NEIZVJESNO STANJE

Kraljičinom suprugu još uvijek nije bolje: Prebacili su ga u bolju bolnicu i hitno operirali

Tijekom posljednjeg desetljeća Philip, koji bi u lipnju trebao proslaviti 100. rođendan, imao je nekoliko zdravstvenih kriza
Kraljica Elizabeta II. i princ Philip
 Backgrid Usa/Profimedia

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, 99-godišnji suprug britanske kraljice Elizabete II., operiran je u londonskoj bolnici St. Bartholomew (popularno nazvanoj St. Barts) zbog "prije dijagnosticiranog problema sa srcem", kako je objavila Buckinghamska palača u službenom priopćenju.

Princ je u ponedjeljak, 1. ožujka, prebačen u tu bolnicu specijaliziranu za kardiovaskularne bolesti, iz bolnice King Edward VII. u kojoj je bio od 16. veljače jer se osjećao jako loše. Preseljenje pacijenta objašnjeno je nastavkom terapije infekcije te pretraga i promatranja njegova stanja.

image
Bolnica St. Bartholomew
Niklas Halle‘n

Iako detalji nisu poznati, britanski mediji, posebno novinari koji prate kraljevsku obitelj, nagađaju da je princu ugrađeno nekoliko stentova koji krvne žile srca drže prohodnima. Da "čelični vojvoda" već 30 godina ima problema sa srcem otkriveno je još 2007. godine, a sličnu operaciju ugradnje stentova prošao je 2011. godine.

Tijekom posljednjeg desetljeća Philip, koji bi u lipnju trebao proslaviti 100. rođendan, imao je nekoliko većih i manjih zdravstvenih kriza. Nekoliko puta bio u bolnici - zbog urinarne infekcije, bolova u prsima, zbog operativnog zahvata u trbušnoj šupljini, zamjene kuka... Njegovo je zdravstveno stanje i glavni razlog zbog kojeg se od 2017. godine rijetko pojavljuje u javnosti.

image
Jake policijske snage danonoćno čuvaju bolnicu
Tolga Akmen

Koliko će sada ostati u bolnici, nije poznato.

Dan prije operacije njegova snaha Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, izjavila je tijekom službenog posjeta londonskom centru za cijepljenje kako se prinčevo stanje "lagano popravlja", no njegova terapija je "povremeno bolna". Izjavila je i da kraljevska obitelj "drži palčeve" za njegov oporavak.

image
Princ Philip
Adrian Dennis

Kraljica Elizabeta II. pak svog supruga s kojim je u braku 73 godine nije vidjela od početka zdravstvene krize. Tako će najvjerojatnije ostati sve dok on ne bude otpušten iz bolnice. Zbog pandemije, posjeti su trenutno zabranjeni u St. Bartsu osim u iznimnim okolnostima koje uključuju "oproštaj od umirućih". Supruga nije posjetila ni tijekom njegova boravka u bolnici King Edward VII., njezine pozdrave prenio mu je sin, princ Charles koji je s ocem proveo pola sata. Britanska vladarica, kako pišu otočki mediji, zasigurno bi mogla dobiti dozvolu da vidi Philipa, no racionalna kao i uvijek, želi spriječiti stvaranje gužve i narušavanje normalnog ritma rada bolnice što bi njezin posjet svakako izazvao. A sada doista nije vrijeme za to.

image
Pred bolnicom St. Bartholomew's horda novinara u stanju pripravnosti čeka nove informacije o zabrinjavajućem zdravstvenom stanju kraljičinog supruga
Tolga Akmen

Kraljevski je par veći dio prošle godine proveo u dvorcu Windsor - Buckinghamsku palaču napustili su u prvom valu pandemije u proljeće 2020. godine. Društvo su im je pravio samo HMS Bubble (balon njezina veličanstva) kako su mediji nazvali minimalan broj zaposlenika koji su skrbili o njima. I kraljica i njezin suprug, koliko je poznato, primili su barem prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa.

image
Londonski policajac hodajući ispred bolnice u kojoj je smješten princ Philip nosi poruke ozdravljenja koje su ostavili kraljevski fanovi
Niklas Halle‘n

Prinčeva ozbiljna zdravstvena kriza poklopila sa skorašnjim prikazivanjem intervjua koji je Oprah Winfrey napravila s njegovim unukom, otuđenim princom Harryjem i njegovom suprugom Meghan Markle. Zato je sve više onih koji inzistiraju, mole i nagovaraju mladi par da se emitiranje tog, po najavama eksplozivnog i razotkrivajućeg razgovora odgodi za neko bolje vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:46