ISPALILI 30 HITACA

Najveću indijsku rap zvijezdu smaknuli u terencu: ‘Ležao je na volanu, posvuda je bilo krvi‘

Sidhu Moose Wali proteklog su vikenda smanjili broj tjelohranitelja, a nedavno je skupio velik broj glasova na izborima u Indiji

Sidhu Moose Wala

 Dafydd Owen/Avalon/Profimedia/Dafydd Owen/Avalon/Profimedia

Sidhu Moose Wala, indijski reper koji je postao političar i čije su pjesme skupile više od 4 milijarde pregleda na YouTubeu u manje od četiri godine, ubijen je u nedjelju dok se vozio blizu svoje kuće u Indiji. Imao je 28 godina, prenosi Yahoo.

Glazbenika su iz vatrenog oružja ubili napadači dok se vozio kroz okrug Mansa u Punjabu. Društvene su mreže ubrzo preplavili krvavi video zapisi i fotografije snimljene na mjestu događaja. Na snimkama se vidi kako je njegovo tijelo klonuo na vozačko sjedalo crnog terenca prekriveno krvlju, dok mu promatrač pokušava izmjeriti puls.

Na snimci nakon napada koju je objavio Rolling Stone vidi se Mahindra Thar, vrsta indijskog džipa, izrešetana sa 14 rupa od metaka. Naoružani su ispalili najmanje 30 metaka, rekao je načelnik policije Punjaba, VK Bhawra. Dodao je da su meci došli iz najmanje tri različita oružja.

Reper, čije je pravo ime bilo Shubhdeep Singh, pogođen je osam puta, objavio je Hindustan Times, citirajući policajca. Jedna od osoba koja je bila u automobilu s njim u trenutku napada preminula je od zadobivenih ozljeda, izvještavaju tamošnje novine.

Moose Wala, koji je svoju prvu pjesmu objavio 2017., brzo je pobjegao iz Indije i postao jedan od najsnažnijih glazbenih "izvoza" te zemlje u jednoj generaciji, učvrstivši svoje mjesto azijskog repera koji je došao do statusa rivalstva sa svojim suvremenicima u SAD-u.

- Indija ima vrlo malo autentičnih modernih umjetnika. Bio je na samom vrhu tog popisa - tvitao je njegov kolega, indijski glazbenik Vishal Dadlani.

- On je legenda, njegov glas, njegova hrabrost i njegove riječi nikada neće biti zaboravljene - zaključio je.

image
Martin Harris/Capital Pictures/Profimedia/Martin Harris/Capital Pictures/Profimedia

Preko gromoglasnih "trap" i "drill" ritmova često prošaranih uzorcima punjabske glazbe, Moose Wala je repao o nasilju s oružjem, bandama i svojoj priči uspona do bogatstva.

Guardian ga je proglasio jednim od najboljih novih umjetnika 2020. godine, a iste je godine privukao pažnju repera Drakea koji ga je pratio na Instagramu.

Nedavno je Moose Wala skupio velik broj glasova na indijskim izborima u veljači (došavši na drugo mjesto u toj utrci) i počeo se baviti bolivudskim filmom te tako potvrdio svoj status jednog od najistaknutijih zabavljača u zemlji.

Njegovo ubojstvo izazvalo je sukob između suparničkih političkih skupina u Indiji, koje su okrivile vladajuću stranku u Punjabu da je "dopustila ubojstvo".

Moose Wala bio je među 122 političara kojima su ovog vikenda otkazani ili smanjeni timovi tjelohranitelja. Dužnosnici za provođenje zakona u Punjabu potvrdili su da je Moose Wala još uvijek imao pristup dvojici naoružanih zaštitara, ali je odlučio odbiti putovanje s policijskom zaštitom u nedjelju.

image
Dafydd Owen/Avalon/Profimedia/Dafydd Owen/Avalon/Profimedia

U bolnici Mansa, gdje je Moose Wala odveden nakon pucnjave, okupile su se mase, a ubrzo su izbili prosvjedi protiv državne vlade.

- Duboko šokiran i ožalošćen ubojstvom budućeg vođe Kongresa i talentiranog umjetnika, Sidhua Moosewale - tvitao je Rahul Gandhi, vođa jedne od najvećih indijskih političkih stranaka.

- Moja iskrena sućut njegovim najmilijima i obožavateljima iz cijelog svijeta - dodao je.

Moose Wala, koji se pridružio Gandhijevoj kongresnoj stranci u prosincu 2021., rekao je da je njegova želja da uđe u politiku proizašla iz uvjerenja da može promijeniti sustav iznutra.

- Ne ulazim u politiku zbog statusa ili da bih zaslužio pohvale - rekao je na dan kada se pridružio stranci.

- Želim postati dio sustava kako bih ga transformirao. Pridružujem se Kongresu da podignem glas naroda - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:33