NEMA MIRA KOD WINDSORA

Kraljevska biografkinja: ‘Andrew iskorištava kraljicu da vrati privilegije i status. Bedak je i šlampavac‘

Autorica knjige o britanskoj kraljevskoj obitelji upozorava na što je sve spreman osramoćeni princ

Kraljica Elizabeta II i princ Andrew na komemoraciji za princa Philipa

 Richard Pohle/AFP

Kraljevska biografkinja Tina Brown, koja trenutno promovira svoju najnoviju knjigu "The Palace Papers: Inside the House of Windsor, the Truth and the Turmoil" po svijetu, tvrdi da se princ Andrew, srednji sin kraljice Elizabete II. svim silama nastoji vratiti u kraljevski život, sa svim njegovim prednostima i obavezama, i za to iskorištava majku.

Brown, bivša urednica Vanity Faira i Tatlera, novinarka i kolumnistica, te autorica biografije pokojne lady Diane, ističe da osramoćeni vojvoda od Yorka živi samo "na korak" od svoje majke u golemoj kući Royal Lodge na kraljevskom imanju Windsor. To znači da je može lako posjetiti kada to želi te da je može pratiti na svakom koraku.

image

Tina Brown, novinarka i kraljevska biografkinja

Nils Jorgensen/Zuma Press/Pr/Nils Jorgensen/Zuma Press/Pr

U nedavnom intervjuu za jednu australsku televiziju, Brown je bez dlake na jeziku rekla da je Andrew oduvijek bio na glasu kao "bedak i šlampavac". Govoreći o njegovom životu kao "zaposlenog člana" kraljevske obitelji rekla je da misli da je to prošlost ako se pita bilo koga od Windsora. Osim Andrewa, naravno.

Autorica smatra da 62-godišnji princ "nema namjeru šutjeti i skrivati se" te će usprkos svemu nastaviti pokušavati biti uvijek na javnoj pozornici.

- U prošlosti, Andrew bi bio protjeran negdje daleko na neku granicu, u neki zabačen kraj ili zaključan u nekom dvorcu. Ali to ne možete učiniti u 21. stoljeću - izjavila je.

Brown smatra da Andrew "žeđa za kraljevskim životom" i ne obazire se ni na koga u nastojanju da svoju žeđ utaži. Dokazuje to i događaj koji je izazvao popriličnu sablazan kada se nije odvajao od kraljice Elizabete tijekom komemoracije za princa Philipa u Westminsterskoj opatiji u ožujku ove godine.

Cijela je obitelj bila ljuta jer nitko od Windsora ne može zaboraviti sramotu koju im je nanio Andrew družeći se sa seksualnim predatorom Jeffreyjem Epsteinom (koji je, inače, za njega rekao da je budala, ali korisna budala) i završivši na sudu u SAD-u zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Komentiralo se kako sin iskorištava majku koja tuguje i sve je krhkijeg zdravlja.

image

Kraljica Elizabeta i princ Andrew, 2019. godine u Buckinghamskoj palači

Ben Stansall/AFP

Aktivisti i velik dio javnosti smatrali su da je njegov hod uz majku poslao poruku žrtvama seksualnog zlostavljanja da "moćni muškarci ne trpe posljedice svog ponašanja". Tek mali dio javnosti tvrdio je da je njegovo pojavljivanje uz majku, normalna stvar jer je došao kao sin, u spomen na oca.

- Mislim da nitko nije bio sretan što ga je vidio uz nju. Ali rečeno mi je da se ugurao, da zapravo nije trebao hodati s njom niz prolaz - rekla je Brown, ponovivši priču koja se nakon tog događaja širila medijima - Kraljica ima 96 godina, bila je to komemoracija za njezina muža, Andrewova oca. Mislim da je u njezinoj glavi to bilo privatno žalovanje za suprugom, iako javni događaj. Mislim i da je njoj drago da može pokazati da je Andrew još uvijek njezin sin i da, bez obzira na to što se s njim događa u javnosti, to ne utječe na njezine osjećaje prema njemu. Slaba je na njega. A baš na to računa Andrew - tvrdi Brown.

Inače, pisalo se da je kraljica iz svoje blagajne dala i novac za odvjetničke troškove i isplatu nagodbe u slučaju seksualnog zlostavljanja Amerikanke Virginije Giuffre.

Tina Brown smatra da princ vjeruje kako će se jednog lijepog i ne tako dalekog dana sve vratiti na staro te da je opsjednut željom da to ostvari.

- Misli da će se s vremenom vratiti u igru, a njegova majka je trenutno najbolji pomagač - rekla je autorica - Nema sumnje da će to pokušavati maksimalno koristiti, ali sumnjam da će uspjeti. Dok je kraljica tu, nastojat će se vratiti, ali kada nje više ne bude, od toga neće biti ništa. Kada Charles bude kralj ili William, oni neće željeti imati nikakve veze s njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:23