VAŽNO PREDAVANJE

Jelena Đoković i omiljena sugovornica Oprah Winfrey o svjesnom roditeljstvu: ‘Batine nisu rješenje, to je ponižavajuće‘

Dr. Shefali Tsabary je stigla u Zagreb na poziv Jelene Đoković te održala predavanje

Jelena Đoković i dr. Shefali Tsabary u Zagrebu

 Dalibor Danilović/Novak Đoković Fondacija

Pred prepunom dvoranom zagrebačkog Mozaik Event Centra u srijedu je održano predavanje ‘Podrška, ne perfekcija‘ vodeće svjetske stručnjakinje za roditeljstvo dr. Shefali Tsabary. Klinička psihologinja i autorica nekoliko bestselera New York Timesa približila je okupljenima svoj koncept svjesnog roditeljstva i naglasila da je to koncept koji jača i njeguje osobnost djeteta, uvažava njegovu autentičnost i prihvaća ju uz postavljanje zdravih granica.

Dr. Shefali, koja je i omiljena sugovornica Oprah Winfrey po pitanju odgoja djece, je stigla u Zagreb na poziv Jelene Đoković, suosnivačice i globalne direktorice Novak Đoković Fondacije. Svjesno roditeljstvo je, ispričala je Jelena početkom tjedna u intervjuu za Jutarnji list, osvješćivanje sebe kao roditelja.

"Rad na sebi, osvješćivanje svojih trauma, emocija, nedostataka... To je suočavanje sa sobom, nije učenje. Preuzimanje pune odgovornosti za sve", rekla je i pojasnila nam da njezina djeca ne koriste mobitele te da batine u obitelji Đoković nikada ne dolaze u obzir.

image

Jelena Đoković

Dalibor Danilović/Novak Đoković Fondacija

"Batine apsolutno nisu rješenje, to je traumatičan i ponižavajući način da se dijete odgaja. Ponižavajući je i za roditelja jer pokazuju njegovu nemoć da prepozna potrebe djeteta u tom trenutku", smatra Jelena koja je i sama u djetinjstvu iskusila taj vid kazne te joj je to jako štetilo.

"Svima nama s tim iskustvom je to štetilo jer nam nije dalo ispravan odgovor na frustracije. Batine stvaraju i veliki bijes i mržnju, stvaraju se toksične emocije prema svijetu. Uvijek postoji drugi način rješavanja problema od toga", uvjerena je.

Svjesno roditeljstvo je koncept koji je Jeleni pomogao u razumijevanju sebe kao majke, svoje dvoje djece i svojih postupaka te je zato osjetila veliku želju cijelu regiju upoznati s učenjem dr. Shefali.

"Sve nas ujedinjuje ljubav prema našoj djeci i želja da budu sretna. Ja sam taj put pronašla u svjesnom roditeljstvu i ako samo jednom roditelju otvorim vrata u neke nove spoznaje koje će mu pomoći da bude bolji, mislim da je to dobro. Kad vidim okupljene roditelje ponosna sam i sretna, jer zajedno učimo za bolje sutra naše djece", izjavila je Jelena Đoković.

Dr. Shefali je bila impresionirana zainteresiranom publikom i brojnim kvalitetnim pitanjima koja su joj postavljali roditelji tijekom predavanja.

‘‘Nije cilj savršenstvo, već razumijevanje - prije svega sebe, svojih reakcija, a sve u cilju povezivanja s djetetom. Roditeljstvo je put, a sretna sam kad vidim tolike roditelje koji su spremni otvoriti se novim spoznajama, kako bi njihovo dijete raslo sretnije i zadovoljnije. Današnje vrijeme je prepuno izazova, a svojim iskustvom u radu s obiteljima i djecom želim pomoći roditeljima da se znaju nositi s njima‘‘, rekla je dr. Shefali.

Ovo je prvi posjet dr. Shefali Hrvatskoj i Europi općenito, a nakon uspješno održanog premijernog predavanja u Ljubljani i Zagrebu, odlazi i u Beograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:45