IZAZVALA BURU

Plus size model: ‘Aviokompanije bi nam trebale osigurati više od jednog sjedala u avionu. Naravno, ne na naš račun‘

Pokrenula je peticiju kojom želi ‘zaštititi putnike većih proporcija‘ te iznijela nekoliko zahtjeva kako oni ne bi imali problema tijekom letova

Plus size model pokrenula peticiju zbog manjka prostora u zrakoplovima

 Instagram/Jaelynn Chaney/

Jae’lynn Chaney radi kao plus size model, a sada je odlučila progovoriti u svoje, ali i u ime drugih plus size modela koji moraju često putovati zrakoplovima. Ona je, naime, odlučila iskoristiti svoju popularnost na društvenim mrežama kako bi aviokompanijama ukazala na problematiku veličine sjedala i prostora u njihovim zrakoplovima koji nisu prilagođeni pretilim putnicima.

Pokrenula je Change.org peticiju kojom želi ‘zaštititi putnike većih proporcija‘ te iznijela nekoliko zahtjeva kako oni ne bi imali problema tijekom letova.

Do pokretanja peticije došlo je nakon što je tvrdila da su ona i njezin zaručnik bili izloženi diskriminaciji na nedavnom letu iz Pasca za Denver, koji je otprilike trajao nešto više od dva sata. Tvrdi da su drugi putnici odbili sjesti pored njih, a njih su dvoje tijekom leta dobivali ‘komentare pune mržnje‘ te ‘poglede neodobravanja‘.

"Kao veći putnici, moj partner i ja smo nažalost doživjeli diskriminaciju i nelagodu tijekom leta", napisala je Chaney te dodala da ovo nije prvi put da se osjećala diskriminiranom u zrakoplovu.

"Na drugome letu bila sam prisiljena zauzeti samo jedno sjedalo s nepomičnim naslonima za ruke koji su mi nanijeli bol i prouzrokovali modrice", napisala je i navela da čak i kada ona i njezin zaručnik sami kupe dodatna sjedala u zrakoplovu, drugi putnici i osoblje zrakoplova i dalje ih maltretiraju.

Priznala je da joj je letenje zrakoplovom ‘prouzročilo bol i ranjivost‘ te da bi zrakoplovne kompanije trebale uzeti u obzir plus-size osobe prilikom rezervacije letova i tražiti od FAA-e (Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo, odnosno agencija američkog Ministarstva prometa nadležna za reguliranje i nadziranje svih aspekata civilnog zračnog prometa u SAD-u) da provede njezine zahtjeve.

"FAA mora zahtijevati od svih avioprijevoznika da provedu jasnu politiku koja se tiče veličine kupaca, a koja će dati prednost udobnosti i dobrobiti svih putnika. Ova bi politika trebala uključivati jasne smjernice o udovoljavanju potrebama većih putnika, poput osiguravanja većih sjedala, duljih sigurnosnih pojaseva i alternativnog rasporeda sjedenja", napisala je Chaney u peticiji.

"Svim putnicima veće tjelesne težine trebalo bi osigurati dodatno slobodno sjedalo, ili čak dva ili tri sjedala ovisno o njihovoj veličini, kako bi se zadovoljile njihove potrebe i osigurala im se udobnost tijekom leta", napisala je influencerica, koja smatra da bi zrakoplovne tvrtke trebale u potpunosti nadoknaditi trošak dodatnih sjedala za ljude kojima je takva kupovina potrebna.

FAA trenutno nema propisanu službenu veličinu sjedala za zračne prijevoznike, a, prema Reutersu, prosječna širina u ekonomskoj klasi u zrakoplovu iznosi oko 43 centimetra te je dostupno oko 76 centimetara prostora za noge kada je sjedalo nagnuto prema natrag.

Chaney je također pozvala avioprijevoznike da ‘pruže dodatnu pomoć putnicima veće tjelesne težine u zračnoj luci ako je to potrebno, uključujući pomoć s invalidskim kolicima i ukrcajem" te da također osiguraju odgovarajuću obuku zaposlenika za djelovanje u ‘osjetljivim situacijama i pružanje odgovarajuće korisničke usluge putnicima veće tjelesne težine".

U peticiji također poziva da se uvedu veći toaleti za putnike te da bi svaki zrakoplov trebao imati ‘barem jedan toalet koji će biti pristupačan i osobama u invalidskim kolicima‘. Toaleti u zrakoplovima imaju prosječnu širinu od oko 60 centimetara, ovisno o kojoj se zrakoplovnoj tvrtki radi, što je oko 25 centimetara manje od prosječne veličine pokretnih WC kabina, piše Washington Post.

Chaney je prozvala i TSA (Putnu sigurnosnu agenciju koja vrši kontrolu putnika i prtljage na aerodromima u SAD-u) te navela da bi trebali primijeniti jasne smjernice za provjeru putnika veće tjelesne težine, obučiti svoje osoblje kako s poštovanjem komunicirati s njima te osigurati pristupačnu opremu tijekom provjere putnika.

Za sada je njezina peticija prikupila 3951 potpis od njezina postavljenog cilja koji uključuje 5000 potpisa.

Chaney sebe naziva kreatoricom sadržaja vezanih uz putovanja, modu i životni stil plus-size osoba, a ima gotovo 100 tisuća pratitelja na Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:35