SPORTS ILLUSTRATED

Brazilka koja ruši barijere: ‘Hvala što me vidite upravo onakvu kakva jesam‘

Valentina Sampaio upozorava da njezin uspjeh nije došao preko noći, već da je rezultat neumorne bitke protiv diskriminacije

Valentini Sampaio nije strano rušiti barijere u modnom svijetu. Nakon što je 2017. godine postala prva transrodna osoba na naslovnici pariškog Voguea, dvije godine kasnije postala je prva transrodna osoba angažirana na reviji Victoria’s Secreta.
Ove godine Sampaio je postala prva transrodna osoba na naslovnici Sports Illustrateda, poznatom po izdanjima u kojima se objavljuju supermodeli u kupaćim kostimima.

Riječ je o uglednom sportskom brendu koji je u 56 godina postojanja u svojim izdanjima uključio najzvučnija imena modnih pista poput Heidi Klum i Tyre Banks.

Inkluzivnost

Dvadesettrogodišnja Brazilka napisala je otvoreno pismo u kojem je pohvalila inkluzivnost kultnog časopisa i spremnost njegova uredništva da ruši barijere.

image
Valentina Sampaio
MIGUEL MEDINA/AFP

“Velika mi je čast što svoju platformu mogu koristiti kako bih se zalagala za cijelu LGBTQ+ zajednicu”, napisala je Sampaio u pismu, napomenuvši da je u njezinu rodnom Brazilu samo tijekom 2019. godine čak 129 transrodnih osoba bilo ubijeno zbog svoje rodne opredijeljenosti.

Bitka

Sampaio napominje da uspjeh nije postigla preko noći te da je on rezultat neumorne bitke protiv diskriminacije. Upravo zato, tvrdi, svoju platformu želi koristiti za pozitivne promjene, u nadi da će tako drugima olakšati put. Njezino pismo poruka je empatije onima kojima ona treba. Sampaio je u njemu obećala nastavak borbe za jednakost i bolje prilike ljudima koje je društvo marginaliziralo, a u toj je bitki bitno imati suradnike, koje prepoznaje u časopisima poput Sports Illustrateda.
“Hvala Sports Illustratedu što me vidi upravo onakvu kakva jesam i što me takvu prihvaća te što razumije da sam prije svega ljudsko biće”, napisala je Sampaio u otvorenom pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:00