OPET SE OGLASIO EBU

Evo što izbacivanje Nizozemca znači za Baby Lasagnu i ostale natjecatelje te raspodjelu bodova

Švedska policija istražila je optužbu za neprimjereno ponašanje prema članici produkcijske ekipe

Malmo Arena

 Johan Nilsson/Afp

Nizozemski glazbenik Joost Klein diskvalificiran je s Eurosonga u subotu pošto je švedska policija istražila optužbu za neprimjereno ponašanje prema članici produkcijske ekipe, priopćila je Europska radiodifuzna unija (EBU) koja organizira natjecanje.

Raniji medijski natpisi, koji su se pojavili nakon što Klein nije nastupio na probi u petak, sugerirali su da je došlo do nekog sukoba između Kleina i izraelske delegacije zbog različitih stavova o ratu između Izraela i Hamasa. Njegovo isključenje, međutim, nema nikakve veze s njegovim stavom prema drugim izaslanstvima, istaknuo je EBU.

image

Joost Klein

Tobias Schwarz/Afp

U međuvremenu su iz EBU-a poslali novo priopćenje u kojem pojašnjavanju kako Kleinovo isključenje utječe na ostale izvođače, odnosno redoslijed izvođenja pjesama i bodovanje.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Kao rezultat nesudjelovanja Nizozemske u velikom finalu Eurosonga, sljedeća pravila stupaja na snagu:

Svi natjecatelji zadržavaju svoj broj u službenom redoslijedu nastupa. Na poziciji broj 5 neće biti pjesme.

Rezultati žirija, primljeni nakon druge generalne probe u petak 10. svibnja, ponovno su izračunati tako da Nizozemska neće dobiti nijedan bod. Zbog toga svi članovi žirija moraju rangirati sve pjesme od 1 do 26.

Na primjer: ako je Nizozemska bila rangirana kao 9. od strane nacionalnog žirija u zemlji, desetoplasirana pjesma je sada rangirana kao 9. i dobit će 2 boda, a prijašnja jedanaestoplasirana pjesma sada je 10. i dobiva 1 bod.

Gledateljstvo neće dodijeliti bodove Nizozemskoj.

Nizozemski gledatelji još uvijek mogu glasovati u velikom finalu, a rezultat nizozemskog žirija još uvijek vrijedi.

EBU će obavijestiti sve telekomunikacijske partnere da Nizozemska više ne sudjeluje, a mi ćemo nastojati blokirati linije za pjesmu 5. Molimo da nitko ne pokušava glasovati za pjesmu 5. Ako netko pokuša glasovati za pjesmu 5, njegovi se glasovi neće brojati, ali postoji mogućnost da se gledateljima može naplatiti.

Nizozemska se neće pojaviti na semaforu - navodi se u priopćenju EBU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:02