NEVIN ILI KRIV?

Poništeno suđenje zvijezdi ‘Ludih 70-ih‘, porota se ne može odlučiti: ‘Mislila sam da ću umrijeti, davio me i silovao‘

Tužitelji sada moraju donijeti odluku o tome hoće li ponovno suditi Mastersonu, a tu odluku moraju donijeti do ožujka 2023.

Danny Masterson

 No [email protected]/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/No [email protected]/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Poznati glumac Danny Masterson, kojeg je domaća publika imala prilike gledati u popularnoj seriji ‘Lude sedamdesete‘, završio je na sudu zbog slučaja silovanja, a sada je sudac poništio suđenje, s obzirom na to da porota nije mogla donijeti odluku o tome je li glumac nevin ili kriv. Masterson je, naime, bio optužen u tri točke za prisilno silovanje zbog incidenata koji su se dogodili između 2001. i 2003. godine, a uključivali su tri optuženika.

Kako piše NY Post, tijekom petotjednog suđenja, porotnici su čuli svjedočenje jedne žene koja je rekla da je mislila da će "umrijeti" kada ju je bivša zvijezda serije "Lude 70-e" ("That ‘70s Show") davila i silovala u travnju 2003. godine.

image

Danny Masterson 2000. godine

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia

Nakon poništenja suđenja, tužitelji sada moraju donijeti odluku o tome hoće li ponovno suditi Mastersonu, a tu odluku moraju donijeti do ožujka 2023. Iako scijentologija nije bila spominjana i osuđivana tijekom suđenja, žrtve, koje su bile pripadnici te religije u vrijeme incidenata, svjedočile su o strahu i otuđenosti koje su osjećale prijavljujući Mastersona, istaknutog člana spomenute crkve. Navodne žrtve također su tvrdile da vjerski običaji koje su slijedili u to vrijeme nisu im dopuštali pomisliti da su incidenti bili uistinu silovanje.

Jen B. je rekla da je mislila da će "umrijeti". Također, rekla je da je nakon incidenta dobila izbor: ili potpisati ugovor o tajnosti od 400 tisuća dolara ili riskirati da bude izopćena iz scijentologije, svoje obitelji i prijatelja.

Chrissie B., još jedna tužiteljica koja je bila glumčeva bivša djevojka, rekla je porotnicima da je upoznala Mastersona na zabavi 1996. kada je tek napunila 18 godina. Otprilike godinu dana nakon veze, rekla je da je Masterson postao emocionalni i seksualni zlostavljač.

image

Danny Masterson

Stewart Cook/Shutterstock Editorial/Profimedia/Stewart Cook/Shutterstock Editorial/Profimedia

Rekla je da ju je Masterson dvaput silovao u kući u Hollywood Hillsu koju su dijelili 2001. Tijekom jednog od incidenata, Chrissie B. je izjavila da se probudila, a on je cijelom težinom bio na njoj. Unatoč vrištanju i protivljenju, Chrissie B. je rekla da ju je Masterson nastavio silovati.

Mastersonovi branitelji tvrdili su da su trojica tužitelja promijenili svoje priče tijekom godina i doveli u pitanje motiv i karakter navodnih žrtava. Branitelj Philip Cohen rekao je da su, unatoč ponovljenim upozorenjima istražitelja losanđeleske policije, trojica tužitelja razgovarali jedan s drugim i već "kontaminirali" slučaj razmjenom detalja o svojim susretima s Mastersonom.

Također im je postavljao pitanja koja su dovela do toga da su tužitelji proturječili sami sebi. Doduše, sam Masterson nije svjedočio tijekom suđenja.

image

Postava ‘That ‘70s Showa‘

20th Century Fox - Album/Album/Profimedia/20th Century Fox - Album/album/profimedia

Cohen je istaknuo kako su tužitelji njegova klijenta opisali kao "zastrašujuće, nasilno čudovište", ali je i njegova bivša djevojka priznala na suđenju da je svojevoljno imala seks s njim nakon navodnog silovanja. U svojoj završnoj riječi, Cohen je osudio optužbe kao “kontradiktornosti i izmišljotine".

- Ključ ovog slučaja nije vrijeme kada su ga prijavili, već ono što su rekli kada su prijavili, što su rekli nakon što su to prijavili i što su rekli na suđenju - rekao je Cohen.

Također je ustvrdio da su scijentologiju koristili kao žrtvenog jarca, nazivajući je "izgovorom".

- Kada se netko nečega nije sjetio ili mu netko proturječi, to je postala scijentologija - zaključio je Cohen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:34