KREĆE AUKCIJA

Nekad nisu ustajale iz kreveta za manje od 10.000 $, a danas i više: Ljepotice postaju dio NFT projekta

Serija ‘Supermodel‘ imat će pet fotografija, a aukcija kreće 21. listopada
Kate Moss i Naomi Campbell
 Shutterstock

Kultne fotografije koje je tijekom 1990-ih snimila jedna od ponajboljih fotografkinja u svijetu mode i oglašavanja, Njemica Ellen von Unwerth, dobivaju svoje mjesto u digitalnoj umjetnosti. Njihove akterice, supermodeli Claudia Schiffer, Naomi Campbell i Kate Moss bit će ovjekovječene na sve popularnijim nezamjenjivim tokenima (NFT) koje će Cryptograph, digitalna aukcijska kuća koja prodaje različite materijale sa slavnim osobama u glavnim ulogama, ponuditi kupcima iz cijelog svijeta. Aukcija kreće 21. listopada.

image
Claudia Schiffer
Gerard Julien/Afp/Profimedia

Serija "Supermodel" imat će pet fotografija koje je von Unwerth snimila, među njima i najpoznatiju na kojoj je Naomi Campbell sa šljokičastim ušima Mickeyja Mousea i koja je prvi put objavljena na naslovnici talijanskog Voguea. Te fotografije bit će pretvorene u digitalizirane video-snimke na kojima se likovi supermodela preklapaju "poput duhova".

Dio novca od prodaje NFT-ova ići će na račune UNICEF-a, zatim fondacije "Fashion for Relief" koju je osnovala Campbell, te jednoj udruzi koja pomaže djeci oboljeloj od dijabetesa.

image
Naomi Campbell
Christophe Archambault/AFP

Inače, ovo nije prvi NFT projekt za Kate Moss. U svibnju ove godine ona je zaradila 17.000 dolara prodajući prethodno snimljen video "Sleep With Kate" na NFT-u. Time je 47-godišnjakinja postala jedna od pionirki ovakvih digitalnih formata iz modnog svijeta. K tome je doslovno ostvarila ono što je još 1990. godine, na vrhuncu popularnosti, njezina mrvicu starija kolegica Linda Evangelista rekla novinaru Voguea (i po čemu Lindu pamte i danas) - da ne ustaje iz kreveta za manje od 10.000 dolara zarade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:56