PRVI PUT U STO GODINA

FOTO: MEGHAN MIJENJA POVIJEST NAJUGLEDNIJEG MODNOG ČASOPISA NA SVIJETU Otkriveno kakve je upute imala kao gostujuća urednica: 'Želim vidjeti pjegice!'

 
Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa
 SussexRoyal/PA Wire / Reuters

Kensigtonska je palača objavila dvije službene fotografije vojvotkinje od Sussexa koja je nakratko preuzela ulogu urednice rujanskog izdanja britanskog Voguea. Po njenom izboru na naslovnici se nalaze fotografije 15 žena ‘kojima se ona divi’, i jedna naizgled prazna fotografija.

Vojvotkinja je tako postala prva gostujuća urednica u 103 godine dugoj povijesti magazina, piše Yahoo. Među ženama koje su se našle na naslovnici ima slavnih žena, političarki i aktivistica poznatih po zalaganju za različitost, pozitivan stav prema sebi, za prava transrodnih osoba i za klimatske promjene.

Jedan od urednika Voguea, Edward Enninful, otkrio je da su zajedno odabrali Petera Lindbergha kao glavnog fotografa:

- Upute koje sam dobio od vojvotkinje bile su jasne: ‘Želim vidjeti pjegice!’ Što se mene tiče, odmah sam se složio. To je velika sloboda za mene, i ja obožavam pjegice. Nije htjela da njezina fotografija bude na naslovnici jer bi to bilo prenametljivo.

Na naslovnici se tako može vidjeti glumica Jane Fonda, aktivistica za mentalno zdravlje i manekenka Adwoa Aboah, transrodna glumica Laverne Cox, aktivistica klimatskih promjena Greta Thunberg, novozelandska premijerka Jacinda Ardern i druge. Na šesnaestoj se fotografiji nalazi ogledalo koje ‘predstavlja čitatelja i ohrabruje ga da iskoristi vlastite mogućnosti kako bi napravio promjenu u društvu’. To je također bila ideja Meghan Markle, otkrio je Enninful.

U časopisu, koji će se u prodaji naći 2. kolovoza, bit će objavljen ​​razgovor između Meghan i bivše prve dame Sjedinjenih Država Michelle Obame, kao i intervju njezina supruga Harryja s dr. Jane Goodall, svjetski poznatom etologinjom i primatologinjom.

 The cover of British Vogue's September issue, entitled
Peter Lindbergh/PA Wire / Reuters
Naslovnica Voguea koju je uredila Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa

Međutim, njezin je angažman podijelio obožavatelje. Neki su komentirali da je izdanje ‘isprazno smeće’ i da je ‘apsolutno grozno’.

- Članovi kraljevske obitelji ne samo da se moraju držati dalje od politike, nego se mora vidjeti da se drže dalje od politike - rekla je zastupnica u britanskom parlamentu Ann Widdecombe.

Ova se suradnja smatra jednim od najradikalnijih poteza u povijesti Voguea. Rujansko je izdanje jedno od najvažnijih u modnoj industriji i još nikad u tome nije sudjelovao gostujući urednik. U priopćenju Meghan je izjavila:

- Ovih sedam mjeseci suradnje je bila čista nagrada, surađivanje s Edwardom Enninfulom da stvorimo najčitaniji broj modnog magazina i istaknemo prave vrijednosti i ljude koji rade promjenu u svijetu. Nadam se da ćete kroz raznolik izbor žena na naslovnici osjetiti snagu zajednice i njihovu potporu u stvarima o kojima smatram da je potrebno govoriti te da će vas one nadahnuti kao što su nadahnule mene

Meghan nije prva članica kraljevske obitelji koja je utjecala na sadržaj Voguea. Princeza Diana pojavila se na naslovnici časopisa čak triput, ako i princeza Ana, jedina kći kraljice Elizabete i princa Filipa. Vojvotkinja od Cambridgea također je izašla na naslovnici Voguea, i to 2016.

Meghan Markle navodno pregovara s Annom Wintour da je angažira kao stalnu kolumnisticu.

Časopis će se u prodaji naći 2. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:08