VELIKA SVEČANOST

Otkriveno kada će se održati ceremonija krunidbe kralja Charlesa III.: ‘Bit će puno skromnija nego Elizabetina‘

Iako će proslava krunidbe biti skromnija nego kod prijašnjih vladara, sam obred u Westminsterskoj opatiji bit će tradicionalan

Kralj Charles III. i kraljica-supruga Camilla

 Andrew Milligan/Afp

Ceremonija krunidbe kralja Charlesa III. trebala bi se održati 3. lipnja 2023. u Westminsterskoj opatiji, otkriva Bloomberg. Preciznije, izvori iz Buckinghamske palače njihovim su novinarima otkrili kako se nadaju da će se ceremonija održati tog dana, iako još uvijek postoji mogućnost promjene.

Charlesova krunidbena svečanost će, navodno, biti puno manja i skromnija od one koju je imala njegova majka, kraljica Elizabeta II., ali i britanski vladari prije nje. Iako je Charles postao kralj odmah nakon što je njegova majka preminula, 8. rujna, a 10. rujna proglašen je vladajućim monarhom Ujedinjenog Kraljevstva i vođom Commonwealtha, lipanjska ceremonija obilježit će početak njegove vladavine kao monarha. Istoga dana bit će okrunjena i kraljica-supruga Camilla.

image

Kralj Charles III. i kraljica-supruga Camilla

Andrew Milligan/Afp

Charles, koji će tada imati 74 godine, bit će najstarija osoba u britanskoj povijesti koja stupa na prijestolje.

Bez obzira na to kakva će biti svečanost, obred u Westminsterskoj opatiji bit će klasičan. Prema tradiciji, nadolazeći monarh sjedit će na tzv. Krunidbenoj stolici te primiti žezlo i štap, simbole njegove ustavne vlasti te kraljevsku jabuku, kuglu s križem, znamen snage i kršćanstva.

image

Krunidba kraljice Elizabete II., 1953. godine

Illustrated London News Ltd/mary Evans/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Illustrated London News Ltd/mary Evans/Mary Evans Picture Library/Profime

Nakon što bude pomazan uljem i blagoslovljen, Charlesu će na glavu staviti krunu svetog Edwarda, čime će službeno postati kralj. On, kao i kraljica supruga, nakon obreda će pozdraviti narod s balkona Buckinghamske palače.

U svojem prvom obraćanju naciji nakon smrti Elizabete II. kralj Charles III. najavio je kako će u svojoj vladavini slijediti njezin primjer.

image

Prvo obraćanje kralja Charlesa III. naciji

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

"Vladavina moje majke bila je bez premca u svom trajanju, predanosti i odanosti. Čak i kad tugujemo, zahvaljujemo za ovaj najvjerniji život. Duboko sam svjestan ovog velikog naslijeđa i dužnosti i teških odgovornosti suvereniteta koje su sada prešle na mene", rekao je novi kralj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:59