POSTHUMNA BIOGRAFIJA

Otkriveni nepoznati detalji o junaku ‘Žice‘: Majka mu je govorila da je zao, a zbog kokaina nije mogao pričati s Obamom

Glumac Michael K. Williams umro je prošle godine od predoziranja. Sada izlazi knjiga o životu tog silno talentiranog Afroamerikanca

Michael K. Williams

 Axelle/bauer-griffin/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Michael K. Williams uzeo je toliko kokaina prije susreta s Barackom Obamom tijekom njegove predsjedničke kampanje, da mu se ukočila čeljust i nije mogao izgovoriti suvislu rečenicu.

To je samo jedan od detalja koje otkriva posthumna biografija pod naslovom "Scenes From My Life" glumca kojeg gledatelji pamte iz serija "Žica" i "Carstvo poroka". Page Six i Daily Mail dobili su uvid u dijelove knjige za koju kažu da je vrlo otvorena i iskrena, napisana bez uljepšavanja i donosi mnogo senzacionalnih priča i detalja. Biografiju je dovršio John Sternfeld, koji je dvije i pol godine s Williamsom radio na njoj.

image

Posljednju ulogu odigrao je u seriji Lovecraftova zemlja

Supplied By Lmkmedia/Ipa/Ipa/Profimedia

Williams je umro prošle godine u rujnu, od predoziranja. Bio je to šok za Hollywood iako su svi znali za njegovu gotovo cjeloživotnu borbu s ovisnošću. Umro je u 54. godini, samo koji dan nakon što je nominiran za Emmy za ulogu u HBO-ovoj seriji "Lovecraftova zemlja", spoju fikcije, povijesti, noir pulpa i horora.

Williams je pronađen mrtav u svome stanu, 6. rujna, a mrtvozornik je ustanovio da je umro od "akutne intoksikacije" koja je bila posljedica uzimanja mješavine fentanila, heroina i kokaina. Dan prije viđen je kako navodno kupuje drogu od izvjesnog Irvina Cartagene. Četiri su osobe kasnije optužene za ubojstvo iz nehaja jer su žrtvama, među kojima je bio i Williams, prodavali heroin s dodatkom fentanila, sintetičkog opioida koji dodatno pojačava učinak heroina. A nastavili su ga prodavati čak i nakon što su znali da je njihova mješavina droga ubojita.

image

Nadzorna snimka na kojoj se vidi Michael K. Williams (u crnom) kako kupuje drogu koja će ga ubiti

Us Attorney‘s Office, Sdny/mega/The Mega Agency/Profimedia

Williams, Afroamerikanac rođen 1966. godine, umro je tamo gdje je i rođen i odrastao, u Brooklynu. Njegova majka Paula bila je krojačica porijeklom s Bahama, a otac Booker radio je kao DJ. Otac je već bio oženjen i imao šestero maloljetne djece kada je upoznao Williamsovu majku. Kada je ostala trudna, tražio je da pobaci, no Paula je to odbila. Otac će ga cijeli život zanemarivati, dok je majčina ljubav, kako piše u knjizi, bila "oštra poput brusnog papira". Jednom ga je prilikom, prisjeća se, bacila na krevet i koljenom mu pritisnula prsa dok je vikala na njega.

Stvari su postale još gore kada je, kada je Michael imao 12 godina, majka izbacila njegova oca iz kuće. Nije više mogla podnijeti silne frustracije koje su rasle zbog Bookerovog tulumarenja i neplaćanja računa. Kap koja je prelila čašu bilo je njegovo uhićenje u društvu prostitutke. Istjerala ga je iz kuće držeći u ruci pištolj.

Nakon toga, kako je napisao Williams, bilo je još više gorčine u načinu na koji se njegova majka odnosila prema njemu. Rekao je da je postao glavni izvor njezina bijesa i meta njezina nasilja. Osjećala se kao da je zaglavila s njim, dečkom koji je preslika muškarca koji joj je upropastio život.

U jednom odlomku, Williams se prisjetio kako mu je Paula, pobožna episkopalka koja se svake nedjelje odijevala kao "kraljica majka" za odlazak u crkvu, rekla: "Imaš u sebi nešto zlo". Rekla mu je i da je razočarao Boga.

