SPORTAŠ UMJETNIK

Jedna od skica Muhammada Alija na aukciji dosegla cijenu od 425.312 dolara!

‘Sting Like a Bee‘, njegova skica nacrtana flomasterima iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća, bila je prava zvijezda aukcije
Muhammad Ali
 AFP

Aukcijska kuća Bonhams prodala je kolekciju skica i slika legendarnog američkog boksača Muhammada Alija za 945.524 dolara, prenosi CNN.

"Sting Like a Bee", njegova skica nacrtana flomasterima iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća, bila je prava zvijezda aukcije. Naime, prvotno se očekivalo da će skica biti prodana za 40.000 do 60.000 dolara, no na aukciji je dosegla cijenu od čak 425.312 dolara.


Šarena skica prikazuje Alija kako nakon pobjede s rukama u zraku stoji iznad poraženog protivnika koji leži na tlu i poručuje: "Suče, on je stvarno letio kao leptir i boo kao pčela!", dok sudac bježi glavom bez obzira i viče: "Ako si pametan, bježi kao i ja". Crtež, koji zbog dijaloga asocira na strip, sadrži jednu od najpoznatijih Alijevih izjava iz vremena kad se boksač, još kao dvadesetdvogodišnjak, borio protiv Sonnyja Listona za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Smatra se da ta izjava odražava njegov stil borbe.

- Mnoge je vjerojatno začudilo saznanje da je Ali tijekom cijeloga života slikao. Otac mu je bio profesionalni umjetnik pa ga je od djetinstva podučavao, a Ali je kasnije u životu pohađao i satove slikanja kod sportskog umjetnika LeRoyja Neimana pa je čest motiv njegovih skica bio upravo boks. Osim boksa, koji mu je bio najveća inspiracija, rado je prikazivao i motive vezane za građanska prava i humanitarne teme - kažu iz aukcijske kuće Bonhams.

Muhammad Ali je tri puta bio svjetski prvak u teškoj kategoriji i jedan od najvećih boksača svih vremena, a preminuo je 2016. godine nakon dugogodišnje bitke s Parkinsonovom bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:44