POVRATAK GLAMURA

Crnac prvi put predsjednik žirija u Cannesu: Spike Lee poslao političku poruku na otvorenju festivala

Nakon pandemijske pauze, crveni tepih ponovno na najglamuroznijem filmskom festivalu u Europi
Osim Leeja u žiriju su i glumice Maggie Gyllenhaal te Melanie Laurent
 Laurent Vu/jp Pariente/Sipa Press/Profimedia

Filmski festival u Cannesu nakon lanjske pauze zbog pandemije, ponovno je rasprostro svoj poznati crveni tepih. Žirijem jednog od najglamuroznijih filmskih festivala prvi put predsjeda crnac. Čast je pripala redatelju Spikeu Leeju.

Lee je 2019. godine osvojio Oscara za adaptirani scenarij za film Crni član KKKlana, koji je te godine osvojio i publiku i kritiku.

Svoju je ulogu na festivalu iskoristio kako bi poslao političku i društvenu poruku, potaknut pitanjima novinara. Između ostalog, izjavio je da ljudi u njegovoj poziciji trebaju progovoriti protiv "gangstera koji upravljaju svijetom", misleći time na državnike poput bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, ruskog predsjednika Vladimira Putina te brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Na tiskovnoj konferenciji nosio je kapu s brojem 1619, koji označava godinu kada su prvi zarobljeni robovi iz Afrike dovezeni u (tad) englesku koloniju Virginiju. Govorio je i o gorućoj temi omalovažavanja crnog stanovništva u SAD-u kroz slučajeve policijskog nasilja, problem koji se nije poboljšao od 1988. godine, kada je napisao film Učini pravu stvar.

"Napisao sam ga 1988. godine. Kad gledam "brata" Erica Gardnera, kad gledam "kralja" Georgea Floyda ubijenog, linčevanog, razmišljam o Radiju Raheemu. Čovjek bi mislio da će nekih 30 j***nih godina kasnije, crnce prestati loviti i ubijati poput životinja."

Osim Leeja, u žiriju je probrano društvo filmskih i glazbenih stvaratelja, poput američke glumice Maggie Gyllenhaal i francuske glumice i redateljice Melanie Laurent. Potonja je svjetskoj publici najpoznatija po ulozi u Tarantinovim Nemilosrdnim gadovima.

Festival je otvorio film Annette, u kojem glume Adam Driver, Marion Cotillard i Simon Helberg. Nagradu za životno djelo dobiva glumica Jodie Foster, koja je prvi put kanskim tepihom prošetala s trinaest godina.

Proglašenje pobjednika je u 17. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:06