‘KRUNA‘

Netflixov hit ponovno na meti kritika zbog kobne nesreće princeze Diane: ‘Ovo neće nikome dobro sjesti‘

Netflix je prethodno naglasio da trenutak sudara neće biti prikazan, međutim, izvor za Daily Mail kaže drugačije

Prometna nesreća u kojoj je stradala princeza Diana

 Profimedia

Čini se da je popularna Netflixova serija “Kruna” izazvala još jednu kontroverzu. Povijesna drama koja prati sudbinu kraljevske obitelji od 1940-ih već se mnogo puta suočila sa žestokim kritikama zbog iskrivljavanja istine.

Naime, na setu u britanskom studiju Elstree pojavile su se fotografije replike unakaženog Mercedesa u kojem je princeza Diana poginula.

Diana i njezin ljubavnik Dodi Fayed umrli su u ranim jutarnjim satima 31. kolovoza 1997. nakon automobilske nesreće u pariškom tunelu Pont de l‘Alma. Netflix je ranije naglasio da trenutak sudara neće biti prikazan u njihovoj seriji, međutim, izvor za Daily Mail sada govori drugačije.

image

Smrskani Mercedes u kojemu su poginuli princeza Diana i Dodi Al Fayed 1997. u Parizu

Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

- Mislim da mnogima neće dobro sjesti što su tako detaljno rekreirali smrskani auto, a kraljevska obitelj će biti posebno uzrujana.

Dodi Fayed i vozač Henri Paul poginuli su na mjestu nesreće, dok je Diana, koja je prevezena u bolnicu, preminula kasnije od posljedica ozljeda. Britanski tjelohranitelj Trevor Rees-Jones jedini je preživio kobnu nesreću.

image

Elizabeth Debicki (princeza Diana)

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Netflix se našao na meti kritika kada je prethodno odlučio prikazati Dianu (Elizabeth Debicki) kako daje intervju za Panoramu osramoćenom bivšem BBC-jevu novinaru Martinu Bashiru.

Britanske novine The Mail on Sunday pokrenule su 2020. kampanju zahtijevajući od Netflixa da milijunima svojih gledatelja jasno da do znanja da popularna serija izvrće istinu i predstavlja činjenice kao fikciju.

Mnogi političari, kraljevski stručnjaci i Charlesov bliski prijatelj poduprli su kampanju koja je uslijedila nakon niza kritika zbog iskrivljavanja incidenata u seriji. Među kritičarima se našao i Dianin brat, Earl Spencer, koji je izjavio da mu nije ugodno gledati prikaz svoje sestre u seriji, a prethodno je rekao da se boji da će gledatelji zaboraviti da je to ustvari fikcija.

image

Elizabeth Debicki (princeza Diana)

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Netflix se zatim kao odgovor na kampanju ogradio „disclaimerom” (odricanjem od odgovornosti) prošle godine.

image

Dominic West (princ Charles) i Elizabeth Debicki (princeza Diana)

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Inače, veliki dio serije fokusira se na Charlesov propali brak s Dianom, a i pogrešno sugerira da se afera između Charlesa i Camille nastavila tijekom njegova braka s Dianom. Charles ustvari nije bio u kontaktu s Camillom prvih pet godina braka s Dianom.

U listopadu je serija bila kritizirana zbog scene koja je prikazala Charlesa kako potajno planira zbaciti kraljicu dok je još bio princ od Walesa.

- Svi razgovori jedan na jedan koje vidite na ekranu potpuna su izmišljotina, a neke su scene u potpunosti stvorene u dramatične i komercijalne svrhe s malo obzira prema istini. Ljudi bi to trebali bojkotirati, rekao je Sir John za Daily Mail.

Povijesna drama koja je započela 2016. inače je ogroman Netflixov hit, pa tako snimanje svake epizode sada košta oko 11,5 milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:59