LAKO ŠTIVO

Neobičan fenomen diljem europskih plaža: ‘Ta knjiga je posvuda, nikad nismo vidjeli tako nešto‘

Britanska turistička agencija primila je više od stotine primjeraka autobiografije princa Harryja ostavljenih diljem Mediterana

Plaža Kašjuni

 Paun Paunovic/Cropix

Knjiga princa Harryja, "Rezerva" ("Spare"), jedan je od ovogodišnjih izdavačkih hitova na globalnoj razini i još uvijek se dobro prodaje, posebno na ljetnim rasprodajama laganog štiva za plažu. No, očigledno nije djelo koje će naći svoje trajno mjesto u obiteljskim bibliotekama i na policama obožavatelja.

"Rezerva" je dobila i epitet najčešće ostavljane knjige u Europi. Više od stotinu primjeraka, prema podacima turističke agencije "On The Beach" koja Britance vodi na odmor širom Mediterana, pronađeno je od početka ljeta u hotelskim sobama, bačeno u kante za smeće, ostavljeno kraj bazena i na plažama u raznim odmaralištima u Španjolskoj, Grčkoj i Turskoj u kojima su boravili njihovi klijenti.

image

Princ Harry

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

- Nikada nismo svjedočili nečemu sličnom. Uredi za izgubljene stvari u našim najpopularnijim odmaralištima prepuni su primjeraka "Rezerve" - rekla je direktorica službe za korisnike te tvrtke Zoe Harris za britanske medije. - Isprva smo mislili da je smiješno kada su nam počeli slati ostavljene knjige na agenciju, no kada se to intenziviralo i kada smo shvatili da su nam police prepune primjeraka "Rezerve", zamolili smo svoje suradnike da nam ih prestanu slati jer ih se nikad nećemo svih riješiti ovim tempom. K tome, nije ni vrhunac sezone, pa se pitamo što će biti do kraja. Počeli smo ih dijeliti online.

Harryjeva knjiga, inače, srušila je niz rekorda. Memoari u kojima je temeljito pljucnuo po svim članovima britanske kraljevske obitelji, postali su najbrže prodavana publicistika u Velikoj Britaniji od početka vođenja evidencije 1998. godine - u prvih tjedan dana na Otoku je prodano 1,43 milijuna primjeraka, a nevjerojatnih 3,2 milijuna na globalnoj razini. Trenutno se posvuda, u raznim online knjižarama, može kupiti za 20 do 25 eura (kod nas, na hrvatskom jeziku, oko 23 eura).

image

Prince Harry i Meghan Markle

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Totalno razotkrivanje u knjizi odbjeglog princa je upalilo i donijelo mu dobru zaradu. Harry koji s obitelji živi u SAD, a silni projekti koje su on i supruga Meghan najavljivali i za njih dobili golem novac od Netflixa, Spotifya i izdavačkih kuća, uglavnom padaju u vodu ili jednostavno ne traju. Par je trenutno u fazi "poslovnog preslagivanja", tračerski portali nagađaju kako im je brak u krizi, a Meghan se nastoji odmaknuti od supruga kada je biznis u pitanju. Odnosi s obitelji su teško narušeni, a ni javnosti nisu pretjerano simpatični.

Doduše, princ je u nekom od bezbroj intervjua koje je dao promovirajući knjigu, otkrio da ima dovoljno sadržaja da napiše još poneko djelo o svom iskustvu odrastanja u kraljevske obitelji. Rekao je da je mnogo toga izbacio iz "Rezerve" ne želeći napraviti još veći razdor u obitelji. No njegovi kritičari kažu kako je Harry sve svjesniji da mu, nakon što ispuca i zadnje tajne Windsora, neće ostati više ništa za što će izdavači i producenti biti spremni platiti goleme iznose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:18