VOLJENA RAISA

Bila je najveća ljubav Mihaila Gorbačova, a njezina smrt ga je dotukla: ‘Hodali smo kroz život držeći se za ruke‘

Njezina smrt strašno je pogodila Gorbačova, kojega su stalno proganjala sjećanja na njezine posljednje dane života

Mihail Gorbačov i supruga Raisa 1986.

 Dominique Faget/Afp

Jedinstven među sovjetskim čelnicima, Mihail Gorbačov nije skrivao svoj blizak odnos pun podrške sa svojom suprugom Raisom, elegantnom ženom koja se često pojavljivala u javnosti s njim i čija je prerana smrt bila velik udarac za njega.

Njezin samouvjeren izgled i osjećaj za stil učinili su Raisu slavnom osobom, istodobno podižući Gorbačovljev imidž na Zapadu. Prva dama posljednjeg sovjetskog predsjednika prkosila je stereotipima o dosadnim, povučenim ženama sovjetskih vođa i jasno pokazala da njezin suprug predstavlja novu generaciju.

Ali Gorbačovu je ona bila mnogo više. Bila mu je i partnerica i osoba od povjerenja, koja je putovala s njim dok je donosio značajne promjene u Sovjetskom Savezu.

“Hodali smo kroz cijeli život držeći se za ruke”, rekao je Gorbačov u dokumentarcu iz 2012. godine i dodao: "Imala je nešto veličanstveno u sebi... bila je poput princeze."

Par se upoznao dok su još bili studenti na Moskovskom državnom sveučilištu ranih 1950-ih. Raisa je došla iz malog sela Rubtsovsk blizu granice s Mongolijom kako bi studirala filozofiju, dok je Gorbačov bio student prava iz južnog ruskog grada Stavropolja.

U memoarima iz 2012. pod naslovom "Sam sa sobom", Gorbačov je rekao da Raisa u početku nije bila zainteresirana za ljubavnu vezu s njim.

"Osjećao sam se kao da gubim glavu. Želio sam je vidjeti i biti tamo gdje god se ona nalazila", pisao je Gorbačov, no Raisa je tada prolazila kroz bolan prekid i rekla mu je da nije zainteresirana za ulazak u novu vezu.

"Rekao sam joj da ne mogu ispuniti njezin zahtjev, da bi za mene to bila samo katastrofa. To je bilo moje priznanje ljubavi", odgovorio joj je, prenosi France24.

image

Raisa Gorbačov

Afp

Ljubav je ipak planula

Na kraju je Raisa ipak malo popustila. Prvi su se put poljubili u moskovskom parku, kada su se zajedno kupali u jezeru i iznenada se začula grmljavina.

"Sjećam se Raisinog lica u bljesku munje, njezinih uplašenih, upitnih očiju. Zagrlio sam je i nespretno, ali strastveno počeo je ljubiti", opisao je taj ‘prvi put‘ Gorbačov.

Nakon što su se 1953. vjenčali, preselili su se u Stavropolj, gdje je započeo njegov brzi uspon u Komunističkoj partiji, a Raisa je predavala filozofiju i sociologiju. Ubrzo je postao najmlađi član partije i to u dobi od 49 godina. Godine 1985. izabran je za generalnog sekretara Komunističke partije, preuzevši najveću svjetsku državu i drugu supersilu.

"Cijelog života, gdje god da sam bio, Raisa i ja nismo prekidali našu komunikaciju. Kada sam postao generalni sekretar i predsjednik, zvao bih Raisu po dva, tri puta dnevno ili bi ona mene zvala", otkrio je Gorbačov. U svojim je memoarima također žestoko negirao da je njegova supruga utjecala na njegove političke odluke. Naime, tada su kružile priče da je on papučar, a da je upravo ona ta sila koja stoji ‘iza prijestolja‘.

image

Mihail i Raisa Gorbačov u Moskvi, 1990.

Vitaly Armand/Afp

Tada je kružio i za to doba popularni vic u kojem njih dvoje zajedno leže u krevetu, a ona mu govori: ‘Miša, kladim se da nisi mogao ni zamisliti da ćeš jednog dana spavati sa ženom sovjetskog predsjednika.‘

Međutim, Gorbačov je u svojim memoarima oštro zanijekao to da je Raisa utjecala na njegove političke odluke. "Te priče da je ona donosila političke odluke ili vršila pritisak na mene su totalna glupost. Ona nije ni znala kako funkcionira Politbiro", rekao je Gorbačov.

Njezina garderoba koja je uključivala uska odijela i bunde također je bila kontroverzna u zemlji u kojoj je takva elegantna odjeća bila nedostupna većini žena. Kasnije je ipak otkrila da je znala potajno prodavati svoju odjeću nakon samo nekoliko nošenja i to u trgovini rabljenih stvari jer Gorbačovljeva plaća kao generalnog sekretara nije mogla pokriti njezine željene odjevne kombinacije.

image

Raisa Gorbačov

Douglas Curran/Afp

"Nadam se da ćemo se ponovno sresti"

Raisini zdravstveni problemi počeli su se pojavljivati tijekom neuspjelog puča 1991. godine protiv Gorbačova, kada je par bio tri dana u izolaciji. Ona je tada doživjela mali moždani udar i nekoliko dana nije mogla govoriti. Kada se vratila u Moskvu, televizijski prijenos pokazao je koliko je fizički propala.

Nakon što je njezina supruga 1999. zamijenila nova generacija ruskih političara, Raisi je dijagnosticirana leukemija. Liječila se nekoliko mjeseci u njemačkoj bolnici, ali je iste godine umrla, u 67. godini.

Njezina smrt strašno je pogodila Gorbačova, kojega su stalno proganjala sjećanja na njezine posljednje dane života.

"Iznova i iznova se vraćam na posljednje dane Raisinog života i mučenja kroz koja je prolazila. Što sam više mogao učiniti ili ne učiniti u svom životu kako bih izbjegao ovu strašnu sudbinu?", pisao je u svojim memoarima.

"Nikada se u životu nisam osjećao tako usamljeno... Nadam se da ćemo se ponovno sresti", izjavio je nakon što mu je voljena supruga preminula. A onda je 2006. osnovao fond nazvan po Raisi koji je prikupljao sredstva za pomoć djeci oboljeloj od leukemije i drugih oblika raka.

Samo godinu dana kasnije, otvorio je kliniku u Sankt Peterburgu koja je specijalizirana za liječenje djece oboljele od leukemije i nosi Raisino ime.

Gorbačov i Raisa imali su jedno dijete, kćer Irinu, a ona je radila kao potpredsjednica Fondacije Gorbačov.

image

Mihail Gorbačov i kći Irina

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:50