JEDVA OSTAO ŽIV

Matthew Perry otkrio šokantne detalje: ‘Opijam se od 14. godine, detoksikaciju sam prošao 64 puta‘

Glumac je bio na 6000 sastanaka Anonimnih alkoholičara, na terapijama je proveo 30 godina, a nije mu pomoglo ni 15 rehabilitacija

Matthew Perry
 

 Ian Daniels/Shutterstock Editorial/Profimedia/Ian Daniels/shutterstock Editorial/profimedia

Otkako je Matthew Perry krenuo u promoviranje svojih memoara "Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing", objavljivati isječke iz knjige čiji izlazak je najavljen za 1. studeni i davati intervjue, javnost, premda je znala za njegovu ovisnost, ipak je pomalo zatečena razmjerima njegova problema.

Kada je zvijezda serije "Prijatelji" sjeo preko puta Diane Sawyer i u jednosatnom intervjuu na ABC-ju izrecitirao brojke koje najbolje elaboriraju njegovu ovisnost, malo tko se nije šokirao. Glumac je tako bio na 6000 sastanaka Anonimnih alkoholičara, na terapijama proveo 30 godina, bio na 15 rehabilitacija i prošao kroz detoksikaciju 65 puta. Danas 53-godišnji glumac svoje prvo piće popio kada je imao 14 godina i sjeća se da se osjećao kao "u raju". Do svoje 18. godine pio je svaki dan.

image

Serija Prijatelji

Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia

Sjeća se i svoje prve tablete, kristalno jasno kao što se sjeća svog prvog pića. Imao je ozljedu na skuteru za vodu i dobio je tablete protiv bolova. Bilo je to kao da mu kako govori, "topli med ulazi u vene". Njegova ovisnost o tabletama postala je toliko teška da je čak odlazio na dane otvorenih vrata prodaje nekretnina samo kako bi ukrao lijekove iz kupaonskih ormarića stranaca! Kako se već prije doznalo, u najgorem momentu svog života znao je popiti i po 55 Vicodina dnevno, a na dugom popisu onog što je zlorabio bio je i alkohol, kokain, Xanax i Suboxone.

No korijeni njegovi problema daju se lako naslutiti. U izmjeničnim poglavljima, piše pak The Washington Post, 53-godišnjak se prisjeća svog djetinjstva u Kanadi kao sin kraljice ljepote i američkog folk pjevača koji je postao glumac. Njegovi su roditelji bili mladi i iznimno privlačni, ali evidentno niti najmanje odgovorni. U dobi od dva mjeseca Perryju su davali barbiturate kako bi spriječili plač. Kad mu je bilo pet godina poslan je kao maloljetnik bez pratnje avionom u posjet ocu, koji se razišao s njegovom majkom kada je Perryju bilo devet mjeseci.

"Nemanje roditelja na tom letu jedna je od mnogih stvari koje su dovele do doživotnog osjećaja napuštenosti", piše Perry.

Bio je dijete koje je očajnički tražilo majčino odobravanje. Natjecao se za njezinu pozornost protiv "rivala" među kojima su bili njegov očuh, poznati novinar Keith Morrison i bivši kanadski premijer Pierre Trudeau, za kojeg je njegova majka dugo radila kao tajnica za tisak. U osnovnoj školi, piše Perry, pretukao je Trudeauova sina, budućeg premijera Justina Trudeaua, u znak odmazde.

Prije nego što memoari stignu na police, kod Diane Sawyer otkrio je još nekoliko stvari; primjerice Jennifer Aniston bila je jedna od njegovih kolegica u "Prijateljima" koja ga je najviše podržavala.

image

Matthew Perry i Jennifer Aniston

Bei/Shutterstock Editorial/profimedia

"Ona je bila ta koja je najviše pružila ruku pomoći", rekao je Perry dodajući kako je prema Aniston svojedobno gajio i romantične osjećaje, pozvao je prije no što će se oboje naći u "Prijateljima" na spoj, no ona ga je odbila rekavši mu da želi biti s njim samo prijateljica. Aniston nije bila jedina koja je primijetila Perryjev problem i pokušala intervenirati. Perry je rekao da je svoje probleme pokušavao držati u tajnosti sve dok ga kolege nisu stisle u kut u njegovoj garderobi.

"Mislio sam da to tako dobro skrivam, ali nisam bio u poziciji ni da stanem", jadao se Perry.

Inače njegova osobnost zauvijek je ugrađena u "Prijatelje". Naime, kada je tvorcima te hit serije rekao da je imao problema sa ženama i tjeskobom, to je ušlo u scenarij kao dio Chandlerovog šarma. Onaj skriveni dio, o kojem sada opširno i otvoreno govori nije, ali sve što se događalo iza kamera, moglo se primijetiti i na ekranu kroz Perryjeve fizičke promjene, točnije velika variranja u kilaži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:00