- Rekla je da sam nedostojan njegove ljubavi prema meni. Ja sam to prihvatio kao činjenicu. I što sam stariji bio, taj osjećaj nedostojnosti bio je sve jači.

Uskoro se počeo tući u školi i pušiti marihuanu.

U biografiji je otkrio i da su ga tijekom srednje škole zlostavljala dva muškarca, jedan u školi, jedan u crkvi.

- Izjedalo me iznutra - napisao je dodavši da se zatvorio poput školjke, a zatim i potpuno isključio iz svega i počeo izbjegavati školu.

Osjećajući se kao "tiha bomba koja čeka da eksplodira", kao 18-godišnjak počeo je uzimati crack kokain.

- Bilo je to kao da je kroz mene prošao kamion s vatrometom. Jednom kada je crack ušao u moj život, moj život je otišao u ku..c. Sve ostalo palo je u drugi plan. Zvono je zazvonilo - napisao je.

U isto to mučno vrijeme mladi Williams doživio je još potres koji će ga iz temelja prodrmati: postao je opsjednut pjesmom Janet Jackson ‘Rhythm Nation‘ i satima je vježbao pokrete ispred TV-a, plešući za svakoga tko bi ga htio gledati.

Sanjario je da će postati plesač pop zvijezde, na što se njegova majka posprdno smijala govoreći da priča gluposti. Savjetovala mu je da prestane sanjariti i nauči neki zanat. On je počeo izlaziti u klubove i pohađati tečajeve plesa gdje se prvi put osjećao kao dio neke zajednice, obitelji.

image

Nekoliko mjeseci prije smrti plesao je na dodjeli nagrada BET

Bennett Raglin/Getty Images/Profimedia

Imao je 24 godine kada je dobio angažman za tada popularnu modnu marku Rock Embassy. No prije objave reklamne kampanje doživio je noć koja će mu promijeniti život. Tijekom tučnjave u Queensu napadač je britvom zarezao Williamsa po licu. Iz golemog ožiljka sukljala je krv, bolovi su, kako je opisao u knjizi "bili nepodnošljivi", a on je imao osjećaj da mu "lubanja gori".

Za uspomenu, ostao mu je ožiljak duž gotovo cijelog lica. Kada se pogledao u ogledalo vidio je "deformiranog stranca". No, ožiljak mu nije uništio šanse za bilo kakav uspjeh od čega je strahovao. Naprotiv, privukao je pozornost jer je mladi Michael izgledao jedinstveno, drugačije.

Slijedio je angažman u plesnoj pratnji pop-zvijezde Kym Sims, pa spotovi s Madonnom i Georgeom Michaelom i manje glumačke uloge.

U knjizi je otkrio da je gluma bila ljekovita za njega, da je to bio način da "svoju bol, strah, sumnju projicira na nešto drugo".

Dobio je malu ulogu u filmu Martina Scorcesea ‘Bringing Out The Dead‘ gdje je impresionirao kolegu Nicolasa Cagea svojom izvedbom lika dilera droge koji je upucan i zna da će umrijeti.

Zatim je nastupila kratka stanka u karijeri, novac se istopio, čak je potrošio i 10,000 dolara majčine ušteđevine. Stvari nisu slutile na dobro. Srećom, pojavila se "Žica".

Televizijska serija čija se radnja događa u Baltimoreu postala je (i do danas ostala) hit zahvaljujući silno talentiranim glumcima i oštroj društvenoj kritici. Bila je začetnik novog, drugačijeg pristupa televizijskim projektima.

Williamsov lik, Omar, lik poput Robina Hooda koji pljačka dilere droge, ima čvrst moralni kod i specifičan odjevni stil, a k tome je i gay, imao je posebno mjesto u srcima gledatelja i kritike. U stvari, njegova interpretacija Omara Littlea smatra se jednom od najboljih glumačkih izvedbi na televiziji u povijesti tog medija.

U memoarima Williams piše da mu je inspiracija za lik Omara bila bliska prijateljica Robin, "prelijepa lezbijka iz kvarta". Priznao je da se i bojao te uloge, te da je pucati učio na krovu svoje zgrade u Brooklynu.

