POLAGANO POVLAČENJE

Princ Charles opet će zamijeniti majku u kraljevskim dužnostima: Ova odluka teško joj je pala

Kraljica Elizabeta teška srca morala je odustati od otvaranja sportskih igara njezina omiljenog Commonwealtha

Kraljica Elizabeta II. i princ Charles

 Daniel Leal/AFP

Kraljica Elizabeta II. je nakon raskošne višednevne proslave 70 godina na britanskom prijestolju, nastavila sužavati opseg svojih obaveza. Tako su iz Palače objavili da će 96-godišnja monarhinja propustiti Igre Commonwealtha, sportski susret predstavnika iz svih zemalja tog saveza, koji se ove godine održava u Birminghamu, od 28. srpnja do 8. kolovoza.

image

Elizabeta II. na proslavi dijamantnog jubileja

Splashnews.com/Splash/Profimedia

Njezino je zdravlje sve krhkije, a liječnici joj već dugo preporučuju oprez. S obzirom da je Commonwealth britanskoj vladarici posebno prirastao srcu, odluka da ne putuje u Birmingham teško joj je pala. Očekuje se da će kraljicu na otvorenju igara zamijeniti princ Charles.

image

Kraljica Elizabeta II. sa sportašima na Igrama Commonwealtha u Aucklandu, 1990. godine

Manny Ceneta/Afp/Profimedia/Manny Ceneta/Afp/Profimedia

Na Igrama će kraljicu zasigurno predstavljati i Kate i William, vojvotkinja i vojvoda od Cambridgea, a najvjerojatnije i princ Edward i princeza Anne.

Iako je poznata po vitalnosti, britanska kraljica bila je prisiljena povući se iz niza događaja posljednjih mjeseci zbog, kako su to opisali tamošnji mediji, "epizodnih problema s mobilnošću".

Tako nije sudjelovala ni na svečanoj službi održanoj u njezinu čast u katedrali Sv. Pavla prošlog tjedna jer je "osjetila laganu slabost" nakon parade koju je pratila s balkona Buckinghamske palače.

Elizabeta II., rečeno je tada, vrlo je nevoljko odustala od dolaska u katedralu jer je "neizmjerno uživala u slavlju".

image

Prince Charles zamijenio je majku na otvaranju Parlamenta

Ben Stansall/AFP

Isti je izvor za The Mirror rekao: "Uvijek postoji nada da će Njezino Veličanstvo prisustvovati događajima, a ne čvrsta obveza."

Prošle godine Elizabeta II. je zbog zdravlja morala odustati od posjeta Sjevernoj Irskoj, a u listopadu je provela i noć u bolnici. Također, propustila je i klimatski summit Cop26 i još nekoliko događanja. Prošlog mjeseca princ Charles, koji će majku naslijediti na prijestolju, održao je govor u njeno ime na otvaranju zasjedanja Parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:46