TEŠKI POČECI

Iman: ‘Lažirala sam potpise roditelja, nisu ni znali da odlazim, tata je to pročitao u novinama‘

Slavna manekenka otkrila je kako je ‘na prijevaru‘ dobila putovnicu za napuštanje Kenije, gdje je s obitelji živjela u izbjeglištvu
Iman 
 ANGELA WEISS/AFP

Supermodel Iman (65) povodom Međunarodnog dana žena sudjelovala je na večeri s Harper’s Bazaarom, tijekom koje je progovorila o počecima svoje uspješne manekenske karijere. Lijepa Somalijka otkrila je da je u tinejdžerskoj dobi lažirala potpise roditelja kako bi mogla otputovati u SAD i ondje se pokušati probiti u svijetu mode.

- Moja majka nije imala pojma da odlazim. Da bih dobila putovnicu za napuštanje zemlje, trebao mi je potpis oba roditelja, a ja sam ih lažirala. Lagala sam i da sam već punoljetna, a nisam bila. Iskreno, nisam vjerovala da imam velike šanse za postati modelom, mislila sam da ću otići u SAD i vratiti se za nekoliko mjeseci, roditelji nisu ni trebali znati za to putovanje...

Došla sam u Ameriku i prvo što su o meni napisali bilo je tjedan dana kasnije, u Newsweeku, jedinom časopisu koji moj otac čita... Roditelji su bili shrvani i tužni jer sam lagala, pogotovo tata, bio je razočaran jer nisam završila svoj studij političkih znanosti - prisjetila se Iman.

Njezina obitelj tad je živjela u izbjeglištvu u Keniji, a ona danas kaže kako je razlog njezina uspjeha bio - čista nužda.

- Kad mi se ukazala prilika da postanem model, morala sam je prihvatiti, morala sam probati. Jer bila je to prilika da se pobrinem za svoju braću i sestre, da im pomognem da se nastave školovati, a zahvaljujući manekenstvu, to sam im mogla financirati - rekla je udovica glazbenika Davida Bowieja.

Dodala je kako su je u rodnoj Somaliji uvijek doživljavali kao "djevojku prosječnoga izgleda".

- Ondje se i dalje govori: 'Ako je Iman postala model, svaka somalijska djevojka ima šanse. Da, bila sam prosječna, ali dobro sam prošla, ne mogu se žaliti - iskrena je ljepotica, koja je godinama bila muza Gianniju Versaceu, Calvinu Kleinu...

Iman je istaknula i kako joj je majka Mariam usadila samopoštovanje te ju naučila da uvijek bude svjesna svoje vrijednosti, a i otac Mohamed pružao joj je bezrezervnu potporu tijekom cijele njezine karijere.

- Jako sam bliska s tatom. Uvijek mi je ponavljao kako ne postoji ništa na ovome svijetu što ne bih mogla učiniti dobro poput svoje braće, pa čak i bolje. Nikad se nije ponašao prema meni kao da sam manje vrijedna. Moj otac je moja stijena. Takav je bio i moj pokojni suprug David, ljubazan i obazriv, moj najveći obožavatelj - zaključila je slavna manekenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:59