GODIŠNJICA SMRTI

Godinu dana bez kraljice: ‘Windsori osjećaju enorman gubitak. Kada uđu u tu sobu, kao da očekuju da će biti tamo‘

Windsori još uvijek tuguju za kraljicom Elizabetom II. koja je preminula prije godinu dana. Britanci misle da Charlesu dobro ide

Kraljica Elizabeta II. i princ Charles 2018. godine

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Za dva dana, 8. rujna, bit će obilježena prva godišnjica smrti Elizabete II., najdugovječnije britanske vladarice. Mnogo se toga promijenilo u tih godinu dana, no pratiteljima vijesti s kraljevskih dvora, jasno je da se britanska kraljevska obitelj još uvijek prilagođava životu nakon odlaska žene koja je na najrazličitije načine obilježila povijest Ujedinjenog Kraljevstva.

Neke su se tradicije nastavile poštivati. Kralj Charles i kraljica Camilla proveli su dio ljeta u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Elizabeta II. tamo je provodila ljeta, a tamo je provela i posljednje tjedne svojeg života. Ona je obožavala Balmoral jer je, kako je jedan od njezinih suradnika rekao "na ulazu mogla ostaviti krunu i odjenuti kabanicu". Boravak u škotskom visočju, kako pišu britanski mediji, zasigurno kod kralja i kraljice, ali i princa Williama i njegove supruge Kate, izaziva gorko-slatke osjećaje.

image

Kralj Charles i kraljica Camilla s princom i princezom od Walesa i njihovom djecom

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

- Kada uđu u neku od soba, siguran sam da očekuju da će ona biti tamo. - rekao je jedan od zaposlenika Balmorala za magazin People - Bilo je to njezino omiljeno mjesto, a sada je vrijeme kada posebno osjećaju gubitak.

Kraljica Elizabeta, koja je preminula u 96. godini života, bila je neizostavan dio života Britanaca tijekom dugih 70 godina vladavine. Iako su mlađe generacije skeptične ili barem nezainteresirane za monarhiju, kralj Charles i drugi zaposlenici Tvrtke, kako je kraljičin suprug, princ Philip, nazvao obitelj, trude se da obitelj ostane relevantna. Pritom, ne radi se samo o Velikoj Britaniji, nego i u zemljama Commonwealtha, gdje je on naslijedio majku kao poglavar.

image

Kraljica s princem Charlesom 1952. godine u Balmoralu

Topfoto/Topfoto/Profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia

- To je velik izazov - rekao je za "People" Robert Hardman, kraljevski biograf i autor knjige o Elizabeti II. "Queen of Our Times".

I kada su u pitanju osobne veze i obiteljski posao, Windsori osjećaju "enorman gubitak". Tako tvrdi zaposlenik kraljevskog kućanstva. Jer, kraljica je imala golemu ulogu u životima svih članova obitelji.

- Ipak sam impresioniran kako glatko stvari idu s obzirom na mnogo različitih prepreka i zapinjanja koje se događaju u pozadini - rekao je.

image

Kraljica u Balmoralu 2014. godine

I-images, Pacificcoastnews/Pacific Coast News/Profimedia/I-images, Pacificcoastnews/pacific Coast News/profimedia

Napukline u obiteljskoj slozi pojavile su se još dok je krlajica bila živa, kada su princ Harry i njegova supruga Meghan Markle odstupili s kraljevskih dužnosti i preselili se u Sjedinjene Države. Usprkos naizgled nepremostivom jazu između vojvode i vojvotkinje od Sussexa i ostatka obitelji do kojeg su u međuvremenu narasle te napukline, kralj Charles je uspješan u svojoj ulozi koju je čekao dugo, postavši osoba s najdužim prijestolonasljedničkim stažem u povijesti. Iako je zadržao većinu tradicija, stavio je i svoje pečat kraljevskoj dužnosti. Tako, primjerice, Charles ima mnogo neformalniji pristup raznim dužnostima nego njegova majka.

- Njegova sposobnost da se uključi u komunikaciju sa svima je veliki plus. Pokazalo se da je pravi čovjek upravom trenutku - rekla je stručnjakinja za kraljevsku obitelj Ingrid Seward.

Njezine riječi potvrdili su i neimenovani izvori iz Buckinghamske palače: "On je uvijek vrlo topao s ljudima i zanimaju ga njihovi životi".

image

Kralj Charles i kraljica Camilla

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

I Willam i Kate, princ i princeza od Walesa, primili su se posla i čine sve da promoviraju svoje ključne ciljeve, ispunjavaju oabaveze, a ujedno ostanu dobri roditelji svojoj djeci princu Georgeu, princezi Charlotte i princ Louisu.

- Njima je ključan moto da naprave sve kako treba - rekao je izvor blizak obitelji budućeg britanskog kralja - Tako odaju počast kraljici. Princ je bio iznimno blizak s bakom. Bila je iznimno važan dio njegova života, podrška, a siguran sam da i princezi nedostaje.

image

Kralj Charles u Škotskoj, rujan 2023.

Parsons Media/Eyevine/Profimedia/Parsons Media/eyevine/profimedia

Kralj Charles i kraljica Camilla provest će dan prve godišnjice smrti kraljice Elizabete u miru i tišini u Balmoralu - na svojem imanju Birkhall ili u dvorcu. Bit će to privatno vrijeme za prisjećanje, baš kako je to činila kraljica kada se prisjećala svojeg oca, kralja Georgea. No, princ William i princeza Kate imat će važne uloge u javnim događanjima u čast kraljice tijekom obilježavanja godišnjice. A bit će ih mnogo, jer Britanci su Elizabetu II obožavali.

U petak, 8. rujna, kako nalaže tradicija, zazvonit će zvona Westminsterske opatije, u kojoj su okrunjene i kraljica Elizabeta i njezin sin, u čast kraljeva dolaska na prijestolje. Također, tog dana će u kraljevskim parkovima, istim povodom, biti ispaljen 21 počasni plotun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:39