MIŠLJENJE JAVNOSTI

Budućoj kraljici Camilli raste popularnost, neprežaljenu Di pretekla u samo jednoj kategoriji

Godinama je bila smatrana glavnim krivcem za raspad braka Charlesa i Diane i konstantno je trpjela uvrede i prozivanja

Camilla, vojvotkinja od Cornwalla

 Geoff Caddick/AFP

Učinak preporuke kraljice Elizabete II. da jednoga dana, kad na britansko prijestolje sjedne njezin sin Charles, njegova supruga Camilla dobije titulu kraljice-supruge, bio je ekspresan. Javnost koja obožava 95-godišnju kraljicu, u prvom ispitivanju javnog mišljenja na Otoku nakon te njezine objave, mnogo pozitivnije gleda na Camillu. Puls nacije ispipao je Daily Mail u online anketi agencije JL Partners, napravljenoj na reprezentativnom uzorku od 1054 ispitanika iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva.

Rezultati kažu kako 55 posto Britanaca podržava kraljičinu želju da Camilla nosi titulu kraljice-supruge - gotovo upola manje, 28 posto i dalje smatra da ne treba biti tako. Dobre su to vijesti za 74-godišnju vojvotkinju od Cornwalla, koja je pri svojem prvom javnom pojavljivanju od kraljičine objave posjetila osnovnu školu u gradu Bathu, kao predstavnica St. Johns Foundationa, dobrotvorne organizacije koja pomaže siromašnoj djeci.

Camilli sigurno ne smeta ni činjenica da, iako se led odbojnosti prema njoj lagano topi, većina ispitanika, njih 58 posto, i dalje smatra da bi pokojna princeza Diana bila bolja kraljica od nje.

image

princ Charles i Camilla

Chris Jackson/wpa Pool/Shutterstock Editorial/Profimedia

Istraživanje je pokazalo da su tijekom posljednjih deset godina te od smrti lady Di 1997. mnogi promijenili mišljenje o Camilli ili barem ublažili stavove o supruzi budućeg kralja. Ona je godinama bila smatrana glavnim krivcem za raspad braka Charlesa i Diane i konstantno je trpjela uvrede i prozivanja.

Danas, uz to što više od polovice ispitanika smatra da treba dobiti titulu kraljice-supruge, više od polovice njih u anketi je izjavilo da imaju vrlo pozitivno ili pozitivno mišljenje o Camilli. Više je onih koji smatraju da će ona biti dobra kraljica, nego onih koji misle da neće. Također, više je onih koji su uvjereni da će Charles i Camilla biti dostojni predstavnici monarhije.

Camilla očito nije osvojila srca mlađih generacija, jer većina ispitanika u dobi od 18 do 44 godine, iako s vrlo malenom razlikom, smatra da ona neće biti dobra kraljica, niti će Charles i ona biti dobar kraljevski par. Ipak, 51 posto ispitanika smatra da Charles treba biti kralj kad umre Elizabeta II., to jest da ne smije biti preskakanja jedne generacije pa da na prijestolje sjedne princ William. Inače, 68 posto ispitanika reklo je kao smatraju da bi William i Kate bili bolji kraljevski par od Camille i Charlesa.

Ispitanici su ocjenjivali i osobine princeze Diane i Camille. Diana je osvojila bodove za ljepotu, sućut, dostojanstvo, osjećaj dužnosti, diplomaciju i smisao za humor. No druga Charlesova supruga osvojila je bod za - pamet.

U godini u kojoj Elizabeta II. obilježava 70. godišnjicu vladavine, popularnost Windsora jako je skočila. Sama kraljica ima 11 bodova više nego u anketi prošle godine, Charles i Camilla po 16 bodova više, William 7, a njegova supruga Kate 13 bodova više.

image

Camilla, vojvotkinja od Cornwalla

Steve Reigate/POOL/AFP

Svi kotiraju sjajno osim očekivanog trojca - princa Harryja i njegove supruge Meghan te princa Andrewa.

Prvi put otkako se rade ovakva istraživanja, princ Harry je jako pao na ljestvici popularnosti - za čak 13 bodova i sad je "u crvenom" što znači da više ispitanika o njemu ima negativno, nego pozitivno mišljenje. Još veći pad popularnosti doživjela je Meghan s -30 bodova. Gotovo 60 posto ispitanika smatra da Harry i Meghan tijekom prošle godine nisu pružali podršku kraljici i to su im jako zamjerili.

S obzirom na pravne postupke protiv njega zbog seksualnog zlostavljanja, oduzimanje vojnih naslova i kraljevskih dužnosti, nije čudno da je princ Andrew na samom dnu ljestvice popularnosti - s -82 negativna boda on je trenutno najomraženiji član britanske kraljevske obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:18