U ZADNJI TREN

Nekadašnja miljenica ‘Penthousea‘ tužila Axla Rosea za silovanje: ‘Ponašao se poput pračovjeka‘

Penthouseova ljepotica iskoristila je dan prije isteka roka te predala tužbu, prema zakonu koji je mnoge slavne osobe već odveo na sud

Sheila Kennedy 2011. godine

 -/Shutterstock Editorial/Profimedia/-/shutterstock Editorial/profimedia

Frontman Guns N‘ Rosesa Axl Rose iskoristio je "slavu, status i moć" da okrutno siluje mladu ženu. Bilo je to u trenucima njegove najveće slave, a ona je Sheila Kennedy, nekad jedna od miljenica ‘Penthousea‘ (Penthouse Pet) godine 1983., zvijezda tog magazina.

Kennedy, danas 61-godišnjakinja, podignula je optužnicu protiv svojeg vršnjaka Rosea. U dokumentaciji koju se njezini odvjetnici predali na Visokom sudu države New York, piše kako ju je iznimno nasilno napao, te analno silovao u hotelu na Manhattanu, u veljači 1989. godine.

Napad se navodno dogodio nakon što je Kennedy prvi put susrela Rosea u neimenovanom noćnom klubu u New Yorku. U klub ju je pozvala prijateljica koja je bila fan Guns ‘N Rosesa, no ona sama nije poznavala ni Rosea ni ostatak grupe.

image

Sheila Kennedy 2011. godine

-/Shutterstock Editorial/Profimedia/-/shutterstock Editorial/profimedia

U optužnici se tvrdi da ju je, nakon upoznavanja, Rose pozvao u svoju sobu u hotelu Central Park West, ali nije želio i njezinu prijateljicu "jer nije bila dovoljno zgodna", nije bila po njegovu ukusu. U hotelu je Rose ponudio kokain, šampanjac i druga alkoholna pića svojim gostima. Među njima je, navodi se u dokumentima, bio i Ricki Rachtman, tadašnji voditelj MTV-jeve emisije ‘Headbanger‘s Ball‘. Kennedy se, piše također, bojala da bi Rose "mogao postati opasan" ako bude miješao alkohol i tablete koje je primijetila u kupaonici njegovog apartmana.

Njih su se dvoje u jednom trenutku poljubili i Kennedy u tužbi govori kako je namjeravala pristati spavati s njim "ako stvari budu napredovale i ako se i dalje jedno drugome budu sviđali". Nažalost, sve je poprimilo mračan ton nakon što se Rose riješio svih gostiju osim Rachtmana, nje i još jednog modela.

image

Axl Rose

Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia

Sve četvero su završili u krevetu. Rose se seksao s drugom ženom, a u dokumentima Kennedy piše da je bio jako agresivan te da je bilo jasno da žena trpi bol. Kennedy nije željela grupni seks i odlučila je otići s Rachtmanom, No, mogla je čuti kako Rose naziva drugu ženu ku*vom, te zvuk razbijanja stakla. "Bijesni" rocker pronašao ju je u Rachtmanovoj sobi i "prijeteći se nadvio nad nju", bacio je na pod, te je "poput pračovjeka" zgrabio za kosu i odvukao u svoju sobu.

Prema optužnici, Rose joj je nakon toga zavezao ruke iza leđa najlonkama. Činilo se da ga je obuzeo "seksualan, osjetan bijes" dok ju je napao i analno silovao.

"Ponašao se prema njoj kao prema vlasništvu koje je iskoristio isključivo za svoje seksualno zadovoljstvo", piše u optužbi i dodaje da je događaj negativno utjecao na nju "emocionalno, fizički, psihološki i financijski".

"Jednostavno rečeno - ovaj incident se nikada nije dogodio. Treba napomenuti da su te izmišljene tvrdnje predane sudu dan prije no što će isteći rok za zastaru prema zakonu u državi New York. Iako gospodin Rose ne odbija mogućnost da se slikao s obožavateljicom u prolazu, on se ne sjeća da ju je ikad upoznao, te do današnjeg dana nije čuo ni riječi o ovim izmišljenim optužbama. Uvjeren je da će slučaj biti razriješen u njegovo korist - napisao je u izjavi za medije Alan S. Gutman, odvjetnik Axla Rosea.

Tužba je doista predana dan prije isteka roka prema zakonu koji je država New York proglasila 2022. godine. Adult Survivors Act je žrtvama seksualnog nasilja dao priliku da u roku od godine dana podignu svoje tužbe bez obzira je li došlo do zastare.

Najmanje 2600 tužbi, neke u ime više osoba, predane su državnim sudovima, a neki su otišli i na savezni sud. Mnogo je tu zvučnih imena - među ostalima bivši američki predsjednik Donald Trump, komičar Bill Cosby, glumac Cuba Gooding Jr, glumac i komičar Russell Brand, te glazbenici Sean "Diddy" Combs i Marilyn Manson.

U najpoznatijem slučaju, novinarka i spisateljica E. Jean Carroll, koja je tužila Trumpa, dobila je presudu u svoju korist u svibnju, a sud joj je dodijelio odštetu od pet milijuna dolara.

image

E. Jean Carroll pobijedila je Donalda Trumpa na sudu

Derek French/Shutterstock Editorial/Profimedia/Derek French/shutterstock Editorial/profimedia

Tijekom svoje karijere, Sheila Kennedy četiri se puta pojavila na naslovnici Penthousea, a bila je i sudionica devete sezone američkog izdanja Big Brothera. U svojom memoarima objavljenim 2016. godine, pod nazivom No One‘s Pet, objavila se detalje o desetogodišnjoj ljubavnoj vezi s izdavačem Penthousea, Bobom Guccioneom.

Ona je Rosea već optužila za zlostavljanje u britanskom dokumentarnom filmu ‘Look Away‘ snimljenom prije dvije godine, koji se bavi seksualnom zlostavljanjem u svijetu rocka.

"Vjerujemo da će odluka Sheile Kennedy o predaji tužbe biti prijelomni trenutak za glazbenu industriju. Njezin je slučaj nažalost tipičan za kulturu nasilja i seksualno neprimjerenog ponašanja koje se dopuštalo i svima je bilo vidljivo desetljećima", rekla je dr. dr. Ann Olivarius iz odvjetničke tvrtke koja zastupa Kennedy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 04:15