VODI GA BEZOS

Kapetan Kirk opet leti: Willam Shatner (90) bit će najstarija osoba u svemiru

Glumac najpoznatiji po ulozi kapetana Jamesa T. Kirka u Zvjezdanim stazama hrabro kreće gdje još nitko njegovih godina nije bio
William Shatner
 Mark Ralston/AFP

William Shatner hrabro će otići kamo još nitko njegovih godina nije otišao - u svemir. Naime, 90-godišnji glumac najpoznatiji po ulozi kapetana Jamesa Kirka u serijalu Zvjezdane staze, otisnut će se u svemir u sljedećem polijetanju rakete Blue Origin osnivača Amazona Jeffa Bezosa. Putovanje je zakazano za listopad ove godine.

Shatner će tako postati najstariji putnik u svemir te tako nadmašiti avijatičarku Wally Funk koja je sa svoje 82 godine dosad bila najstarija svemirska putnica - i to 60 godina nakon što joj NASA nije odobrila let u svemir jer je žena.

Prije Funk, najstariji svemirski letač bio je 77-godišnji John Glenn, koji je u svemir odletio skoro 40 godina nakon što je postao prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti.

No Shatner neće tehnički neće biti astronaut. Federalna zračna uprava izdala je nove smjernice odmah nakon Bezosovog prvog leta, promijenivši pravila tako da sada samo oni koji 'tijekom leta odrade neke aktivnosti koje bi bile važne za javnu sigurnost ili su pridonijeli sigurnosti svemirskih letova' dobiju svoj službeni bedž, odnosno 'krila astronauta'.

Ostale tri osobe koje će se pridružiti Shatneru nisu navedene. Službeno priopćenje očekuje se u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:31