KONTROVERZE

Kraljevska nasilnica? Osoblje bilo traumatizirano ponašanjem ‘teške vojvotkinje‘, palača želi sve zataškati

Radno vrijeme je dugo, plaća niska, a zahtjevi posla zahladili su mnoge odnose u kraljevskoj obitelji

Meghan Markle, Camilla Parker Bowles i Kate Middleton

 Gareth Fuller/Pa Images/Profimedia/Gareth Fuller/Pa Images/Profimedia

Pet sati ujutro je neuobičajeno vrijeme da član kraljevske obitelji daje upute osoblju, smatra Daily Mail. Takva vrsta ponašanja miriše na paniku i sugerira pretjerano kontrolirajuće ponašanje i narav. Upravo su se s takvim ponašanjem u ljeto 2018. godine susreli mlađi zaposlenici Kensingtonske palače koji su u rane jutarnje sate često bili zatrpani e-mailovima i porukama nove vojvotkinje od Sussexa, Meghan Markle.

Službenici palače isprva su brzo pokušali doći do zaključka i opravdati takvo ponašanje. Dio Meghanina radnog dana uključivao je povezivanje s kontaktima u SAD-u, rekli su, a morala je biti za svojim stolom zbog vremenske razlike, što je na neki način opravdalo rane poruke osoblju. Ponašanje su pokušali opravdati i "kulturološkim razlikama" u stilu upravljanja.

image

Meghan Markle

Chris Jackson/getty Images For The Invictus Games Foundation/Shutterstock Editorial/Profimedia

U međuvremenu, njeni prijatelji ispričali su za magazin People da se Meghan uvijek ponosila time što je "dobra šefica". Jednom prilikom, ispričali su, počastila je osoblje sladoledom, no s vremenom, njeno ponašanje je bilo manje shvatljivo, a njihova objašnjenja činila su se sve otrcanijima.

Do listopada te godine, sjaj vjenčanja nje i princa Harryja, koje se dogodilo u svibnju te godine, odavno je izblijedio, a djelatnici palače su Meghan otvoreno opisivali kao "vrlo tešku osobu" te je prozvali "Duchess Difficult".

S vremenom, to ponašanje nije više imalo nikakve veze s "američkim načinom komunikacije i rada", što su često navodili kao opravdanje za njezino ponašanje, već s onim što je jedna osoba opisala kao njezino oštro, neprijateljsko ponašanje. Uskoro su počele kružiti priče o tajnicama koje su bile dovedene do suza, a često je prozivana i "nasilnicom".

Prije samo nekoliko mjeseci, Buckinghamska palača obećala je da će objaviti svoje izvješće o tome kako su službenici postupali s optužbama za zlostavljanje kroz povijest. To se, naime, nikada nije dogodilo i umjesto da se poduzme nešto i zaštite žrtve optužbi, one su ubrzano pometene pod tepih.

image

Meghan Markle

James Whatling/Mega/The Mega Agency/Profimedia/James Whatling/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Kako je već i rečeno, rad za kraljevsku obitelj nikada nije bio za one sa "slabim srcem". Radno vrijeme je dugo, plaća niska, a zahtjevi posla zahladili su mnoge odnose u obitelji.

Međutim, postoji velika razlika između strogih standarda koje princ Charles zna očekivati ​​od svog tima i ovih glasina koje su pokrenuli poniženi mladi pomoćnici u Sussexu. Ispostavilo se da se vojvotkinja suočila s pritužbama za zlostavljanje od strane članova svog osoblja. Optužena je da je dvije pomoćnice otjerala iz kućanstva i da je trećoj zaposlenici narušila povjerenje, što je ujedno i najvažniji i najrelevantniji slučaj za aktualne događaje - službena pritužba HR-a na Meghanino ponašanje, koju je uputio Jason Knauf, tadašnji tajnik za komunikacije para, u listopadu 2018. godine.

- Jako sam zabrinut jer je vojvotkinja maltretirala dva člana tima iz kućanstva u protekloj godini - navodno je Knauf napisao u pritužbi. Opisao je njezino postupanje prema jednom neimenovanom bivšem zaposleniku kao "potpuno neprihvatljivo".

- Čini se da vojvotkinja uvijek ima nekoga na vidiku. Ona maltretira zaposlenicu i nastoji joj potkopati samopouzdanje. Dobili smo prijavu za prijavom od ljudi koji su svjedočili neprihvatljivom ponašanju prema toj osobi - napisao je u žalbi.

Knauf se osvrnuo na prethodne razgovore koje je vodio o ovom problemu sa Samanthom Carruthers, voditeljicom ljudskih resursa palače, i napisao da se ona "slaže s njim te da je situacija vrlo ozbiljna." Izrazio je zabrinutost jer "se ništa neće poduzeti" i upitao odnosi li se "politika kraljevskog kućanstva na maltretiranje i uznemiravanje" članova kraljevske obitelji.

Nakon objave članka u Timesu, Buckinghamska palača izdala je priopćenje u kojem je rekla da je vrlo zabrinuta zbog optužbi i da pokreće istragu o njima.

- Naš tim za ljudske resurse ispitat će okolnosti navedene u članku. Članovi osoblja, uključujući i one koji su napustili kućanstvo, bit će pozvani da sudjeluju kako bi vidjeli može li se nešto poduzeti. Kraljevsko kućanstvo ima politiku dostojanstva na poslu već niz godina i ne tolerira i neće tolerirati maltretiranje ili uznemiravanje na radnom mjestu - stoji u priopćenju.

image

Princ Harry i Meghan Markle

Sem Van Der Wal/Afp

Meghanin glasnogovornik i odvjetnici zanijekali su bilo kakvu krivnju od strane vojvotkinje u to vrijeme i izdali žestok odgovor na navode Timesa, optužujući list da ga je Buckinghamska palača "koristila za širenje potpuno lažne priče" o Meghan.

- Ovo je proračunata kampanja klevetanja temeljena na pogrešnim i štetnim dezinformacijama - rekao je glasnogovornik Sussexovih u izjavi za Times. Glasnogovornik je rekao da "nije slučajnost" da su se "nekoliko godina stare optužbe s ciljem potkopavanja vojvotkinje" pojavile u britanskim medijima manje od tjedan dana prije emitiranja sada već slavnog intervjua s Oprah Winfrey.

- Vojvotkinja je tužna zbog ovog posljednjeg napada na njezin lik, posebno zbog toga što je i sama bila meta maltretiranja te je duboko predana podršci onima koji su doživjeli bol i traumu - rekao je glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:19