MUČNA SJEĆANJA

Evan Rachel Wood o Marilynu Mansonu: ‘Prao mi je mozak i zlostavljao me. Osjećala sam se mrtvom‘

U podcastu o narcizmu, glumica se prisjetila mučnih trenutaka veze s pjevačem s kojim će se u veljači 2024. opet naći na sudu

Evan Rachel Wood

 Aff/Alamy/Alamy/Profimedia/Aff/alamy/alamy/profimedia

Veliki sudski rat između glumice Evan Rachel Wood i njezina bivšeg zaručnika, pjevača Marilyna Mansona, pravim imenom Briana Warnera, traje još od početka 2021. godine, a kako stvari stoje, neće uskoro završiti. Njih bi se dvoje trebali ponovno naći na sudu u veljači sljedeće godine, kada će sudac morati odlučiti je li Evan Rachel Wood doista nanijela štetu njegovu ugledu. Neke su optužbe protiv njega već odbačene, no priča je daleko od kraja.

Wood nije jedina žena koja sudski pokušava dokazati da je bila izložena groznom fizičkom i mentalnom nasilju u vezi s Mansonom - spominje se više od 10 slučajeva - no ona je pokrenula cijeli slijed događaja. U trenutku kada je #MeToo pokret eksplodirao i ona je progovorila o svojim iskustvima s bliskom osobom, no tek je 2021. godine imenovala svojeg zlostavljača. Ili službeno, navodnog zlostavljača. Glazbenik je, naravno, od prvog trenutka negirao i nastavlja negirati apsolutno sve tvrdnje o seksualnom nasilju i zlostavljanju.

Sada se 36-godišnja glumica pojavila u podcastu "Navigating Narcissism" s američkom psihologinjom dr. Ramani Durvasula, poznatom po istraživanjima i knjigama o vezi depresije i ovisnosti, o poremećajima prehrane i narcizmu.

Wood je u podcastu ispričala kako ju je Manson, "nabrijan od brda kokaina" izložio "neprekidnom verbalnom napadu i monologu" i "stalnom toku negativnosti", a sve pokušavajući je mentalno slomiti.

- On bi vas nastavljao držati budnom, ponižavao vas, govorio je što je sve pogrešno sa svijetom i ljudima oko vas, sve što radite pogrešno, što činite da iznevjerite njega i sebe samu, sumnjama koje ima protiv vas, a onda bi stao rasturati kuću - prisjetila se Wood i dodala da je u vrijeme dok se nosila s njegovim zlostavljanjem, osjećala da ne može ni pobjeći niti ga zaustaviti.

- To je bio trenutak u kojem je počelo pranje mozga i zlostavljanje - objasnila je u podcastu - Ne bi stao dok se ne predate ili se ne počnete slagati sa svime što on govori ili dok ne nazovete telefonske brojeve koje on želi da nazovete.

Wood je ispričala sve o tjeskobi i očaju koji je osjećala tijekom njihove veze, te rekla kako je jedina njezina strategija u nošenju sa svime što se događa bilo "praviti se mrtva". Nadala se da će mu tako biti "nepoželjna".

- Bilo je trenutaka u kojima sam mislila koliko se bojim te osobe. Toliko mi je puta prijetio, bilo ucjenom bilo silom. Ostajala sam jer sam se bojala otići, no ionako sam bila mrtva - kazala je glumica. - Ostanak je bio poput smrtne kazne, odlazak je djelovao zastrašujuće, jer bi mi se nešto moglo dogoditi ili bi mogao doći za mnom. Kako god bilo, osjećala sam se mrtvom, pa sam pomislila kako mogu i pokušati pobjeći.

U podcastu je ispričala kako ju je Mason danima držao u izolaciji, daleko od drugih ljudi i prijetio joj, kažnjavao je za najmanje pogreške te je beskrajno izluđivao svojim postupcima. Ispričala je i kako su je u napisima u medijima, tijekom njihove veze, koja je trajala od 2006. do 2010. godine, uvijek posramljivali i pisali loše o njoj.

image

Evan Rachel Wood i Marilyn Manson 2010.

Henry Mcgee/mpi/Capital Pictures/Profimedia/Henry Mcgee/mpi/capital Pictures/profimedia

- Stav je bio otprilike "evo ove mlade droljice, Lolite, razaračice domova, partijanerice koja je došla i sve uništila" - opisala je glumica. Pisalo se tako zbog gotovo dva desetljeća razlike (ona je imala 18, on 37 godina) u godinama između nje i pjevača, te činjenice da je u trenutku kada ju je počeo zavoditi, Manson bio u braku s plesačicom i modelom Ditom Vone Teese.

