12 MARKI

Posebna počast za Iron Maidene: Tek su peta grupa na svijetu koja je završila na - poštanskim markama

Bend je možda odbacio Rock and Roll Hall of Fame, ali Royal Mail odaje počast rock legendama

Iron Maiden

 Davor Pongracic/Cropix

Iako je Rock and Roll Hall of Fame prošle godine odbacio bend Iron Maiden, Royal Mail odat će im počast. Tiskali su, naime, 12 poštanskih maraka u njihovu čast. Marke se mogu naručiti od danas, a u prodaji će biti za tjedan dana.

Ovo je peta glazbena grupa kojoj će se na ovaj način odati počast. Na markama su se našli i Beatlesi 2007., Pink Floyd 2016., Queen 2020. i Rolling Stones 2022. godine.

Osam maraka prikazivat će nastupe Iron Maidena i svih sadašnjih članova benda. Pojavljuju se gitaristi Dave Murray, Adrian Smith i Janick Gers, pjevač Bruce Dickinson, bubnjar Nicko McBrain i basist Steve Harris.

Ostale odaju počast Eddieju, koji je odjeven kao samurajski ratnik, baš kao i na nedavnom albumu.

Svojedobno rasturali na ljestvicama

- Svi smo bili potpuno zapanjeni, u dobrom smislu riječi, kada smo prvi put čuli za komemorativni projekt, a jednako smo ostali bez riječi kada smo prvi put vidjeli marke. Izgledaju izvrsno i stvarno hvataju bit i energiju Maidena – rekao je Harris.

Iron Maiden osnovao je Harris u Londonu 1975. Bili su broj jedan u Ujedinjenom Kraljevstvu sa singlom iz 1988. ‘Bring Your Daughter to the Slaughter‘, a njihovih 35 pjesama tada je bilo među 40 najboljih u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Njihovih pet albuma svojedobno bili su prvi na listi najboljih - Fear of the Dark, The Book of Souls, The Final Frontier, Seventh Son of a Seventh Son i The Number of the Beast. Bend je ukupno prodao više od 100 milijuna ploča i nastupio uživo oko 2500 puta u 64 zemlje.

Iako su prošle godine bili nominirani za Rock and Roll Hall of Fame, kasnije su bili isključeni s popisa uzvanika, a Gene Simmons iz Kissa tu je odluku nazvao odvratnom.

- Kao bendu koji nikad nije svirao po tuđim pravilima, a postoje više od 40 godina, veliko je zadovoljstvo vidjeti da im u njihovoj zemlji odaju počast na ovaj način. Ponosni smo što možemo pokazati kako ovih šest članova benda i dalje privlače obožavatelje svojom glazbom i svojim legendarnim nastupima – rekao je menadžer Iron Maidena, Rod Smallwood.

Poštanske marke Royal Mail dostupne su za naručivanje od 5. siječnja, a u prodaji su od 12. siječnja. Iron Maiden ponovno će se vratiti na turneju The Future Past 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:29