OSRAMOĆENI VOJVODA

Kontroverzni princ Andrew želi svoj status nazad, no Charles i William imaju druge planove: Evo što su poručili kraljici

Navodi se da je vojvoda od Yorka uvjeravao svoju 96-godišnju majku da mu se vrati prijašnji status...

Princ Andrew i kraljica Elizabeta II.

 Justin Tallis/AFP

Osramoćeni princ Andrew danas se dramatično povukao iz javnog nastupa Reda podvezice u dvorcu Windsor, unatoč tvrdnjama da se zalaže za povratak kraljevskim dužnostima. Očigledno, princ Charles i princ William poručili su kraljici da ne popusti, piše Daily Mail.

Navodi se da je vojvoda od Yorka uvjeravao svoju 96-godišnju majku da mu se vrati prijašnji status i da mu se dopusti povratak na službena događanja, no Charles i William "lobirali su kod kraljice" oko njegove prisutnosti.

62-godišnji Andrew također želi da se njegova ceremonijalna uloga pukovnika Grenadirske garde vrati. Isto tako, zalaže se za to da njegove kćeri Beatrice i Eugenie postanu članice kraljevske obitelji dok princ Charles pokušava smanjiti broj članova kraljevske obitelji.

Andrew je lišen službenih dužnosti početkom godine kada se pripremao platiti nagodbu od više milijuna funti seksualnoj robinji Jeffreyja Epsteina, Virginiji Roberts Giuffre, kako bi spriječio njezine optužbe o seksualnom zlostavljanju koje on poriče.

image

Princ Andrew i Virginia Giuffre

Handout/Afp

Vojvoda od Yorka, koji je prije tjedan dana propustio proslavu jubileja jer je bio zaražen covidom, povukao se s jučerašnje ceremonije Reda podvezice, unatoč tome što je bio član drevnog viteškog reda.

U posljednjem okretu u koreografiji, princ je odustao od sudjelovanja u ceremoniji, no i dalje su mu dopustili da se pridruži privatnom ručku s kraljicom i ostalim članovima reda.

Inače, Buckinghamska palača inzistirala je da Andrew bude dio ceremonije, jer mu je tu čast u dala kraljica osobno. Usprkos tome, iza kulisa vladala je duboka zabrinutost zbog skandaloznog posramljenog princa na svečanosti. Također, bojali su se da bi mogao biti izviždan.

Navodi se da ga je kraljica zamolila da se kloni javnosti i da prisustvuje samo privatnim elementima ovog događaja. Također se čini da je njegova želja da je zastupa u Royal Ascotu odbačena. Unatoč svemu, on ostaje deveti u redu za prijestolje, ali i državni savjetnik, što znači da će se zauzeti za kraljicu ako ona ostane nesposobna, a Charles i William budu u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2022 10:06