SJAJNA IDEJA

Poznati redatelj želi snimiti dokumentarac o Robinu Williamsu: ‘Imamo skoro 1000 kutija snimki iz 1993.‘

Redatelj ‘Tatice u suknji‘ želi iz arhiva izvući snimke koje pokazuju nevjerojatnu raskoš talenta glumca koji je preminuo 2014.

Robin Williams, Lisa Jakub, Matthew Lawrence, Mara Wilson, Pierce Brosnan i Sally Field

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia

Redatelj Chris Columbus objavio je kako želi napraviti dokumentarni film o neprežaljenom glumcu Robinu Williamsu, a pri tome bi koristio "dva milijuna stopa filma" (600.000 metara) sa snimanja komedije "Tatica u suknji" (Mrs Doubtfire). Naime, u skladištima je gotovo 1000 kutija snimki koje pokazuju Williamsov talent za improvizaciju, a snimljene su dok su radili na hit-komediji iz 1993. godine.

U njoj Williams, koji je preminuo 2014. godine, glumi razvedenog glumca koji se maskira u postariju domaćicu da bi se mogao zaposliti u kući svoje bivše supruge. Suprugu koja je dobila puno skrbništvo nad djecom i ima novog muškarca u svojem životu, glumi Sally Fields. Daniel, Williamsov lik, postavši ekscentrična i smiješna domaćica, želi provesti što više vremena sa svoje dvije kćeri i sinom. Williams je za tu ulogu dobio niz nagrada - između ostalog Zlatni globus te nagrade MTV-ja i Kid‘s Choice.

image

Robin Williams sa Zlatnim globusom za ulogu u Tatici u suknji, 1994. godine

David Crane/Afp/Profimedia/David Crane/afp/profimedia

U intervjuu za Business Insider, povodom 30. godišnjice filma, redatelj Columbus pričao je o snimkama koje su ostale u arhivama i mogućnosti da se od njih napravi dokumentarac.

- Razgovaramo o tome i pokušavamo tu ideju ostvariti - rekao je 65-godišnji redatelj. - Imamo 972 kutije snimki, ugrubo rečeno. Neke su korištene u filmu, ima ponavljanja, snimki iza scene. Sve to skuplja prašinu u skladištu. Voljeli bismo angažirati nekog urednika da prođe kroz sve to.

Objasnio je kako bi u dokumentarnom filmu želio "prikazati Robinov kreativni proces".

image

Chris Columbus

Steve Jennings/Getty Images/Profimedia/Steve Jennings/getty Images/profimedia

- Bilo je nešto posebno i čarobno u načinu na koji je radio i mislim da bi bilo zabavno pozabaviti e time. Mislim, imamo dva milijuna stopa filma u tom skladištu i doista bi bila šteta ne iskoristiti to - kazao je Columbus. On smatra da bi, zahvaljujući Williamsovom veličanstvenom talentu za improvizaciju dobili jednu sasvim drugačiju, novu sliku od one koju su dobili snimajući po scenariju na filmskom setu.

- Došli smo do toga da sam morao cijeli film snimati s četiri kamere da bih ga mogao pratiti - rekao je redatelj. - Nitko od nas nije znao što će Robin reći kada krene snimanje. Zato sam želio imati kamere i na drugim glumcima da zabilježimo i njihove reakcije. Ni Sally Field, ni Pierceu Brosnanu nije bilo lako ostati u ulozi.

image

Na snimanju ‘Tatice u suknji‘

Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia

Dodao je kako je posljednji put vidio Williamsa 2014. godine, kada su razgovarali o scenariju za nastavak filma, Tatica u suknji 2.

- Otišao sam k njemu. Sjeli smo i pričali o scenariju koji je bio jako dobar - prisjetio se i dodao - Robinov jedini komentar je bio "Šefe, hoću li i ovaj put morati toliko vremena provesti maskiran?". Bila je to fizički jako zahtjevna uloga. Mislim da je njemu to bilo poput svakodnevnog trčanja maratona kada je nosio masku. A bio je i stariji. Razgovarali smo i mislim da se nadao da ćemo promijeniti scenarij i srezati scene u kojima je on gospođa Doubtfire - prisjetio se Columbus. - No onda je Robin preminuo tako da nastavka filma neće biti.

Jedan od najvećih komičara svih vremena oduzeo si je život 11. kolovoza 2014. godine. Imao je 63 godine. Malo prije smrti dijagnosticirana mu je Parkinsonova bolest, a dugo je patio od napadaja tjeskobe i depresije. Na autopsiji su utvrđene neurodegenerativne promjene na mozgu koje su ukazivale na jedan oblik demencije, tzv. demenciju Lewyjevih tjelešaca kojom se mogu objasniti i brojni mentalni, ali i fizički problemi koji su glumca mučili posljednjih godina života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:53