ELIZABETA I PHILIP

Ljubav koja je trajala 7 desetljeća: Počelo je ljubavnim pismima, a bili su zajedno kroz sve - brak, trijumfe i kušnje

Tijekom njihova drugog susreta zaljubili su se i počeli razmjenjivati pisma. Njoj je bilo 13, a njemu 18 godina

Kraljica Elizabeta i princ Philip

 Library Of Congress/Everett/Profimedia/Library Of Congress/Everett/Profimedia

Prošlo je sedam desetljeća otkako je princ Philip pisao kraljici Elizabeti II. da se u nju "potpuno i bezrezervno zaljubio" i par je od tada bio uvijek zajedno - kroz brak, rađanje djece, trijumfe i kušnje.

Osmogodišnja Elizabeta upoznala je Philipa 1934. godine dok je prisustvovala vjenčanju princeze Marine i princa Georgea. Pet godina kasnije, par se ponovno povezao kad im je bilo 13 i 18 godina dok su bili na Kraljevskom pomorskom koledžu u Dartmouthu. Tijekom njihova drugog susreta zaljubili su se i počeli razmjenjivati pisma.

Nakon što su se zaručili u srpnju 1947., vjenčali su se iste godine u studenom u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Dobili su četvero djece: princa Charlesa, princezu Anne, princa Andrewa i princa Edwarda.

“On je netko tko ne prima lako komplimente, ali on je, jednostavno, bio moja snaga i ostao je to sve ove godine,” rekla je vladarica tijekom govora na zlatnu godišnjicu braka 1997. “I ja, i cijela njegova obitelj, kao i ova te mnoge druge zemlje duguju mu veći dug nego što bi on ikada potraživao ili što mi uopće znamo", rekla je kraljica.

image

Kraljica Elizabeta i princ Philip

Uppa/photoshot/Avalon/Profimedia/Uppa/photoshot/Avalon/Profimedia

Elizabeta i Philip postali su najdugovječniji bračni par u povijesti britanske kraljevske obitelji. “Njihova ljubav izdržala je test vremena prvenstveno zato što se jako vole”, rekao je kraljevski stručnjak Christopher Warwick za Vanity Fair u svibnju 2020.

Britanski povjesničar nastavio je: "To je vrlo simbiotski odnos i vrlo čvrsto partnerstvo, počevši, naravno, s ovim ranim sastancima, ovim ranim dopisivanjem - koje je postalo prijateljstvo, koje je postalo privrženost, koje je postalo ljubav."

Philip je također otkrio što je, po njemu, pomoglo u stvaranju tako duge veze.

“Mislim da je glavna lekcija koju smo naučili ta da je tolerancija jedan od bitnih sastojaka svakog sretnog braka,” rekao je dok je slavio njihovu 50. godišnjicu braka 1997. “Možda ona nije toliko važna kada stvari idu dobro, ali to je apsolutno od presudne važnosti u teškim vremenima. Možete pretpostaviti da kraljica ima tu kvalitetu tolerancije u izobilju", dodao je.

U studenom 2020. obilježili su 73 godine braka, a tri mjeseca kasnije Philip je primljen u bolnicu kao ‘mjera predostrožnosti‘ jer se loše osjećao. Otpušten je mjesec dana kasnije - što je bio njegov najdulji boravak u bolnici ikada - nakon što je ‘liječio infekciju‘.

image

Kraljica Elizabeta i princ Philip

Wiese/face To Face/Face To Face/Profimedia/Wiese/face To Face/Face To Face/Profimedia

U travnju 2021. stigla je vijest da je vojvoda od Edinburgha preminuo u 99. godini.

“S dubokom tugom Njezino Veličanstvo Kraljica je objavila smrt svog voljenog supruga, Njegovog Kraljevskog Visočanstva princa Philipa, Vojvode od Edinburgha. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo jutros je mirno preminuo u dvorcu Windsor", navodi se u priopćenju obitelji. “Kraljevska obitelj pridružuje se ljudima diljem svijeta u žalovanju zbog njegova gubitka. Daljnje objave bit će objavljene u dogledno vrijeme", priopćili su tada.

Sada se kraljica Elizabeta pridružila svom voljenom suprugu i zajedno vladaju na nekome drugome mjestu, ponovno ujedinjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:31