STROGO POVJERLJIVO

Kralj Charles sinu Harryju: ‘Hoćeš poziv na krunidbu? Onda pazi što pišeš o mojoj ženi‘

Harry bi mogao izabrati ublažavanje riječi u svojoj dugo najavljivanoj biografiji. A može odlučiti i da mu je dosta Windsora

Kralj Charles III. i kraljica-supruga Camilla

 Katielee Arrowsmith/Swns/Swns/Profimedia/Katielee Arrowsmith/swns/swns/profimedia

Kralj Charles III. navodno ima ultimatum za svog sina i snahu, vojvodu i vojvotkinju od Sussexa, kada je riječ o njegovoj krunidbi. Monarh (73) će navodno spriječiti princa Harryja (38) i njegovu suprugu Meghan Markle (41) da prisustvuju povijesnom događaju ako Harry u nadolazećim memoarima napadne njegovu suprugu Camillu (75), kraljicu suprugu.

Naravno, nitko ne može reći je li to doista tako jer se, kao i uvijek, radi o povjerljivim izvorima bez imena. Anonimni insajder ovaj je put rekao za portal Daily Beast kako kralj može bez problema podnijeti udarce koji neprekidno stižu od njegovog para koji s djecom živi u SAD-u.

image

Charles i Harry

Stuart C. Wilson/Afp

- No, ako ga Harry, napadajući Camillu u svojoj knjizi, prisili da bira strane, kralj će bez i trunke oklijevanja izabrati Camillu. - kazao je izvor. Otkrio je također da je Charles "nevjerojatno zaštitnički nastrojen" prema svojoj supruzi koju Britanci sve više prihvaćaju i cijene. Za razliku od Sussexovih.

Drugi izvor iz Palače otkrio je za isti portal kako se njihova imena nalaze na provizornom popisu za ceremoniju koja će se održati sljedeće godine. To "ostavlja otvorenom mogućnost da ili dobiju poziv ili da budu isključeni iz ceremonije".

O Harryjevoj knjizi naveliko se priča od ljeta 2021. godine kada je najavljeno da će to biti razotkrivajuća, detaljna biografija o životu u kraljevskoj obitelji i patnjama mladog Harryja, a glavna meta za pljuvanje trebala je biti Camilla. Za knjigu je princ dobio lijep predujam od izdavača koji mu i treba za održavanje holivudskog stila života koji on i supruga vole. No, rok za objavu se mijenjao nekoliko puta, memoari su trebali biti na tržištu u studenom ili prosincu ove godine, no od toga neće biti ništa.

Pisalo se kako Harry u panici pokušava izmijeniti mnogo toga u knjizi i ublažiti vlastite riječi jer se boji da će u promijenjenim uvjetima, nakon smrti bake, kraljice Elizabete II., biti potpuno odbačen od Windsora.

image

Kralj Charles sa sinovima Williamom i Harryjem dok je obitelj još bila na okupu

Nicolas Asfouri/Afp/Profimedia/Nicolas Asfouri/Afp/Profimedia

Nedavno je kraljevski biograf Tom Bower knjigu nazvao "tempiranom bombom" i rekao da su kralj Charles i drugi članovi obitelji "jako nervozni" zbog nje. On predviđa da bi knjiga mogla stići na police "oko Uskrsa", a razlog odgode je što Harry piše poglavlje o sprovodu bake kraljice Elizabete II. ali ne s ciljem da ublaži udarac koji će nanijeti obitelji.

- Bit će samo više materijala o tome kako su se prema njima ponašali s prezirom i drugih sličnih optužbi - rekao je Bower u jednom intervjuu - Stoga mislim da će odgoda izlaska knjige rezultirati s još više otrova.

Situacija za princa svakako nije jednostavna - s jedne strane, ako želi popraviti odnose s ocem i bratom Williamom, prijestolonasljednikom, Harry mora nešto poduzeti po pitanju knjige, ali i dokumentarne serije koju priprema sa suprugom.

image

Princ Harry i supruga Meghan

Imageplotter/wpa Pool/Shutterstock Editorial/Profimedia/

Za sve to već su dobili silan novac, a umiveni sadržaj neće biti privlačan onima koji su im novac dali. S druge strane, možda princa uopće više nije briga što govore na Otoku, što govore Windsori i sviđa mu se život s druge strane Atlantika sa suprugom i djecom.

Baš zato je iščekivanje sljedećeg poteza svih igrača u ovoj kraljevskoj igri za promatrače ludo zabavno i bolje od serija s izmišljenim intrigama.

Vrijeme leti i pripreme za krunidbu su već započele - prema posljednjim vijestima iz Buckinghamske palače, službena krunidba kralja Charlesa II. bit će 6. svibnja 2023. godine, na četvrti rođendan Harryjeva sina Archieja.

image

Charles III, na otvorenju Parlamaenta 2022, predstavljao je majku Elizabetu II.

Ben Stansall/Afp

- Ne, nisu izabrali taj datum da napakoste Harryju i Meghan. To su gluposti - rekao je tom Bower za PageSix - Archiejev rođendan zadnji im je bio na umu kada su o tome razmišljali. Datum je odabran zato što je neposredno prije svečane ceremonije otvorenja Parlamenta (a dovoljno daleko za složene pripreme), prve na kojoj će on biti kao monarh.

Charles se u parlamentu želi pojaviti s krunom na glavi, u kraljevskoj odori, poštujući stoljetnu tradiciju do najsitnijeg detalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:31