‘HLADNA‘ OSVETA

Britanski milijarder tvrdi da će zadati ‘veliki udarac‘ Putinu: ‘Znate onu moju palaču? Ove zime u njoj gasim grijanje!‘

Caudwell smatra da će Rusi manje zarađivati ako se prestanemo grijati, pa se obvezao grijati samo jednu prostoriju u svom dvorcu

Caudwellov dom ima 15 soba na osam katova, kućom mu teče rijeka, ima podzemni spa centar, a dio zidova mu je prekriven lavom

 Tim Anderson/Mirrorpix/Profimedia/Tim Anderson/Mirrorpix/Profimedia

John Caudwell sedamdesetogodišnji je milijarder i osnivač tvrtke Phones 4U. Svjestan energetske krize domislio se neobičnog pristupa borbi protiv politike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ove je zime, naime, odlučio isključiti grijanje u svojoj deset milijuna funti vrijednoj rezidenciji, piše The Daily Mail.

Usprkos činjenici da ima više nego dovoljno novca za grijanje, Caudwell tvrdi da će grijati samo jednu prostoriju u rezidenciji, onu u kojoj on i 38-godišnja supruga, bivša olimpijka, borave.

image

John Caudwell i Modesta Vzesniauskaite

Urman Lionel/abaca/Abaca Press/Profimedia/Urman Lionel/abaca/Abaca Press/Profimedia

"Znam da smo u krizi i svi su zabrinuti, no trebali bismo koristiti manje energije, a ja ću živjeti onako kako propovijedam. Grijat ću samo jednu sobu u kojoj živimo, a 98% kuće ostat će hladno", kaže prisjećajući se djetinjstva u radničkoj obitelji u Stoke-on-Trentu te dodaje:

"Mi bismo obukli topliju odjeću. Ne kažem da se trebamo svi vratiti takvom načinu života, no opcija nam ne nedostaje".

"Učinit ću što god mogu da Putin manje zaradi", inzistira Caudwell koji smatra da konzumenti mogu doprinijeti slabljenju ruskog režima te pomoći u sprječavanju pokolja ukrajinskih civila.

Caudwell, čija partnerica Modesta Vzesniauskaite potječe iz Litve, već je i prije pokazivao solidarnost s ukrajinskim narodom. Na svome posjedu Eccleshall ugostio je Ukrajinku i njena sina te im na raspolaganje dao dvosobni dom. Gostima je osim mjesta za život na neograničeno vrijeme ponudio i besplatnu hranu i druge osnovne životne potrepštine.

Suprug Caudwellove stanarke ostao je u Ukrajini kako bi se borio protiv ruske invazije, otkriva Caudwell.

image

Caudwell ispred svoje rezidencije, svojedobno proglašene za najskuplju nekretninu u Velikoj Britaniji

Ruby/Alamy/Profimedia/Ruby/Alamy/Profimedia

"Oni grade svoje živote. Prvih nekoliko mjeseci bilo im je jako teško. Majka je bila jako emotivna te bi svako malo briznula u plač; nekad stoga što se bojala za muža koji je u vojsci, pitala bi se je li živ ili mrtav. Nekad bi plakala jer bi je preplavila zahvalnost zbog naše ljubaznosti, tvrdi Caudwell koji naglašava da bi Ukrajini trebalo pružati veću medicinsku pomoć te joj pomoći s vozilima hitne pomoći te zalihama.

"Srce mi se slama kada vidim ljude kojima su uništeni životi", kaže Caudwell koji nudi i dvosobni prostor smješten unutar svoje rezidencije u Staffordshireu.

"Zamislite sebe u toj situaciji...nemate dom, a strah od smrti i pogiblji na ulici je stalan. To je neshvatljivo", nastavlja.

Njegova se partnerica pak u intervju za časopis Hello! prisjetila ‘straha i traume‘ koje je proživjela u djetinjstvu te pokušaja Sovjetskog saveza da okupira njenu zemlju 1991. godine.

image
Tim Anderson/Mirrorpix/Profimedia/Tim Anderson/Mirrorpix/Profimedia

Caudwell je svoj biznis oko prodaje mobilnih telefona pokrenuo 1987. godine. Telefone je primarno prodavao malim trgovcima, a isprva je poslovao u minusu. Ipak, posao Caudwell Groupa, unutar kojeg se nalazio i davatelj mrežnih usluga Singlepoint, s vremenom je uhvatio zamah.

Caudwell je 2006. godine Phones4u prodao firmama Providence Equity Partners i Doughty Hanson za milijardu i pol funti.

image
Ash Knotek/Shutterstock Editorial/Profimedia/Ash Knotek/Shutterstock Editorial/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:04