ŽIVOT ZAPRAVO

Bill Nighy: ‘Nudili su mi novac da spavam sa starijim ženama. Odbio sam, jer sam bio neiskusan‘

Otkako je prestao piti i drogirati se, zvijezda filma ‘Love Actually‘ nastavila je uživati u iznimnoj karijeri

Bill Nighy 

 Valerie Macon/Afp

Ako bi netko trebao maksimalno iskoristiti svaki dan, onda je to glumac Bill Nighy, piše The Sun. Naime, ugledni 73-godišnji glumac prije tri desetljeća bio je toliko navučen na piće da je mislio da će umrijeti. No, otkako je prestao piti i drogirati se, zvijezda filma "Love Actually" nastavila je uživati u iznimnoj karijeri i u nedjelju će biti jedini britanski glumac u utrci za Oscara. No iako film za koji je nominiran - "Living", govori o maksimalnom uživanju u svakom danu, to nije Nighyjeva filozofija.

"Baš je iritantno kada ljudi kažu - pokušaj živjeti svaki dan kao da ti je posljednji dan života. Ne mogu to učiniti. Ne znam je li još netko imao uspjeha u tome. Kad to kažu, samo im želim reći da začepe. To je poput svih onih stvari za poboljšanje, unaprjeđenje sebe, životne inspiracije i poruke u stilu nema neuspjeha, a koje kreiraju samo zbog oglašavanja. Oh, je*ite se, ostavite nas na miru", odgovara bez sustezanja Bill Nighy po običaju britko i duhovito.

image

Anna Wintour i Bill Nighy

Mega/The Mega Agency/Profimedia/Mega/the Mega Agency/profimedia

U besprijekornim odijelima i naočalama debelih okvira, glumac, piše britanski tabloid, izgleda vrlo samouvjereno. Međutim, tako skriva duboko ukorijenjeni nedostatak vjere u sebe. Londončanin, koji je navodno u vezi sa šeficom Voguea Annom Wintour, otkriva da je bio jako nesiguran po pitanju suprotnog spola kad je bio mladić. Kao tinejdžeru nudili su mu čak novac da vodi ljubav sa starijim ženama, piše The Sun, ali je to odbio strahujući da je previše neiskusan.

Poznati glumac odrastao je u siromaštvu u Caterhamu s ocem Alfredom, upraviteljem garaže, i majkom Catherine, medicinskom sestrom u mnogobrojnoj obitelji. Upisao se u lokalnu gimnaziju, ali je pao na ispitima i napustio školovanje s 15 godina bez ikakvih kvalifikacija. Ispunjen snovima da postane veliki pisac, Bill se uputio u Pariz.

Međutim, sa 16 godina bio je premlad za mračnu stranu francuske prijestolnice.

"Ponuđen mi je posao u klubu i objašnjeno mi je da će mi dati 200 franaka ako spavam sa ženama određene dobi. Nikada to nisam radio jer nisam znao kako", govori glumac.

Nakon povratka u Englesku vratio se školovanju i studirao na Guildford School of Acting u Surreyu. No nakon što je diplomirao, ponovno je počeo sumnjati u sebe i postao prodavač na štandu u južnom Londonu.

image

Love Actually

Universal Collection/Everett/Profimedia/Universal Collection/everett/profimedia

"Prodavao sam žensku odjeću na štandu u Croydonu. Prodavali smo suknje od gaze i ja sam nosio jednu zbog, znate, promocije proizvoda. Momak u prodavaonici jaja preko puta me jednostavno prezirao jer bih se oblačio u žensku odjeću", prisjeća se Nighy.

Pored toga u ranim dvadesetima Bill je doznao da pati od Dupuytrenove bolesti, koje mu je tijekom godina sve više ograničavalo kretanje prstiju, pa su mu sada posljednja dva prsta na svakoj ruci savijena prema dlanovima. To je naravno dodatno poljuljalo njegovo ionako krhko samopouzdanje, no svoje strahove ipak je uspio nadvladati zahvaljujući ljudima koji su u njemu prepoznali veliki talent. No dugo ga je bilo sram uopće reći da je glumac, a ni danas ne gleda uratke koje je snimio.

Tijekom tih ranih razdoblja svoje karijere borio se, kako kaže, "s kemikalijama koje mijenjaju raspoloženje". Srećom, nakon što je dobio svoju prvu veliku televizijsku priliku s BBC-jevom dramskom serijom "Muška soba" zauvijek je napustio svoje lažno utočište.

"Da sam nastavio piti i uzimati druge droge, ne bih vodio ovaj razgovor. To je središnja činjenica mog života. Dobio sam pomoć. Nema dana da ne zahvalim svojim sretnim zvijezdama što ne moram piti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:40