ONI SE PAMTE

Festival koji nam je kroz desetljeća priuštio kultne trenutke: Donosimo 15 najupečatljivijih nastupa s Eurosonga

Prošetajte s nama kroz vremeplov Eurosonga i prisjetite se nekih od najboljih nastupa...

ABBA na Eurosongu 1974.

 Olle Lindeborg/Afp

Uoči 68. Eurosonga koji će se u Švedskoj održavati od 7. do 11. svibnja odlučili smo se nakratko vratiti u slavnu povijest najpopularnijeg televizijsko-glazbenog spektakla u Europi, koji je 1956. godine startao s izvođačima iz svega sedam zemalja koji su izveli po dvije pjesme. Prva pobjednica bila je Švicarka Lys Assia s pjesmama "Das alte Karussell" i "Refrain". To je bio samo početak jer Eurosong je tijekom proteklih desetljeća imao neke svoje doista kultne trenutke, a mi smo se odlučili za petnaest najupečatljivijih.

1. Najobrađivanija pjesma izvedena na Eurosongu je "Nel blu di pinto di blu" ("Volare") Domenica Modugna. Izvedena je 1958. u nizozemskom Hilversumu, a Modugno je s njom osvojio treće mjesto u konkurenciji deset zemalja. Godinu dana kasnije Modugno je za ovu pjesmu osvojio i Grammy, čime je "Volare" postao jedini singl na stranom jeziku koji je dobio tu čast te jedina eurovizijska pjesma koja ima Grammy.

2. France Gall u Napulju je kao sedamnaestogodišnjakinja pobijedila s "Poupée de cire, poupée de son". Pjesma slavnog autora Sergea Gainsbourga 1965. je bila pravi hit i izvan eurovizijskog natjecanja. France, čiji je otac pisao skladbe za Edith Piaf i Charlesa Aznavoura, nakon ovog je natjecanja postala prava ikona francuske pop glazbe. Ipak, samoj France Eurosong je ostao u gorkom sjećanju zbog pokušaja sabotaže orkestra koji ju je svirao u nešto sporijem ritmu od propisanog, te prozivanja od strane francuskih medija jer je umjesto Francuske na natjecanju predstavljala Luksemburg.

3. Bosonoga Sandie Shaw 1967. godine Ujedinjenom Kraljevstvu donijela je prvu pobjedu na Eurosongu s pjesmom "Puppet on a String". Manje je poznato da se tada dvadesetogodišnjoj djevojci, koja je prije glazbenih uspjeha radila kao model, pjesma "Puppet on a String" zapravo nije dopadala. Mislila je da se ova skladba ne uklapa u njen glazbeni izričaj. Osim toga, malo je nedostajalo da Sandie uopće ne nastupi na Eurosongu jer se šefovima BBC-ja nije dopalo što je u javnost izašla njezina afera s televizijskim direktorom Douglasom Murdochom koji je, pisalo se, suprugu (manekenku Veronicu Sands) varao upravo sa Sandie, koja je to demantirala.

4. Cliff Richard dva puta je na Euroviziji predstavljao svoju zemlju, prvi put 1968. na domaćem terenu u Londonu s nezaboravnom pjesmom "Congratulations". Nastupio je vrlo samouvjereno, ali je završio drugi sa samo jednim glasom iza Španjolske, koja je te godine pobijedila. Postoje tvrdnje da je ta španjolska pobjeda bila namještena, točnije da je pobjedu svojoj zemlji narihtao tadašnji španjolski diktator Francisco Franco. Novinar španjolske javne televizije Jose Maria u svom dokumentarnom filmu tvrdio je kako je Francov režim "imao veliku potrebu za priznanjem, čak i ako je to bilo samo u jednom području".

5. Julio Iglesias Španjolsku je predstavljao 1970. s pjesmom "Gwendolyne". Završio je na četvrtom mjestu, a nastup mu je donio i probleme jer se morao suočiti s optužbama kako je pjesma plagijat, budući da su mnogi "Gwendolyne" uspoređivali s "Je reviens te chercher", pjesmom koju je Gilbert Bécaud objavio 1968. godine.

6. Grupa Mocedades 1973. nije uspjela pobijediti na Eurosongu, ali njezina pjesma "Eres Tu" ostala je zapisana u povijest ovog natjecanja. Nakon što je pjesma objavljena kao singl, dosegla je deveto mjesto na US Hot 100, a Mocedades ostaje jedina grupa koja ima top 10 hit u Sjevernoj Americi u potpunosti otpjevan na španjolskom jeziku.

