ZA PAMĆENJE

Ovo je 5 povijesnih trenutaka s ovogodišnjih Oscara: Zbog nekih je bilo i suza

Treći moment za pamćenje je Ruth Carter koja je postala prva crnkinja koja je osvojila dva Oscara

Ke Huy Quan

 Angela Weiss/Afp

Američki magazin People izdvojio je pet trenutaka sa sinoćnje dodjele nagrade Oscar koji će ući u anale tog prestižnog priznanja. Za razliku od prošlogodišnje ceremonije koja će biti isključivo zapamćena po agresivnom ispadu Willa Smitha kojom je uspio zasjeniti čak i svoju nagradu, ovogodišnja je bila ispunjena uistinu pozitivnim i lijepim trenucima.

Ne čudi što je People upravo zato na prvo mjesto događaja za pamćenje stavio preuzimanje nagrade Ke Huy Quana koji je osvojio svog prvog Oscara. Zlatni kipić za najboljeg sporednog glumca u filmu "Sve u isto vrijeme" nekadašnju dječju zvijezdu "izula je iz cipela". Quan je bio toliko sretan i uzbuđen da se na kraju i rasplakao. Zahvaljivao se svima redom uključujući i svojoj 84-godišnjoj majci koja je dodjelu gledala kod kuće.

"Mama, upravo sam dobio Oscara!!! Kažu da se ovakve priče događaju samo u filmovima. Ne mogu vjerovati da se to meni događa. Ovo, ovo je američki san!", kazao je 51-godišnji glumac dirnuvši svojom silnom, gotovo dječjom srećom sve u dvorani. Razmjeri njegove sreće ne čude. Gumac kojeg pamtimo kao preslatkog dječaka iz filmova "The Goonies" te "Indiane Jonesa", period korone proživio je jako teško. Pandemija je odgodila izlazak filma "Sve u isto vrijeme", a on nije mogao dobiti nikakav angažman. Zbog toga je ostao i bez zdravstvenog osiguranja, a onda je film stigao u kina, a Quan se vratio na velika vrata u filmsku industriju.

image

Jamie Lee Curtis

Angela Weiss/Afp

Njegova kolegica iz filma "Sve u isto vrijeme" Jamie Lee Curtis osvojila je također svog prvog Oscara za najbolju sporednu glumicu. Unatoč tome što je Curtis cijelu karijeru vrlo uspješna, bila je gotovo jednako emotivna poput Quana, čemu je vjerojatno pridonijela i činjenica da je za istu nagradu nominirana i njezina majka Janet Leigh 1960 godine. Jamie Lee Curtis zahvalila se "stotinama ljudi" koji su joj pomogli na njezinom putu do pozornice Oscara.

"Svim ljudima koji su podržavali žanrovske filmove koje sam napravila svih ovih godina, tisućama i stotinama tisuća ljudi, upravo smo zajedno osvojili Oscara!", kazala je Curtis. Svoj pozdravni govor završila slaveći svoje pokojne roditelje nominirane za Oscara i uzviknula "upravo sam osvojila Oscara!" prije nego što je sa svojim zlatnim kipom sišla s pozornice.

image

Ruth Carter

Frederic J. Brown/Afp

Treći moment za pamćenje je Ruth Carter koja je postala prva crnkinja koja je osvojila dva Oscara. S drugom osvojenom nagradom, kostimografkinja filma "Black Panther: Wakanda Forever" upisala se u povijest Oscara. U svom zahvalnom govoru, dobitnica nagrade za najbolju kostimografiju zahvalila je Akademiji na "prepoznavanju superheroja koji je crna žena". Rekorderka je otkrila i da je nedavno pretrpjela obiteljski gubitak.

"Ona podnosi, ona voli, ona pobjeđuje. Ona je svaka žena u ovom filmu. Ona je moja majka", rekla je Carter, objašnjavajući da je njezina mama Mabel Carter, umrla tjedan dana prije u 101. godini života.

image

Brendan Fraser

Michael Tran/Afp

Životna priča Brendana Frasera, slavodobitnika u kategoriji glavne muške uloge (film "Kit"), što mu je prvi Oscar u karijeri, već svima je dobro poznata. Upravo zato ovo priznanje posebno je značajna pobjeda za Frasera, koji je imao strašno dugu pauzu, iako je 90-ih bio iznimno tražena zvijezda. Glumac je svoju vrlo emotivnu zahvalnu započeo zahvaljujući cijelom timu filma, ali posebno kolegici iz "Kita".

"Samo kitovi mogu plivati na dubinama talenta Hong Chau", rekao je o glumici nominiranoj za Oscar koja je u filmu glumila njegovu medicinsku sestru.

"Počeo sam se baviti ovim poslom prije 30 godina i nije išlo lako, ali postojala je mogućnost koju nisam cijenio u to vrijeme, sve dok nije sve nestalo. I samo vam želim reći hvala za ovo priznanje", nastavio je u svom govoru.

image

Michelle Yeoh

Amy Sussman/Getty Images Via Afp

Na peto mjesto povijesnih trenutaka 95. dodjele nagrade Oscar, People je stavio Michelle Yeoh koja je postala prva Azijatkinja koja je osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu. Zvijezdi filma "Sve u isto vrijeme" nagradu su uručile prošlogodišnja pobjednica Jessica Chastain i Halle Berry, koja je 2002. postala prva crnakinja koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu.

"Za sve male dječake i djevojčice koji večeras izgledaju poput mene, ovo je svjetionik nade i mogućnosti. Ovo je dokaz da trebate sanjati veliko i da se snovi ostvaruju. I dame, nemojte dopustiti da vam itko kaže da ste prošle svoj vrhunac.", rekla je 60-godišnja glumica inače rođena u Maleziji. Prije nego što je s pozornice odnijela svog prvog Oscara, Yeoh se zahvalila i Akademiji. "Ovo je povijest u nastajanju", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:25