Do kojih granica je išla kontrola u vezi, tvrdi Wood, svjedoči i činjenica da se Manson silno trudio udaljiti je od njezine majke Sare Lynn Moore, te da je tijekom njihovih razgovora pjevač radio bilješke. Mansonovo ponašanje nalikovalo je metodama koje primjenjuju razni kultovi u kontroli svojih članova.

- Kultovi rade na istom načelu. "Ne smiješ čitati ništa o nama online", recimo. To je jednaka psihologija u kojoj je gore dolje, a dolje gore. - kazala je Wood u podcastu i dodala kako je, u trenutku kada su se, krajem 2017. godine krenule priče iznesene kroz #MeToo pokret i početno razotkrivanje zloglasnog predatora Harveya Weinsteina, ona počela sve intenzivno proživljavati i dobivati napadaje zbog stresa od starih trauma.

U dokumentarnom filmu "Phoenix Rising" koji je HBO objavio prošle godine, Wood je rekla da ju je Manson vezao i mučio, a u jednom trenutku je čak koristio nacistički bič.

Wood je, kao žrtva seksualnog zlostavljanja govorila i u američkom kongresu 2018. godine, zagovarajući uvođenje povelje o pravima žrtava seksualnog nasilja na saveznoj razini. Da je njezin zlostavljač Manson doznalo se 2021. godine u veljači.

- Ime mojeg zlostavljača je Brian Warner, svijetu poznat kao Marilyn Manson - rekla je tada - Počeo me vrbovati još kao tinejdžericu, a godinama me jezivo zlostavljao. Ovdje sam da razotkrijem tog opasnog muškarca i prozovem sve one koji su mu omogućili takvo ponašanje, prije no što uništi još života.

A odmah nakon što je Wood (u ponedjeljak) gostovala u podcastu, javili su se "izvori bliski Mansonu" s reakcijama. U Billboardu je objavljeno kako jedan takav izvor tvrdi da su glumičine izjave laži i da su "već opovrgnute u okviru Brianove tužbe protiv nje koja je u tijeku". Rekao je kako će se njegovi odvjetnici pozabaviti i ovim njezinim nastupom i "novim pričama koje ispreda".

Manson je u izjavama za sud u vrijeme podizanja protutužbe, tvrdio kako je s njom imao "odnos ispunjen ljubavlju i sporazuman".

- Na kraju smo, kao mnogi parovi, prekinuli. Nikad je nisam zlostavljao, napadao, silovao ili prijetio Wood ili njezinoj obitelji, kao što to ona tvrdi. - rekao je.

Osim Wood, javno je poznato još nekoliko imena žena koje su prozvale glazbenika i s njim se našle na sudu.

Ashley Walters, fotografkinja koja je radila kao osobna asistentica glazbenika, primjerice tvrdi da i danas pati od PTSP-a i depresije nakon vremena provedenog s njim.

image

Evan Rachel Wood, svjedočenje u Kongresu

Cq-roll Call/Ddp Usa/Profimedia/Cq-roll Call/ddp Usa/profimedia

Model Sarah McNeilly, koju je Manson navodno zaključavao u sobu, prijetio joj batinama i verbalno je zlostavljao, također je spominjala napade panike, PTSP i uništen život. O mentalnim problemima uzrokovanim vezom s Mansonom, od noćnih mora do opsesivno-kompulzivnog poremećaja progovorila i je i Ashley Lindsay Morgan, model koja je s njim bila u nekom razdoblju nakon 2009. godine.

Tu je, na kraju i žena poznata samo kao Gabriella, umjetnica koja je Mansona upoznala 2015. godine kada je imala 22 godine (on 46) nakon njegova koncerta. Brzo je prestao biti "zaljubljeni rocker" i postao nasilnik.

"Trebalo mi je pet godina da progovorim i priznam da sam u vezi s nasilnikom... Blokirala sam mnoga sjećanja, no osjećaji ostaju i pokazuju se na razne načine. Razlog zbog kojeg sam napokon odlučila progovoriti o svojim traumatičnim iskustvima je moja želja za ozdravljenjem i jer mi je dojadilo šutjeti. Smatram da svatko mora odgovarati za svaki svoj grozni čin. Ja nisam žrtva, ja sam preživjela", rekla je u svojoj izjavi Gabriella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:46