UŽAS ‘STROJEVA‘

Nicku Caveu poslali pjesmu u ‘njegovom stilu‘ koju je napisala umjetna inteligencija: ‘Ovo je sranje!‘

‘To je čin samoubojstva koji uništava sve što smo u prošlosti nastojali proizvesti‘, rekao je čuveni glazbenik

Nick Cave

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Nick Cave, poznati glazbenik i kantautor u svom newsletteru pod nazivom Red Hand Files odgovorio je na pjesmu stvorenu od strane ChatGPT umjetne inteligencije i napisanu u njegovom stilu, koju mu je poslao obožavatelj Mark, prenosi The Guardian.

- Uz svu ljubav i poštovanje ovoga svijeta, ova pjesma je sranje, groteskno ismijavanje onoga što znači biti čovjek i ne sviđa mi se baš, napisao je.

Iako se zahvalio obožavatelju s New Zealanda i potvrdio da mu je različite pjesme osmišljene preko ChatGPT-a poslalo još desetak fanova, rekao je da ne osjeća isti entuzijazam oko ove tehnologije.

- Razumijem da je ChatGPT u početnim stadijima, ali možda je to novi užas umjetne inteligencije – činjenica da će zauvijek biti u početcima, jer će uvijek morati ići što dalje i prema naprijed, uvijek što brže, objasnio je Cave.

‘Ja sam grešnik‘

Ovu umjetnu inteligenciju moguće je usmjeriti da oponaša stil određenih pojedinaca, pa ju je tako Mark iskoristio za stvaranje pjesme u stilu Nick Cavea, a tekst je bio ispunjen mračnim biblijskim motivima.

Na kraju je osmišljeni refren pjesme glasio: "Ja sam grešnik, ja sam svetac. Ja sam tama, ja sam svjetlo. Ja sam lovac, ja sam plijen. Ja sam đavao, ja sam spasitelj."

Nazvao je ChatGPT vježbom replikacije u stilu parodije i naglasio da pisanje dobre pjesme nije mimikrija ili replikacija, već upravo suprotno.

- To je čin samoubojstva koji uništava sve što smo u prošlosti nastojali proizvesti. Upravo ti opasni "odlasci" koji zaustavljaju srce katapultiraju umjetnika izvan granica onoga što on ili ona prepoznaju kao sebe, naglasio je.

Smatra to dijelom autentične kreativne borbe koja prethodi pronalasku jedinstvenih tekstova stvarne vrijednosti koji kasnije dopiru do slušatelja.

- To je suočavanje s vlastitom ranjivošću, svojom opasnošću i svojom malenošću, suprotstavljeno osjećaju iznenadnog šokantnog otkrića. To je iskupiteljski umjetnički čin koji pokreće srce slušatelja, gdje slušatelj unutar pjesme prepoznaje vlastitu krv, vlastitu borbu i vlastitu patnju, nadodao je Cane.

‘Sranje‘

Osvrnuo se i na budućnost koju donosi razvoj umjetne inteligencije kao što je ChatGPT, navodeći kako se ona ne može vratiti ili usporiti, dok nas istovremeno pomiče prema utopijskoj budućnosti ili potpunom uništenju.

- Tko uopće može reći koje će biti na kraju? Sudeći po ovoj pjesmi ‘u stilu Nicka Cavea‘ ipak ne izgleda dobro, Mark. Apokalipsa je na putu. Ova pjesma je sranje, ponovio je.

Nick Cave trenutno piše pjesme za novi album s bendom Bad Seeds, pa je objasnio da možda zbog toga zvuči kao da cijelu situaciju shvaća malo previše osobno.

- Ja sam tekstopisac koji je upravo u ovom trenutku angažiran u proces pisanja pjesama. To je težak posao koji ovdje za mojim stolom zahtijeva od mene novu i svježu ideju. To zahtijeva moju ljudskost, zaključio je.

Njegov prethodni album s Bad Seedsima pod nazivom “Ghosteen” izašao je 2019. godine. Nedavno je objavio i novosti o najnovijem albumu koje je objasnio kao istovremeno dobre i loše vijesti.

- Dobre vijesti jer tko ne želi novi album Bad Seedsa? Loše vijesti jer moram napisati ovu prokletu stvar, rekao je Cave.

ChatGPT izazvao je uzbunu i kod obrazovnih institucija, zbog sposobnosti izbjegavanja alata za provjeru plagijata. Predavač na Sveučilištu Deakin u Australiji rekao je da su botovi otkriveni u gotovo jednoj petini radova, što je izazvalo zabrinutost da se umjetna inteligencija sve češće koristi za varanje na ispitima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:09