U 94. GODINI

Preminuo njemački glumac koji je stekao svjetsku slavu: Od mladog nacista do Hollywooda

Njemački glumac preminuo je u svome domu u Kaliforniji, a poznat je po brojnim filmskim ulogama

Hardy Krüger

 Profimedia

Glumačka ikona njemačkog filma Hardy Krüger preminuo je u dobi od 93 godine, prenose strani mediji.

Glumac poznat po ulogama u filmskim hitovima kao što su "The Wild Geese", "The One That Got Away", "Hatari!", "Nedostižni most", "Feniksov let" i "Bitka na Neretvi" (utjelovio je pukovnika Kraenzera), preminuo je u svome domu u Kaliforniji.

image

Hardy Krüger

Joseph E Levine Productions/Afp/Profimedia

Njegova agencija objavila je vijest o glumčevoj smrti: "Njegova toplina srca, radost življenja i njegov nepokolebljivi osjećaj za pravdu učinit će ga nezaboravnim."

Krüger je rođen u Berlinu 1928. godine, a bio je jedan od nekoliko njemačkih glumaca koji je stekao svjetsku slavu. Igrao je u 75 filmova i napisao 16 knjiga. Kao dijete odgajan je u nacističkom duhu. "Kod kuće sam bio odgajan u duhu nacizma. Moja majka je na klaviru držala Hitlerovu bistu", rekao je u jednom intervjuu. Bio je sretan kad su ga primili u centar za obuku njemačkih vojnika, ali s vremenom je shvatio lošu stranu te ideologije.

image

Hardy Krüger

Akg-images/Thomas Bartilla/Akg/Profimedia

Propagandni aparat ipak je prepoznao njegov glumački talent pa su ga angažirali u filmu "Junge Adler" 1943. godine. Glumac Hans Söhnker pojasnio mu je zločinačku prirodu Hitlerova režima, a kasnije mu se pridružio u spašavanju nedužnih Židova.

Kada su ga novinari pitali 2018. godine, uoči njegova 90. rođendana, boji li se smrti, odgovorio je: "Odrastao sam okružen smrću, naviknuo sam se na nju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:47