PRIVATNA KOLEKCIJA

Otkriveno s čime će biti sahranjena: Najdraži komadi nakita odlaze s kraljicom na vječni počinak

Vjenčani prsten Elizabete II., biserna ogrlica koju je obožavala i biserne naušnice imali su posebno, privatno značenje za kraljicu

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip

 Avalon/Avalon/Profimedia/Avalon/Avalon/Profimedia

Kraljica Elizabeta II. vlasnica je goleme zbirke nakita, jedne od najvećih na svijetu. Kraljičina privatna kolekcija, inače, sadrži oko 300 komada nakita: uključujući 98 broševa, 46 ogrlica, 34 para naušnica, 15 prstenova, 14 satova i pet privjesaka. Sve to blago pohranjeno je u Kraljičinoj galeriji u Buckinghamskoj palači. Od njezine smrti mnogi su se pitali kakva će biti budućnost te neprocjenjive kolekcije. Veći dio će biti javno izložen londonskom Toweru, dok će se ostatak nastaviti prenositi s koljena na koljeno u obitelji Windsor. Ipak, neki od komada nakita, oni osobno najdraži dugovječnoj vladarici, odlaze s njom na vječni počinak u memorijalnoj kapelici kralja Georgea VI., u kapeli Sv. Jurja u dvorcu Windsor.

Novinari iz magazina Hello! razgovarali su sa stručnjakinjom za drago kamenje, gemologinjom Alexandrom Michell koja je rekla da će kraljica zasigurno biti pokopana s nekim od svojih najdražih ukrasnih predmeta, te predvidjela o kojim se predmetima radi.

Vjenčani prsten

Izrađen od jednog komada čistog velškog zlata iz rudnika Clogau St. David vjenčani pripadao je majci kraljice Elizabete II., kraljici majci, kada se 1923. udala za kralja Georgea VI., a zatim je dan Elizabeti kada se udavala za princa Philipa 1947. Tako je postao dio tradicije u kraljevskoj obitelji. Kraljica ga je nosila stalno. Priča se da je na njemu ispisana tajna poruka vojvode od Edinburgha svojoj mladoj supruzi.

image

Vjenčani prsten kraljice Elizabete II. od velškog zlata

Biserne naušnice

Glavne naušnice u kraljičinoj kutiji s nakitom, toliko omiljene da je barem jedan par nastojala pokloniti svim ženama iz kraljevske obitelji. Izvorno još jedan vjenčani dar, koji joj je darovala njezina baka kraljica Mary. Njihova je jednostavnost njihova snaga, biser ispod jednog dijamanta može se nositi u najrazličitijim prilikama, baš kao što je to činila Elizabeta II..

image

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip

Avalon/Avalon/Profimedia/Avalon/Avalon/Profimedia

Biserna ogrlica od tri niza

Njezina prva biserna ogrlica sastojala se od tankog lančića od platine za koji joj je njezin otac, kralj George VI., dao dva bisera za svaki rođendan. Zatim je tim biserima dodano dovoljno perli da kraljica dobije svoju prvu bisernu ogrlicu od tri niza. Ogrlicu je od tada nosila u mnogim prilikama. Oduvijek joj je bila podsjetnik na obožavanog oca kojeg je naslijedila na prijestolju nakon njegove smrti 1952.

image

Kraljica Elizabeta II. s omiljenom ogrlicom, 1952. godine

The Print Collector/Heritage Images/Profimedia/The Print Collector/Heritage Images/Profimedia

Vrijednost ovih komada u emotivnom smislu, zbog njihova privatnog značenja je neprocjenjiva, no stručnjakinja kaže da bi slični primjerci, kada bi se pojavili na tržištu, bili bi procijenjeni na 85.000, 115.000 i 285.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:51