SPENCER

Kraljevski stručnjaci kritizirali film o princezi Diani: ‘Oduzeli su joj poštovanje i dostojanstvo‘

Posebno su mučne scene u kojima se princeza Diana bori s bulimijom i samoozljeđuje se
Kristen Stewart kao princeza Diana
 Neon/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Britanski kraljevski stručnjaci kritizirali su novi film "Spencer" o princezi Diani, koju glumi Kristen Stewart, rekavši da lišava princezu njezina "poštovanja i dostojanstva" te ga to čini "nepotrebno jeftinim."

U filmu postoji scena u kojoj se princeza, koja je poginula u automobilskoj nesreći kad joj je bilo samo 36 godina, rasplače pred svojim sinom, princem Williamom, dok se bori s poremećajem prehrane i samoozljeđivanjem.

Posebno su uznemirujući prizori u kojima emotivna Diana razmišlja o tome da se baci niz stepenice i uguši se bisernom ogrlicom koju joj je poklonio suprug, princ Charles. U filmu se također opisuje njezin problem s bulimijom dok povraća, pa čak i doživljava halucinacije o vlastitoj smrti.

"Zaista je okrutno prikazati je takvu. Potpuno je nepotrebno. William i Harry bit će jako ljuti i povrijeđeni zbog ovoga. Bit će im užasno što im majku na ovakav način prikazuju u tako velikom filmu", rekla je Ingrid Seward, glavna urednica časopisa Majesty Magazine, za Daily Mail.

image
Kristen Stewart u filmu 'Spencer'
Neon/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Penny Junor, kraljevski biograf i stručnjak, složio se sa Seward. "To je nepotrebno. Jadni William, to je sve što mogu reći. Ostavimo Dianu na miru s barem malo poštovanja i dostojanstva. Znam da je William bio tamo dok je bila nesretna, ali djeluje mi kao da u filmu ima dosta netočnih činjenica", komentirao je.

U jednoj od scena može se vidjeti mladog Williama kako moli svoju majku da siđe na večeru nakon što se ona zaključa u svoju sobu jer se prije toga samoozljeđivala žicom.

Wiliam vrišti "mama, mama... mama, rekla si da ti kažem ako se ponašaš stvarno glupo. Sad si baš glupa." Nakon toga dodaje: "Molim te, mama, moramo sjesti za večeru prije nego što dođe baka. Mamice, samo isključi um. Ne razmišljaj o tome dok večera ne završi, za dobrobit svih."

Princeza Dijana tada izlazi iz sobe s razmrljanom šminkom i pita sina je li vidio Camillu Parker Bowles u crkvi na božićno jutro.

image
Kristen Stewart glumi princezu Dianu
Neon/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Kraljevski stručnjaci već su ranije kritizirali prikaz princeze Diane u Netflixovoj seriji "The Crown". Zasmetalo im je što je Emma Corrin, koja je tamo utjelovila princezu, stavljala prste u grlo i povraćala nakon žestoke svađe s princem Charlesom. I obožavatelji princeze na Twitteru su komentirali kako su scene bulimije 'bile preteške za gledati'.

"To je bila značajna stvar u njezinu mladenačkom životu, pa mislim da ju je trebalo prikazati na neki način. Ali smatram da bi bilo dovoljno i da se samo nagnula nad toalet, ne trebaju baš takvi detalji. Mislim da su tu pretjerali", rekla je Seward za Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:28