IMA MILIJARDE

Prije pet godina osebujni reper tvrdio je da je švorc, a sada se sve što dodirne pretvara u zlato

Prema novim podacima o Westovim financijama, sada pak puše za vratom najbogatijem Afroamerikancu, financijašu Robertu F. Smithu
Kanye West
 Angela Weiss

Kanye West težak je 6,6 milijardi dolara, pišu američki mediji na temelju podataka iz analize bankarske grupacije UBS, što je znatno više od procjene iz travnja prošle godine magazina Forbes. U proteklih godinu dana 43-godišnji reper je dobro zaradio ponajviše zahvaljujući svojem brendu tenisica i odjeće Yeezy kojima je jedini vlasnik.

Trenutno taj dio njegovog poslovnog carstva ima unosne ugovore s Adidasom i Gapom, a UBS procjenjuje njegovu vrijednost na 3,2 do 4,7 milijardi dolara. Prodaja obuće s Westovim potpisom u posljednjih je godinu dana silno porasla a tome je najviše doprinijela pandemija. Bit će tu još puno novca jer ugovor s Adidasom traje do 2026. godine.

Vrijednost Westove nove suradnje s high-street modnom markom Gap, bankarski su analitičari procijenili na najmanje 970 milijuna dolara, a prvi plodovi te kolaboracije u trgovinama će se naći početkom ovog ljeta. Analitičari predviđaju da će glazbeniku ovaj višegodišnji ugovor već 2023. donijeti prvu novu milijardu.

image
Kanye West i Kim Kardashian West
Stephen Lovekin/Shutterstock Editorial/Profimedia

West, dalje, prema pisanju Bloomberga, ima i 122 milijuna dolara u kešu i dionicama i još 110 milijuna od svojih glazbenih uradaka - a nedavno osvojen Grammy za najbolji album kršćanske suvremene glazbe dodatno će povećati vrijednost njegovog autorskog kataloga.

Tu je još 1,7 milijardi u ostaloj imovini, uključujući i SKIMS, biznis njegove još malo pa bivše supruge Kim Kardashian. Ona je sredinom veljače predala zahtjev za razvod braka u kojem su dobili četvero djece, North (7), Chicago (3), Sainta (5) i Psalma (2), no i nakon što odu svatko na svoju stranu dio brenda ostaje u njegovom portfoliju.

image
Kanye West i Kim Kardashian West
Cpr/Dsanchez/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Privatni mu je život u previranju, utukao je novac na bizarnu predsjedničku kampanju i muče ga problemi s mentalnim zdravljem što i sam priznaje, no u poslu, Kanyeov njegov dodir sve pretvara u zlato.

Koliko mu dobro ide dokazuje podatak da je 2019. godine Forbes njegovo osobno bogatstvo bio procijenio na samo 240 milijuna dolara čime je bio tek četvrti hip-hoper na listi najbogatijih, iza Diddyja, Dr. Drea i Jay-Zija, tada jedinog milijardera.

Danas je sve njih ostavio daleko iza sebe pa sa 6,6 milijardi dolara West definitivno puše za vratom najbogatijem Afroamerikancu, financijašu Robertu F. Smithu koji ima oko sedam milijardi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:02