CANDLE IN THE WIND

Novi dokumenti otkrivaju nepoznate detalje pogreba princeze Diane, svećenik se izborio za nastup Eltona Johna

Dekan Westminstera osobno je apelirao na Buckinghamsku palaču da dopuste nastup pjevača Eltona Johna na pogrebu.

Elton John i princeza Diana

 Profimedia

Najnoviji dokumenti bacaju novo svjetlo na jedan od najemotivnijih trenutaka ceremonije pogreba princeze Diane, koja je 31. kolovoza 1997. godine.

Čelnik opatije u Westminsteru osobno je apelirao na Buckinghamsku palaču da dopuste nastup pjevača Eltona Johna na pogrebu.

Velečasni dr. Wesley Carr napisao je u pismu kraljevskoj obitelji da bi to bilo 'maštovito i velikodušno' prema milijunima ljudi koji su 'osobno pogođeni' njezinom smrću.

Sir Elton John, koji je bio Dianin prijatelj, izveo je prerađenu verziju pjesme 'Candle in The Wind' na pogrebu 1997. godine. Poznati tekstopisac Bernie Taupin, koji je dugi niz godina surađivao s Eltonom, preradio je pjesmu posvećenu Marylin Monroe, Candle in the Wind, ali je tekst prilagodio princezi, nazvavši ju 'Zbogom, engleska ružo'.

Dokumenti iz Nacionalnog arhiva sugeriraju da je postojao i rezervni plan.

U poruci visokom dužnosniku kraljevskog osoblja, dekan Wesley Carr podsjetio je da se pjesma puštala na radiju u periodu nakon njezine smrti. Dean je prepoznao da bi to bilo nekonvencionalno, ali je pozvao na hrabrost i uključivanje u ceremoniju pogreba nečega iz suvremenog svijeta što je predstavljalo princezu.

- Bilo bi najbolje nešto od Eltona Johna, Ako bi netko pomislio da su riječi previše sentimentalne (iako to nipošto nije loše s obzirom na nacionalno raspoloženje) ne moraju se tiskati, samo pjevati, napisao je dekan.

Westminsterska opatija je čak morala pripremiti saksofonista za solo nastup koji bi izveo pjesmu, za slučaj da Buckinghamska palača odbije nastup Eltona Johna.

Dokumenti također otkrivaju da je Westminsterska opatija očekivala da će Elton John na pogrebu otpjevati jednu od svojih najpopularnijih pjesama 'Your song'. Prvi nacrt događanja uključivao je tekst pjesme 'Your Song' čiji je naziv bio pogrešno napisan kao 'Our Song'. U drugom nacrtu koji je poslan Buckinghamskoj palači više se ta pjesma nije spominjala.

Pjesma Candle In The Wind postala je najprodavaniji singl svih vremena, nakon Bijelog Božića Binga Crosbyja, prodan u 33 milijuna primjeraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:50