DRUŠTVENOMREŽNI OKRŠAJ

DiCaprio na Twitteru zaratio s Bolsonarom, predsjednik Brazila mu brutalno spustio: ‘Dobro si to rekao, Leo!‘

Narod će odlučiti žele li suverenitet Amazone ili će zavladati lopovi koji služe interesima stranih zemalja, poručio mu je Bolsonaro

Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila

 

 Thiago Gomes - O Liberal

Poznati holivudski glumac Leonardo DiCaprio na Twitteru "ratuje" s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom. Leo je svojom objavom želio potaknuti Brazilce da ove godine izađu na izbore, ali da pripaze za koga će glasati jer bi njihov izbor mogao ostaviti posljedice na ekosustav i tako indirektno rekao glasačima da ne glasaju za Bolsonara. Predsjednik mu je uzvratio sarkazmom.

DiCaprio je prvo još u četvrtak na svom Twitter profilu objavio kako je Brazil dom Amazone i drugih ekosustava koji su kritični za klimatske promjene.

- Ono što se tamo događa važno je za sve nas, a glasovanje mladih ključno je u pokretanju promjena za zdrav planet, dodao je u svojoj objavi

Bolsonaro, koji je tijekom svog mandata uvelike smanjio zaštitu okoliša u Brazilu, odgovorio je na njegovu objavu sarkazmom.

- Hvala na podršci, Leo! Zaista je važno da svaki Brazilac glasa na predstojećim izborima, objavio je šef države, političar s desnice, koji je preuzeo dužnost 2019. godine. Dodao je i to kako će narod odlučiti žele li zadržati suverenitet nad Amazonom ili će njima vladati lopovi koji služe posebnim interesima stranih zemalja.

Bolsonaro se suočio sa široko rasprostranjenim kritikama zbog politike zaštite okoliša svoje vlade, a optužen je da je omogućio ubrzanje krčenja šuma. Stručnjaci okrivljuju Bolsonara i njegovu vladu da zatvaraju oči na poljoprivrednike i drvosječe koji krče zemlju u Amazoni. Tvrde da je oslabio zaštitu okoliša u regiji i ustvrdio je da bi vlada trebala iskoristiti to područje za smanjenje siromaštva.

image

Leonardo Di Caprio

Shutterstock Editorial/Profimedia

DiCaprio se pak snaćno zalaže za veću zaštitu amazonske prašume te je u tu svrhu donirao 5 milijuna dolara 2019. godine. Nakon toga ga je Bolsonaro optužio da je dao novac da se zapali šuma. Nije dao nikakve dokaze, ali ima povijest optuživanja nevladinih organizacija koje su kritične prema njegovoj politici podmetanja požara koji su poharali prašumu 2019. godine.

Prošle godine DiCaprio se pridružio desecima slavnih osoba kako bi pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da ne potpisuje nikakav ekološki ugovor s Brazilom usred sve većeg krčenja šuma u Amazoni.

Prema vladinim satelitskim podacima, broj posječenih stabala u brazilskoj Amazoni u siječnju ove godine daleko je premašio krčenje šuma u istom mjesecu prošle godine. Uništeno područje bilo je pet puta veće od 2021. godine, a što je najveća površina u siječnju od početka vođenja evidencije 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:45