RASKOL NA DVORU

Igra prijestolja na srpski način: Kako je abdikacija princa Petra razotkrila spletke u kraljevskoj obitelji

Princ Petar odrekao se krune u korist mlađeg brata koji se zanima za zbivanja u Srbiji

Princ Aleksandar Karađorđević sa sinovima Petrom, Filipom i Aleksandrom

 Marija Jankovic/Afp/Profimedia

Nakon što je regijom odjeknula vijest da je srbijanski princ Petar Karađorđević abdicirao u korist svog mlađeg brata, kraljevića Filipa, odnosi u kraljevskoj obitelji pretvorili su se u pravu španjolsku sapunicu.

Princ Petar se, dakle, odrekao krune u korist mlađeg brata koji se zanima za zbivanja u Srbiji i koji želi svoj život posvetiti kruni. No, ono što je mnogima u Srbiji zasmetalo jest činjenica da abdikacija nije bila potpisana u Beogradu, već u Sevilli u Španjolskoj, gdje živi princ Petar. Također, tom činu nisu prisustvovali najvažniji članovi kraljevske obitelji - otac prinčeva koji je prvi u redu za prijestolje, prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević.

Sve to potaknulo je razne reakcije, no ono što je javnost najviše iznenadilo je izostanak iste kod prijestolonasljednika Aleksandra. On je puna dva dana šutio, a zatim se predomislio i objavio priopćenje koje je dodatno zagolicalo maštu javnosti vezano uz odnose u kraljevskoj obitelji.

Prvo je poželio sve najbolje u budućnosti svom najstarijem sinu, a onda nije propustio istaknuti 'da abdikacija nije provedena u skladu s tradicijom', prenosi Blic.

"Ovaj događaj i prateća procedura nisu se odigrali na kraljevskom dvoru, u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet kao starješine obitelji, uz blagoslov naše svete crkve i uz prisutnost Krunskog savjeta u procesu, nego se sve dogodilo u inozemstvu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše domovine", stoji u njegovu priopćenju.

Tko je prijestolonasljednik Aleksandar?

Aleksandar Petrov Karađorđević rođen je u Londonu kao sin jedinac posljednjeg jugoslavenskog kralja Petra II. i princeze Aleksandre. S prvom suprugom, princezom Mariom de Gloriom od Orleansa i Braganze, dobio je tri sina - Petra, Filipa i Aleksandra. Njihov brak okončan je nakon 11 godina, a dvije godine kasnije stupio je u brak sa sadašnjom suprugom princezom Katarinom. Svi zajedno su 1991. zajedno doputovali u bivšu Jugoslaviju, a desetljeće kasnije ustupljen im je na korištenje dvorski kompleks na Dedinju u Beogradu, gdje i danas žive.

U početku je prijestolonasljednik Aleksandar bio vrlo popularan, no s vremenom mu se zamjeralo nesnalaženje na političkoj sceni, kao i loše znanje srpskog jezika.

S druge strane, princ Mihailo Karađorđević, sin kraljevića Tomislava i unuk kralja Aleksandra I., nakon abdikacije princa Petra pružio je punu podršku novom princu-nasljedniku Filipu. "U potpunosti podržavam Petrovu odluku da prenese svoje dužnosti, prava i obaveze na Filipa. Duboko vjerujem da će Filip životom u Srbiji i svojim zalaganjem dati izuzetan doprinos našoj zemlji, našem narodu i našem društvu. Tijekom proteklih godina imao sam priliku uvjeriti se da su Filipove namjere iskrene te da se istinski brine za napredak našeg naroda, u Srbiji i izvan nje", stoji u njegovu priopćenju.

image

Filip Karađorđević i Danica Marinković

Oksana Toskic/Sipa Press/Profimedia

Loši odnosi s maćehom

Blic navodi kako je javna tajna da su prinčevi u lošim odnosima sa svojom maćehom, princezom Katarinom te da postoji sjeme razdora u srpskoj kraljevskoj obitelji. "Sjednica Krunskog vijeća trebala se održati 30. travnja, ali je odgođena. Sigurno je odgođena zbog ovoga. Kakav bi to dvor bio da nema dvorskih spletki. neke stvari se mogu, a neke ne mogu reći. Očekujem pritiske od javnosti koja ne želi da metapolitika uspije. Nije tajna da postoje goleme nesuglasice između maćehe Katarine te Filipa i Petra, ali očekujem da će se one razriješiti", rekao je Ljubodrag Grujić, dvorski glasnik i član Krunskog vijeća.

Objasnio je i zašto prijestolonasljednik nije prisustvovao činu abdikacije.

"Princ Petar je vrlo povučen čovjek, koji je dugo razmišljao o abdikaciji. Meni se čini da je njegova želja prvenstveno bila ta da ovo bude vrlo mala i zatvorena ceremonija. On nije pozvao oca da dođe zato što je on bio u Londonu i imao je operaciju kičme. I meni je žao što abdikacija nije učinjena u Srbiji, već u Sevilli, ali princ Petar je tražio da se to napravi tamo gdje je njemu najugodnije. Što se tiče obavještavanja, princ Petar je nazvao telefonom svog oca dan prije abdikacije i nakon duljeg razgovora, prema njegovim riječima, princ Aleksandar je to prihvatio. Zatim je majka Maria de Gloria razgovarala s bivšim suprugom, prijestolonasljednikom, a zatim je i princ-nasljednik Filip razgovarao sa svojim ocem. Prema njihovim izjavama znam da je abdikacija usmeno prihvaćena", rekao je Grujić za TV Novu.

Za princa Filipa tvrdi se da je 'čovjek iz naroda' te da je potpuno različit od svojih prethodnika. Voli iznositi svoje stavove na društvenim mrežama te je glasno govorio o pravima građana Srbije. Iz tog razloga u Srbiji je na glasu kao jedan od omiljenih Karađorđevića. U braku je sa slikaricom Danicom Marinković, s kojom je prije pet godina dobio sina Stefana. Maleni je bio prvi Karađorđev potomak rođen u Srbiji nakon cijelog jednog vijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:51