7. Švedska pop skupina ABBA bez sumnje je najuspješniji pobjednik natjecanja ikad. Pjesma "Waterloo" joj je 1974. donijela globalnu popularnost i obilježila karijeru do danas. Eurovizijsko natjecanje, na kojem je prvi put u povijesti pobijedila neka skandinavska zemlja, održano je u engleskom primorskom gradu Brightonu. Zanimljivo je da je Ujedinjeno Kraljevstvo te godine na Eurovizijskom natjecanju predstavljala Olivia Newton-John (pjevala je "Long Live Love" i osvojila četvrto mjesto), koja se četiri godine kasnije proslavila u filmu "Briljantin" s Johnom Travoltom. "Waterloo" je odavno proglašen najboljom pjesmom Eurosonga svih vremena. ABBA je postala jedna od najvećih grupa na svijetu, a njezini hitovi ostali su dio kulturnog duha vremena do danas, sa scenskim nastupima i dvama filmovima snimljenima na temelju njezinih hit pjesama.

8. Irski pjevač i tekstopisac Sean Patrick Michael Sherrard, poznatiji po umjetničkom imenu Johnny Logan, jedini se može pohvaliti s čak tri pobjede na Eurosongu. Dvije je upisao kao izvođač,1980. i 1987. s pjesmama "Hold Me Now" i "What‘s Another Year", a 1992. potpisao je pobjedničku pjesmu "Why me?" za kolegicu Lindu Martin.

9. "Making Your Mind Up" sve je ono što treba predstavljati pjesma za Eurosong, slažu se mnogi koji i danas pamte nastup britanske grupe Bucks Fizz iz 1981. godine. Posebno moment u kojem dva muška člana na bini skidaju suknje dvjema članicama benda, koje potom nastavljaju pjevati u minisuknjama. Ovaj scenski štos kasnije je otvorio put mnogim umjetnicima koji su shvatili da je publiku osim pjesmom poželjno privući i akcijom na sceni.

10. Kanadska pjevačica Céline Dion na Eurosongu je 1988. godine za Švicarsku pjevala "Ne partez pas sans moi". Tada 22-godišnja Céline, koja nije govorila engleski jezik, za prsa je pobijedila britanskog favorita Scotta Fitzgeralda. Njenoj pobjedi kumovali su glasovi publike bivše Jugoslavije, koji su Švicarskoj dali šest bodova, a Velikoj Britaniji nijedan.

11. Dana International, izraelska pop diva, ušla je povijest 1998. godine kada je postala prva transseksualna pjevačica koja je pobijedila na Eurosongu. Pjesmu "Diva" u Birminghamu je otpjevala na hebrejskom, što publici nije smetalo da prepozna zarazni disko hit. Njena pobjeda izazvala je podjele u Izraelu, gdje su članovi ortodoksne židovske zajednice protestirali zbog toga što upravo Dana predstavlja njihovu zemlju.

12. Finska heavy metal grupa Lordi osvojila je Eurosong 2006. godine s pjesmom "Hard Rock Hallelujah". Na pozornicu su izašli u zastrašujućim kostimima i s maskama na licu, a mnogi su se ispred televizora pitali gledaju li prijenos Eurosonga ili snimanje horora. No Lordi su dokazali kako i heavy metal može biti melodičan te da Eurosong nije samo za pop glazbu.

13. Loreen je sa svojom pjesmom "Euphoria" pobijedila na Eurosongu 2012., kada je s ukupno osvojena 372 boda srušila rekord. Naime, dobila je čak osamnaest maksimalnih dvanaestica, a "Euphoria" je u mnogim anketama proglašena najboljom pjesmom Eurosonga ikad. Loreen se nakon velike pauze lani na Eurosong vratila s pjesmom "Tattoo", s kojom je ispred nosa odnijela pobjedu Finskoj i postala prva žena u povijesti Eurosonga koja je pobijedila dvaput.

14. Conchita Wurst, austrijska pjevačica i drag queen, postala je poznata diljem svijeta nakon nastupa na Eurosongu 2014. s pjesmom "Rise Like a Phoenix". Stilski moćna balada podsjeća na klasične pjesme Jamesa Bonda, a bradatu Conchitu nakon pobjede su proglasili globalnom gej ikonom. Koristeći svoju novostečenu slavu za dobar cilj, Conchita je skrenula pozornost na homofobiju i zakonska ograničenja gej prava u mnogim europskim zemljama.

15. Måneskinov "Zitti e buoni" osvojio je Eurosong 2021. S tetoviranim frontmenom Damianom Davidom na čelu Måneskin je dokazao da je svijet, koji se zbog korone počeo zatvarati, gladan dobrog starog rock‘n‘rolla. Nakon Eurosonga osvojili su cijelu Europu i Ameriku te ostvarili suradnju s Iggyjem Popom. Za njih kažu da su, nakon ABBA-e, najbolje iskoristili eurovizijsku pobjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:47