ŽALI SE NA CJEPIVO

Eric Clapton: ‘Nuspojave su bile strašne, bojao sam se da više nikad neću moći svirati‘

Zapravo nikad nisam smio biti ni blizu te igle, ali propaganda je tvrdila da je cijepljenje sigurno za sve, rekao je glazbenik
Eric Clapton
 Dave Allocca/Instar Images/Profimedia

Eric Clapton bojao se da više nikad neće svirati nakon što je imao "katastrofalnu reakciju" na drugu dozu cjepiva protiv covida-19. Proslavljeni glazbenik otkrio je kako je "bio prilično beskoristan dva tjedna" zbog ozbiljnih nuspojava koje je razvio nakon vakcinacije AstraZenecom, koja može uzrokovati umor, hladnoću, groznicu, mučninu i glavobolju.

Iako britanska vlada inzistira na tome da je cjepivo "sigurno za sve", 76-godišnja gitaristička legenda sad smatra kako se nije trebao cijepiti, jer pati od periferne neuropatije, loše funkcije perifernih živaca, bolesti koja može prekinuti osjet, mišićnu aktivnost ili funkciju unutarnjih organa.

- Poslije prve doze AstraZenece odmah sam razvio teške reakcije koje su trajale deset dana. Na kraju sam se oporavio i rečeno mi je da će proći dvanaest tjedana prije drugog cijepljenja... Otprilike šest tjedana kasnije ponuđena mi je druga doza, ali uz malo više znanja o opasnostima.

Nepotrebno je reći da su nuspojave bile katastrofalne - ruke i noge bile su mi ili smrznute ili utrnule ili su me nesnosno pekle... Bio sam prilično beskoristan dva tjedna, toliko da sam se bojao kako više nikad neću moći svirati i nastupati... Bolujem od periferne neuropatije i zapravo nikad nisam smio biti ni blizu te igle, ali propaganda je tvrdila da je cjepivo sigurno za sve - izjavio je Clapton.

Glazbenik se cijepio u veljači, dva mjeseca nakon što su Van Morrison i on objavili pjesmu "Stand and Deliver", koja protestira zbog mjera zaključavanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njihovi stihovi "Želite li biti slobodan čovjek ili želite biti rob? Želite li nositi ove lance dok ne legnete u grob?" naišli su na veliko odobravanje dijela javnosti koji je negodovao protiv lockdowna, što je pjevača jako obradovalo.

- Cijeli život sam buntovnik, borim se protiv tiranije i arogantnog autoriteta, što imamo sad, ali također žudim za zajedništvom, suosjećanjem i ljubavlju - vjerujem da tako možemo sve prevladati - rekao je tad Eric.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:03