MATTHEW PERRY

Ma što radio, ne vjeruju mu da je doista trijezan: ‘Uopće se ne sjećam tri godine svog života‘

Nakon pojavljivanja u specijalu ‘Prijatelja‘ mnogi su posumnjali da se Matthew Perry riješio ovisnosti o alkoholu
Matthew Perry
 Spot-stoianov/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Očekivano, o dugo očekivanom specijalu “Prijatelja”, u kojem se cijela ekipa okupila nakon 17 godina stanke, danima se raspravlja na svim razinama - od obiteljske do akademske.

Specijal američkog sitcoma koji se iz današnje perspektive čini naivan, dosadnjikav i prepun klišeja (ali se ipak gleda u reprizama) izazvao je izljeve sladunjavog oduševljenja i, naravno, analize učinka godina na Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisu Kudrow, Matta LeBlanca, Davida Schwimmera i Matthewa Perryja - Rachel, Monicu, Phoebe, Joeya, Rossa i Chandlera. Po mnogim od tih napisa, čini se da fanovi nisu svjesni da se vrijeme za njih nije zaustavilo, baš kao ni za one pred malim ekranima. I “prijatelji” su ostarjeli, ofucali se, botoksirali, operirali, debljali, pili, jeli, vjenčavali se i razvodili... Samo su za sve to imali jako puno novca. I još ga uvijek dobivaju dovoljno da nikad više ne odigraju ni jednu ulogu: godišnje od prikazivanja serije na njihove račune sjedne između 10 i 20 milijuna dolara. Za okupljanje su, navodno, dobili 2,5 milijuna svaki.

image
Backgrid/Backgrid Uk/Profime

Unutarnji mrak

Kada je učinak života na njujoršku ekipu u pitanju, najgore je prošao Matthew Perry. Taj 51-godišnji Kanađanin koji je glumio sjajnog Chandlera Binga, mnogima najsimpatičniji lik u seriji, gotovo je neprepoznatljiv. Perry je, u biti, školski primjer onoga što slava i novac mogu učiniti od čovjeka.

Iako on nikad nije skrivao svoje probleme s ovisnošću, gledajući specijal, mnogi su posumnjali u priče o tome da je već godinama čist i trijezan.

image
Hbo Max/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Gledatelji su primijetili da je frfljao i govorio kao da je popio koju previše. Neki su to komentirali sa zlobom, neki sa zabrinutošću i stvar je otišla toliko daleko da je redatelj specijala Ben Winston u medijima počeo braniti Perryja objašnjavajući kako je na dan snimanja glumac završio na hitnom stomatološkom zahvatu.

- Ljudi su ponekad stvarno bezobrazni. Volio bih da nisu takvi. Uživao sam radeći s njim - rekao je Winston.

Trenutak spoznaje

Perry, nažalost, može dubiti na trepavicama, ali sve sumnjičavce neće uspjeti uvjeriti u to da su dani ovisnosti iza njega.

Uskoro će se napuniti 20 godina otkako je u intervjuu za New York Times izjavio kako je oduvijek sanjao o tome da bude uspješan glumac. Ali i slavan.

- Para mi je izlazila na uši od silne želje da budem slavan - priznao je - Želiš pažnju, novac, najbolje mjesto u restoranu. Njemu se ta želja ostvarila kad je 1994. godine dobio ulogu Chandlera Binga. Mjesto u ekipi nije moglo doći u boljem trenutku. Perry je prije toga glumio u nizu neuspješnih projekata. S “Prijateljima” su nestale financijske brige - u prvoj sezoni dobivao je 22.500 dolara po epizodi, u trećoj 75.000, u devetoj i desetoj sezoni milijun dolara po epizodi.

image
Erik Pendzich/Shutterstock Editorial/Profimedia

Slava i blještavilo izvana bili su u popriličnom kontrastu s mrakom u privatnom životu.

- Činilo se da imam sve, u stvari sam bio usamljeni alkoholičar. Ne sjećam se tri godine, između treće i šeste sezone - priznao je u intervjuu za BBC.

Da stvar bude gora, 1997. godine doživio je nesreću na jet-skiju i ozlijedio leđa. Dobio je snažan lijek protiv bolova.

- Nisam želio problem s lijekovima, ali od samog početka mi se sviđao osjećaj koji mi pružaju. Želio sam još - rekao je glumac koji je bio svjestan da stvari izmiču kontroli. Te 1997. godine prvi je put završio na liječenju od ovisnosti. Nije potrajalo. U svibnju 2000. primljen je u bolnicu zbog teške upale gušterače, potencijalno smrtonosne posljedice alkoholizma.

image
Matthew Perry, Matt LeBlanc i Courteney Cox u novoj epizodi
Hbo Max/Planet/Profimedia

- Nažalost, ni to nije bilo dovoljno da prestanem piti - rekao je Perry koji se na dan kad je pušten iz bolnice svojim Porscheom zabio u zid kuće. Srećom, nitko nije stradao.

U poslu su stvari išle sjajno - uz “Prijatelje” glumio je u uspješnim komedijama poput “Braka na brzaka” i “Ubojice mekog srca”. No, on se raspadao. Ekipa mu je bezuspješno pokušavala pomoći.

- Ne možete nekome reći da se otrijezni. To mora doći iznutra - objasnio je.

Njemu se to dogodilo 2001. godine, u veljači, dok je istovremeno snimao film “Poziv za Saru” i “Prijatelje”. U hotelu u Dallasu shvatio je da bi, ako nešto ne poduzme, “sutra mogao umrijeti”. Nazvao je roditelje i, nakon dva i pol mjeseca rehabilitacije, dovršio je snimanje filma i vratio se na set zadnje sezone “Prijatelja”. Od tada, redovito se vraća na rehabilitacije koje su dio “kontinuiranog oporavka”, a u javnosti se to često tumači kao posrnuće.

Iskupljenje u radu

Možda bi mu više vjerovali da se nije fizički zapustio, udebljao se i na fotografijama često izgleda poput beskućnika. A to je, u površnom svijetu, valjda teže oprostiti od prepuštanja ovisnosti.

image
Matthew Perry
Represent.com/mega/The Mega Ag

Tijekom godina Perry se angažirao na pomaganju sebi sličnima. Svjedočio je pred Kongresom o problemima ovisnosti i potrebi financiranja programa liječenja. Neko je vrijeme njegova kuća u Malibuu bila centar za pomoć liječenim alkoholičarima, dobio je i nagrade za svoje aktivnosti. Napravio je i predstavu “The End of Longing”, koja je premijerno prikazana 2016. godine u kojoj na crnohumorni način govori o alkoholizmu i ovisnosti.

- Imao sam mnogo uspona i padova, naučio sam mnogi iz svojih pogrešaka. No, najbolja je stvar što, ako mi alkoholičar priđe i pita me hoću li mu pomoći da prestane piti, mogu reći: Da, znam kako to napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:21