SPORNA FOTOGRAFIJA

Instagram na kontroverznu fotografiju Kate Middleton stavio crveno upozorenje: ‘Mogla bi vas zavarati...‘

Svjetske medijske agencije objavile su obavijest da tu fotografiju više ne koriste i povukle su je

Kate Middleton s djecom

 X/the Prince And Princess Of Wales/

Članovi kraljevske obitelji pod lupom u javnosti nakon skandala s princezom od Walesa, koja je u Photoshopu uredila obiteljsku fotografiju za Majčin dan te je podijelila na društvenim mrežama.

Nakon što se digla bura oko digitalne manipulacije i obrade fotografije Kate Middleton s djecom povodom Majčinog dana, Instagram je odlučio staviti oznaku upozorenja pod fotografiju.

Prema Page Sixu, Instagram na fotografiju je dodao crveno upozorenje na kojem stoji da je riječ o ‘‘izmijenjenoj fotografiji‘‘ i to nakon što je i sama Kate Middleton potvrdila da je uređivala fotografiju - navodno iz razloga da "svi dobro izgledaju na njoj".

- Istu izmijenjenu fotografiju su u drugoj objavi pregledale neovisne organizacije za provjeru točnosti podataka. Sadržaj se može malo razlikovati. Neovisnom provjerom točnosti podataka utvrđeno je da je fotografija ili slika uređena tako da bi mogla zavarati ljude, ali ne zato što je prikazana izvan konteksta - stoji u upozorenju.

Najeklatantniji primjer lošeg uređivanja fotografije je lijeva, odnosno na slici desna ruka princeze Charlotte čiji dio rukava nedostaje, ali i prsti Middleton oko princa Louisa na lijevom dijelu fotografije koji su mutni.

Svjetske medijske agencije Associated Press (AP), Reuters, Getty Images i Agence France-Presse (AFP) objavile su obavijest da tu fotografiju više ne koriste i povukle su je, a kao razlog su naveli zabrinutost da je fotografijom "manipulirano". Ubrzo, Kate se ispričala.

- Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentiram s editiranjem. Želim se ispričati zbog ikakve zabune koju je izazvala obiteljska fotografija koju smo jučer podijelili. Nadam se da su svi koji slave imali sretan Majčin dan. c - stoji u poruci koju je objavila.

Inače, slika je privukla ogromnu pozornost medija jer je to prva službena fotografija Kate otkako je u siječnju bila podvrgnuta operaciji abdomena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 15:24