SRAMOTNI STANDARDI

Bolesna mršavost bila je hit početkom 2000-ih, milenijalci u šoku što se smatralo nastrano debelim: ‘Dođe mi da vrištim‘

U to vrijeme, Jessica Simpson je razapinjana u javnosti kao ‘Jumbo Jessica‘ zbog svojih oblina iako je težila tek 54 kilograma te nosila veličinu S

Jessica Simpson 

 Planet Photos/Planet/Profimedia/Planet Photos/planet/profimedia

Osim po telefonima na prijeklop i trapericama niskog struka, rane 2000-te obilježilo je i nesretno posramljivanje zbog fizičkog izgleda. U to vrijeme, mršavost slavne manekenke Kate Moss bila je u modi, a ako niste bili bolesno mršavi, smatrali su vas već plus size veličinom, čak i ako ste nosili jedva medium. Milenijalci nikada neće zaboraviti kako je tadašnji tjelesni standard osakatio njihove godine formiranja. Korisnici Twittera duboko su zarovali u psihu svoje pop kulture kako bi povukli ružne primjedbe o slavnim osobama koje su podjednako izrekli komentatori i mediji, osuđujući mainstream fobiju od debljine.

"Ako generacija Z želi razumjeti milenijalce, prvo mora shvatiti da nam je tijekom cijele 2008. govoreno da je ovo najodvratnije kako osoba IKADA može izgledati", tweetala je Caroline Moss uz fotografiju Jessice Simpson iz 2009. U to vrijeme, Simpson je razapinjana u javnosti kao "Jumbo Jessica" zbog svojih oblina iako je bila mršava i težila je tek 54 kilograma te nosila veličinu S. Mossina objava prikupila je 141.000 lajkova, a na nju su se naslonili i drugi primjeri takozvanh "mršavih žena koje su žrtve 2001.".

Sljedeća na redu našla se Renée Zellweger, najpoznatija u ranim godinama kao Bridget Jones.

image

Bridget Jones

Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia/

"Prihvaćam tvoju Jessicu Simpson i podižem ulog na Bridget Jones," tvitala je Tiffany Katz, koja je podijelila kadrove iz filma "Dnevnik Bridget Jones", na kojima je glumica u kostimu Playboyeve zečice. U to vrijeme tabloidi su pisali da se glumica udebljala gotovo 13 kilograma zbog filmova, zbog čega je njen struk često bio predmet poruge, a čak je uključivao i zaplet koji se vrtio oko toga da je izgubila nešto kilograma.

S druge strane, Simpson, koju su nekoć pomno secirali zbog viška oblina, nedavno se suočila s oštrom reakcijom zbog gubitka težine.

"Da ne zaboravimo", napisala je druga korisnica Twittera uz kadar iz filma "Čarobne hlače". Taj je film redovito napadao obline Americe Ferrere rečenicama kao što su: "Misliš da će par traperica koje pristaju svima vama odgovarati svemu ovome?". Glumica je također prikazana kao DUFF - za neupućene, "svojevrsna ružna, debela prijateljica" - u ABC-jevoj seriji "Ružna Betty", unatoč tome što ima savršeno prosječnu tjelesnu građu.

Zatim, tu su bile i usporedbe težine između najboljih prijateljica Paris Hilton i Nicole Richie, koje su također bile i kolegice u reality showu "The Simple Life".

image

Paris Hilton

Fame Pictures/Backgrid Usa/Profimedia/Fame Pictures/backgrid Usa/profimedia

Jedna korisnica Twittera prisjetila se da je bila "prestravljena" jer je bila "deblja" od Simpson u 2000-ima, te je objavila fotografiju Hilton i Ritchie jedne pored druge i napisala "prisjetite se Paris Hilton i Nicole Ritchie kad je Nicole bila ona ‘debela‘".

Zgroženi obožavatelji otvorili su raspravu kako su njihovi omiljeni filmovi i serije promijenili njihovu percepciju ljepote i izgleda tijela. Kate Winslet ismijavali su kao "debelu" u "Titanicu", na što je nedavno odgovorila u podcastu "Happy Sad Confused": "Zašto su bili tako zli prema meni? Bili su tako zli. Nisam čak ni bila je*eno debela".

"U ‘Vrag nosi Pradu‘ Andy govori kako nije mršava kao ostale djevojke i više likova ju je smatralo debelom", napisala je jedna od korisnica vezano uz lik Anne Hathaway.

"Jednog je dana za ručak dobila šalicu juhe i Nigel joj je rekao: ‘Znaš da je celulit jedan od glavnih sastojaka kukuruzne juhe‘", nastavili su raspravu.

Još jedan užasnuti korisnik prisjetio se izrugivanja tijelu glumice Raven-Symoné u emisiji "That‘s So Raven" Disney Channela. Naime, u jednoj epizodi joj je rečeno da "ne može biti model jer je prevelika".

No, čak je i Raven-Symoné kasnije otkrila da nije razumjela metež iza kulisa oko njezine težine, otkrivši da je kao tinejdžerica bila upućena na dijetu.

"Gledam unatrag i nisam čak ni bila debela. Tako sam zbunjena", rekla je u epizodi podcasta "Uncensored".

Iako bismo voljeli vjerovati da smo ostavili primjedbe o težini iza sebe, sličan diskurs o negativnoj slici tijela i dalje postoji. Osobe poput Selene Gomez, Ariane Grande i Lizzo posljednjih su mjeseci uzvratile udarac izrugivačima tijela, obzirom da se i u današnje vrijeme pokušava vratiti trend ‘heroin chic‘ izgleda.

Pop senzacija Britney Spears, prozvana je "kitom" 2007., a bila je izložena i zlim komentarima vezanim uz gubitak težine od strane vlastitog trenera, koji joj je rekao da vrati svoje "mlađe tijelo", tvrdila je ranije ove godine.

image

Britney Spears

Kevin Winter/Getty Images/Profimedia/Kevin Winter/getty Images/profimedia

Kako bilo, sve je glasniji trend o inkluzivnosti veličine i raznolikosti prikaza tijela posljednjih godina, jer se ljudi počinju oslobađati negativne konotacije vezane uz pojam "debelo" i preispituju standarde ljepote iz prošlosti.

"Ženino tijelo nema nikakve veze s njezinom vrijednošću. Ovo je lekcija koju je teško naučiti obzirom da smo odrastali gutajući neobuzdanu kulturu prehrane i posramljivanje tijela 2000-ih, ali ovakvi razgovori korak su u pravom smjeru", napisala je Chloe Laws iz časopisa Glamour UK, referirajući se na niz viralnih twitova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:23