Lik Omara postao je njegov "ispušni ventil". Rekao je da se osjećao oslobođenim kada glumi nekog tako hrabrog. Odjenuti baloner (dio obaveznog Omarovog outfita) bilo je kao da odijeva kostim nekog superjunaka.

image

Michael K. Williams kao Omar Little u seriji Žica

Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Profimedia

- Osjećao sam se nepobjedivim - rekao je. U stvari, osjećao se toliko hrabro, kako je napisao u knjizi, da je odlučio poljubiti svojeg ljubavnika u seriji, Brandona, kojeg je glumio Michael Kevin Duvall Jr. na setu, a da to nisu rekli redatelju Clarku Johnsonu.

Kad se poljubac dogodio, svi su utihnuli, a redatelj je rekao: "Vi ste dva hrabra je...a". Scena nije izbačena.

Unatoč uspjehu "Žice", Williams je opet krenuo lupati po drogi. Ubrzo je izbačen iz stana u Baltimoreu, a zatim i u New Yorku. Bio je švorc i u rasulu.

Među obožavateljima serije i Omara bio je i tadašnji senator Barack Obama.

Williams je bio šokiran što je Obama znao tko je on, ali zatim i posramljen zbog vlastitog neznanja.

- Rekao sam: Čekaj, tko je sad ovaj? Bilo mi je neugodno koliko sam bio neinformiran o temama koja se tiču moje zemlje.

Tijekom Obamine predsjedničke kampanje 2008., Williams je pozvan na skup u gradsku vijećnicu u Harrisburgu u Pennsylvaniji.

- Upravo sam završio s trodnevnim brijanjem po kokainu i bio sam izvan sebe - piše glumac u knjizi.

Williams se s budućim predsjednikom susreo iza pozornice, a na njegova pitanja o tome kako je, pitanja o Omaru i životu, glumac je buljio u njega i jedva uspio promucati: ‘B-B-Bog te blagoslovio, brate."

- Nisam mogao sastaviti suvislu rečenicu. Obama mi je stisnuo ruku i vidjelo se da je shvatio što se događa pa je napravio sve da razgovor teče. - napisao je - Rekao sam ljudima da sam nervozan, ali zapravo sam imao ukočenu čeljust od previše kokaina.

Taj problem, "kokainska čeljust" česta je nuspojava kod dugotrajnog uzimanja, jer droga uzrokuje stezanje mišića lica i čeljusti.

Williams priznaje da u to vrijeme nije bio ni blizu svjestan što je sastanak s Obamom mogao značiti za njega. Shvatit će u godinama koje su uslijedile.

U jednom se trenutku jako angažirao u radu s mladima i zajednicom, shvativši da ima tu obavezu kao javna ličnost i kao netko s iskustvom iz mladosti. A njegovi posjeti školama i razgovori s tinejdžerima pomogli su i njemu samom da, tada u 40-ima, shvati da je u glavi još uvijek dijete "koje se buni protiv svoje mame i govori kako je svijet je...o glup".

Razgovarajući s problematičnim učenicima počeo je, rekao je u knjizi, osjećati da se "iskupljuje", posložio se u glavi i postao svjestan društvene stvarnosti što prije nije mogao.

image

Michael K. Williams

Rodrigo Varela/Getty Images/Profimedia

Williams je također postao mentor svom nećaku Dominicu Dupontu koji je s 19 godina osuđen za ubojstvo i odslužio je 20 godina u zatvoru prije nego što mu je kaznu ublažio tadašnji guverner New Yorka Andrew Cuomo 2017. godine. Dupontova priča prikazana je u Williamsovoj dokumentarnoj seriji "Raised in the System" koja je istraživala klasični, zloćudni put od škole do zatvora koji se u američkom društvu nažalost otvara za mnoge mlade Afroamerikance. Osnovao je i neprofitnu organizaciju pod nazivom "Making Kids Win" koja pruža sigurno mjesto i pomaže tinejdžerima u Brooklynu izloženima nasilju. Imao je još mnogo planova.

Tužno je što svoje demone na kraju nije uspio svladati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:35