SUPTILNA PORUKA?

Nova promjena kralja Charlesa: Kako su Harry i Meghan pali na dno, odmah pokraj osramoćenog Andrewa

Iza linkova na Sussexove na službenom sajtu britanske monarhije samo su oni koji vode na stranice osramoćenog Andrewa

Prince Harry i Meghan Markle na vjenčanju

 Capital Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Capital Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Harry i Meghan, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, dobili su novo mjesto na web-stranicama britanske kraljevske obitelji, odmah do osramoćenog princa Andrewa i drugih niže rangiranih članova vladarske kuće. Linkovi koji posjetitelje sajta vode do stranica posvećenih vojvodi i vojvotkinji od Sussexa do sada su bili smješteni negdje na polovici stranice, odmah ispod starijih tj. zaposlenih članova i iznad ostatka obitelji.

No, nakon promjena i osvježavanja stranice nakon smrti kraljice Elizabete II. početkom rujna, Harry i Meghan našli su se u društvu onih koji, pogotovo izvan Ujedinjenog Kraljevstva, nisu baš poznati. Ti su, recimo princeza Alexandra i vojvoda i vojvotkinja od Gloucestera. Oni su ostali na stranicama jer ipak imaju neke kraljevske dužnosti.

Princ Michael od Kenta i njegova supruga Marie-Christine koji nemaju titulu zaposlenika monarhije, potpuno su uklonjeni sa stranica. Iako su njih dvoje odradili više od 200 javnih pojavljivanja i imali niz službenih dužnosti, novac za njih osiguravao je Charles kao princ od Walesa, a ne porezni obveznici.

Promjene su, očito, dio planova kralja Charlesa za smanjenje broja zaposlenika britanske kraljevske kuće. Novi je kralj, poznato je, uvjeren kako javnost ne želi davati novac u budžet za sve veći broj ljudi koji imaju neku titulu i vezu s Windsorima.

Nije to prvi put da su odbjegli princ Harry i njegova supruga Meghan pali na listi. Prije 15 mjeseci bili su navedeni na stranici između princa od Walesa (Charlesa) i princeze od Walesa (u to vrijeme nitko nije nosio tu titulu), a našli su se između vojvode i vojvotkinje od Wessexa i kraljevske princeze Anne.

image

Kralj Charles s obitelji na ispraćaju kraljice Elizabete II.

Stefan Rousseau/Afp

Ovaj pad dodatna je potvrda da su Sussexi, koji su se u SAD vratili dan nakon kraljičina sprovoda, kući otišli bez ikakva dogovora i rješenja razmirica s kraljem Charlesom i princom Williamom. Iako su se otac i braća više puta pojavili zajedno tijekom tjedna prije sahrane, pa i sa suprugama, očito se radilo samo o krhkom primirju. Mnogi se u Britaniji pitaju kada će ono biti prekinuto i koliko će žestok biti nastavak kraha među Windsorima, a najvećom prijetnjom kakvom-takvom normalnom odnosu u obitelji, vide Harryjeve najavljene memoare.

Harry i Meghan dane prije sprovoda proveli su u svojem domu Frogmore Cottage u Windsoru, no znalo se da će se u Kaliforniju vratiti čim to bude moguće jer su od djece, Archieja i Lilibet bili odvojeni dva tjedna. Par još uvijek čeka i da vide hoće li djeca dobiti titule princa i princeze na koje imaju pravo kao unuci vladara. Iako su William i Kate već dobili nove titule, princa i princeze od Walesa, djeca Sussexovih još čekaju.

- Live obnavljanje stranica ne funkcionira. Radit ćemo na obnavljanju i osvježavanju sadržaja kako budemo dobivali informacije - rekao je zaposlenik Buckinghamske palače za Daily Mail.

image

Sussexi na posljednjem ispraćaju kraljice Elizabete II.

Phil Noble/Afp

S druge strane oceana, pak, na Spotify vraća se Meghanin podcast "Archetypes" koji je mirovao tijekom razdoblja žalovanja za kraljicom. Gošća sljedeće, četvrte emisije je glumica i komičarka Margaret Cho, a pričat će o položaju Amerikanaca azijskog porijekla u industriji zabave. Do sada je ugostila Serenu Williams, Mariah Carey te Mindy Kaling. Sussexi su 2020. godine sklopili unosan ugovor s ovim audio streaming platformom za niz podcasta, navodno težak oko 26 milijuna eura.

A u toj poprilično zapetljanoj situaciji, priče o sve izglednijem potpunom raskolu među Windsorima, dodatno su raspirile nove knjige u kojima se iznose svakakve tvrdnje o vojvodi i vojvotkinji od Sussexa.

Tako u knjizi "Camilla, Duchess of Cornwall: A Royal Survivor", o novoj kraljici-suprugi, kraljevska biografkinja Angela Levin govori kako je Camilla bila vrlo ljubazna i topla prema Meghan, no reakcija vojvotkinje od Sussexa prema njoj bila je uvijek "mlaka".

U knjizi novinarke i stručnjakinje za monarhiju Katie Nicholl "The New Royals", pak, raspravlja se o stambenim pitanjima. Piše kako se par nadao kako će useliti u stan u dvorcu Windsor.

"Kada su Harry i Meghan objavili da se žele preseliti iz Kensingtonske palače i kraljica im je ponudila Frogmore Cottage u parku Windsor.", napisala je Nicholl u izvatku koji je objavljen u nedjeljnom izdanju Daily Maila. Ona je razgovarala s lady Elizabeth Anson (preminula je 2020. godine), velikom prijateljicom kraljice Elizabete, koja je rekla kako u Windsoru nije bilo stana kakav je mladi par želio, no Frogmore Cottage bila je sjajna ponuda.

- Kraljičin ulaz u vrtove je odmah do nje. To je u biti njezino stražnje dvorište, mjesto gdje se može osamiti, mjesto privatnosti. Odlučila se toga odreći i dati Harryju i Meghan. Svi smo mislili kako je to jako lijepo, kako je to velika gesta. Rekla je "Nadam se da će znati to cijeniti" - rekla je Anson.

"U travnju 2019. godine napokon su se uselili, a mjesec dana kasnije objavljeno je i da par seli svoj ured iz Kensingtonske u Buckinghamsku palaču. To je bio vrlo bitan trenutak, jer je značio kraj suradnje Harryja i Williama, početak kraja. Kraljica je bila jako razočarana.", zabilježila je Nicholl u knjizi.

Nicholl kaže kako se kraljica, koja se trudila postati bliska sa svima onima koji su ulazili u obitelj, itekako potrudila upoznati novu vojvotkinju. Kaže da je Elizabeta II. bila iznenađena što je Meghan, koja se drugi put udavala, odlučila nositi potpuno bijelu vjenčanicu, što nije običaj u kraljevskoj obitelji.

image

Prince Harry i Meghan Markle na vjenčanju

Capital Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Capital Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Također, navodi kako je jednom prilikom kraljica "ulovila" Meghan dok je vikala na zaposlenika kuhinje u Windsoru koji joj je ponudio da kuša neko jelo u kojem je bilo jaja, a ona je veganka. Kraljica joj je, kako piše Nicholl, rekla: "U ovoj kući ne razgovaramo tako s ljudima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:50