NOVI ‘FAB FOUR‘?

Kontroverzni Harry i Meghan novom fotografijom odgovorili kraljevskoj obitelji: Je li ‘tajming‘ samo slučajnost?

Njihov stav na fotografiji podsjeća na fotografiranje para iz 2021. godine u časopisu Time

Princ Harry i Meghan Markle

 Splashnews.com/Splash/Profimedia

Samo nekoliko dana nakon objave službene fotografije kraljevske obitelji, princ Harry i Meghan Markle objavili su svoje nove fotografije, piše Daily Mail.

Par je prisustvovao samitu "One Young World" za mlade vođe u Manchesteru prošlog mjeseca, a prva slika prikazuje Meghan u crvenoj bluzi te sa zlatnim prstenom i naušnicama koje su svima zapele za oko. Na fotografiji, vojvotkinja stoji licem okrenuta prema kameri i drži Harryja za prst. Vojvoda stoji malo iza nje, smiješeći se u elegantnom crnom odijelu i kravati. Stav podsjeća na fotografiranje para iz 2021. u časopisu Time, na kojem je Meghan stajala na sredini fotografije, a Harry je stajao malo iza nje, s rukom naslonjenom na njezino rame. Na drugoj fotografiji, snimljenoj "samo nekoliko trenutaka" prije ceremonije otvaranja gore spomenutog samita, Harry i Meghan stoje jedno pored drugoga, bočno okrenuti prema kameri, držeći se za ruke i gledajući u publiku.

Fotografije Sussexa snimio je slavni fotograf Misan Harriman, direktor Southbank Centera i prijatelj para koji je fotografirao slavne osobe uključujući Rihannu, Stormzyja, Toma Cruisea i Giorgia Armanija. Sinoć ih je objavio na internetu, samo nekoliko dana nakon objave službenog portreta tzv. "nove fantastične četvorke": kralja Charlesa, kraljice supruge te princa i princeze od Walesa. Fraza "Fab Four", odnosno fantastična četvorka, nekoć se koristila za Williama, Harryja, Kate i Meghan, no nakon odlaska Sussexovih iz Britanije i kraljičine smrti prošlog mjeseca, fotografija je sugerirala da će Charles, William i njihove žene biti nova jezgra kraljevske obitelji. Slike Harryja i Meghan zasjenile su slike uspješnog prvog posjeta kralja i njegove kraljice koje su se pojavile u javnosti nakon završetka kraljevskog razdoblja žalosti.

Charlesa i Camillu dočekalo je mnoštvo dok su ispunjavali jednu od posljednjih želja pokojne kraljice i dodijelili status grada Dunfermlineu u Škotskoj.

image

Kralj Charles i Camilla

Neil Hanna/Afp

Iako se ne sugerira da su Sussexi namjerno tempirali objavljivanje svojih fotografija u pokušaju da zasjene kraljev posjet, otkad su se preselili u SAD, nisu koordinirali svoje aktivnosti s aktivnostima ostalih članova kraljevske obitelji, što je rezultiralo s nekoliko "sukoba".

One Young World domaćin je godišnjeg sastanka na vrhu za mlade vođe kako bi se "nadahnuli, podijelili znanja i povezali", kao i "podigli ljestvicu onoga što je moguće postići kao vođe, pojedinačno i kolektivno". Meghan je održala govor na ceremoniji otvaranja događanja u Manchesteru.

Obraćajući se oko 2000 okupljenih, s predstavnicima iz 190 zemalja, rekla je da se "lijepo vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo" i opisala delegate kao "budućnost, ali i sadašnjost, koja pokreće pozitivne i neophodne promjene potrebne diljem svijeta".

Kako mnogi tvrde, fotografija je prepuna simbolike: novi suveren je na fotografiji sa svojim sinom i nasljednikom, dok se iza njih nazire blistavi portret kralja Georgea III., najduže vladajućeg muškog monarha u britanskoj povijesti.

Nova fotografija Harryja i Meghan pojavila se u trenutku kada je prvi službeni portret kralja Charlesa s kraljicom suprugom Camillom proučavan diljem svijeta. Uz njih stoji princ od Walesa, njegov najstariji sin i nasljednik te novoimenovana princeza od Walesa, njegova supruga.

Fotografija je snimljena uoči kraljičina sprovoda, kada su četiri najviša člana kraljevske obitelji trebala održati veliki prijem za šefove država, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, u Buckinghamskoj palači.

Poruka, ako je bila potrebna, je bila jasna: monarhija nikad ne miruje, čak ni u trenucima velike osobne tuge, a njihova trajna snaga očito leži u kontinuitetu.

Međutim, to je također podsjetnik da su kraljevski članovi uvijek na dužnosti – čak i tijekom teških trenutaka, kao što su učinili tijekom javnog tugovanja za kraljicom koja je za njih bila majka, baka i prabaka te monarh. Fotografija također služi kao ne tako suptilan mig kraljevim željama za smanjenom monarhijom: onom za koju vjeruje da će biti relevantnija i otpornija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:26