PREVIŠE JE KOŠTALA

Kako je redatelj Tony Scott umalo dobio otkaz zbog jedne od najpoznatijih scena iz ‘Top Guna‘: ‘Šefovi su bili bijesni‘

Direktori Paramounta umalo su ‘dali nogu‘ pokojnom redatelju jer je potrošio previše novca na snimanje jedne scene

Tom Cruise i Anthony Edwards

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Zbog jedne od najpoznatijih scena iz prvog "Top Guna" pokojni redatelj Tony Scott umalo je ostao bez posla. U pitanju nije bila neka vrsta nepoćudnosti, već ono što nikad ne podliježe trendovima i nikad nije popularno a to je trošenje novca van budžeta. Naime, direktori Paramounta silno su se naljutili na Scotta jer je potrošio cijeli dan na snimanje odbojkaške scene s Tom Cruiseom i Val Kilmerom koja je u scenariju bila predviđena tek jednim paragrafom.

Tu priču koja se događala iza kulisa ovog filmskog klasika iz 1986. sada su u THR-ovom podcastu 'Behind the Screen' otkrili Chris Lebenzon i Billy Weber, montažeri "Top Guna". Ovaj dvojac bio je nominiran za Oscara za svoj rad na "Top Gunu", te nastavio surađivati sa Scottom i na drugim hitovima.

"Scenarij je predviđao pravu igru, pa su snimili sve, uključujući i rezultate, a Tony je to snimio kao reklamu i zbog toga su bili strašno ljuti.", ispričao je Lebenzon.

"Studio je bio tako ljut. Šef produkcije Charlie McGuire, rekao je kako će ga otpustiti jer je proveo cijeli dan snimajući tu scenu. I onda ona naravno postane jedna od najpoznatijih iz tog filma", nadovezao se Weber.

Tandem je otkrio i druge detalje sa snimanja tog danas kultnog filma, poput toga kako su izveli scene leta.

"Ekipa je otišla u sjevernu Nevadu gdje postoji vojna škola letenja i tamo su snimili 90 posto snimki zrakoplova. Kad su piloti koji su morali letjeti pročitali scenarij, rekli su Tonyju kako je ovo stvarno sjajna priča, ali da ne mogu izvesti ništa od ovog što je ovdje napisano. On ih je naravno pitao da kako to misle, a oni uzvratili - avioni to ne rade", otkrio je Weber. Scott je nazvao ekipu i rekao im kako stvari stoje, pa su se dogovorili neka snima i vidi što će se dogoditi.

"No bilo je nevjerojatno dosadno jer su kamere bile na zemlji, a avioni visoko u zraku i nisu im se mogli približiti niti helikopterima. Na kraju su pronašli brdo na koje su se mogli popeti vozilima i kamionima s kamerama te su pilotu pokazali gdje treba letjeti", kazao je Weber. Sve snimljene scene letova montažeri su, kažu, pogledali na stotine puta, tražeći one uporabljive. Na kraju su sve to "isjeckali" i spojili niz različitih letova kako bi dobili jedan i tako za sve scene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:14